Hoppa till huvudinnehållet

Johan Östling och Björn Ling i ny show: ”Vad faan är det man ger sig in på!?”

Publicerad:
Under helgen ger Björn Ling och Johan Östling tre föreställningar på Scalateatern i Karlstad. Den här gången handlar det om ego.
Under helgen ger Björn Ling och Johan Östling tre föreställningar på Scalateatern i Karlstad. Den här gången handlar det om ego. Foto: Carl Edlom

Nu har Johan Östling och Björns Lings humorföreställning ”Konsten att vara ego” premiär. Det handlar om ego och egoism, är det alltid negativt?

Showen tar även upp döden och vänskapen mellan de båda komikerna som stått på scenen i 30 år tillsammans.

"Den perfekta mixen av Dracula och Lustans Lakejer", säger John Östling med ett stolt leende när han visar upp de nyskräddade svarta långrockarna i fuskskinn. Björn Ling myser när han fingrar på den glansiga ytan och berättar att de ska ha på sig rockarna i inledningsnumret av den nya humorföreställningen "Konsten att vara ego" – "Vi ska vara riktigt syntiga med varsin keyboard på magen".

NWT möter upp humorbröderna under onsdagens repetitioner. Det är första gången de går igenom showen på Scalateaterns scen och under timmarna fram till premiären på lördag ska varenda liten detalj vässas till perfektion. Inför publik ska ju allt verka så enkelt – tillverkat i stunden eller något de båda kläckt ur sig över några öl kvällen innan. Sanningen är förstås en annan – Björn Ling beskriver arbetsprocessen som ett helvete.

– Tiden innan manuset är klart är skitjobbig, jag mår pissdåligt. Sover ingenting. Jag tror jag hatar den perioden, säger Björn och låter både överraskad och lättad över insikten.

– Man ger mycket av sig själv eftersom det känns så viktigt. Det sliter på en.

– Samtidigt är det en skön kick att dra igång, säger Johan och räknar upp ett antal scenproduktioner de gjort tidigare – från Starboys och Stört – som de gjorde med Malte Hallquist – till de två senaste showerna "Din jävla fegis" och "Värmländsk Voodoo". De två sista har duon framfört landet runt vid 150 respektive 135 tillfällen.

– Perioden innan premiär är alltid ömsom ångest, ömsom glädje. Vad faan är det man ger sig in på!?

Duons senaste show ”Värmländsk Voodoo” gjorde de 135 gånger runt om i landet.
Duons senaste show ”Värmländsk Voodoo” gjorde de 135 gånger runt om i landet. Foto: Carl Edlom

Arbetet med "Konsten att vara ego" gick in i den intensiva slutfasen strax innan jul.

– Nu när vi har "kommit ut på andra sidan", när vi har lärt oss låtarna och börjar få koll på helheten, känns det fantastiskt. Då känner jag att det är värt all vånda, menar Björn.

– Vi står och faller med varje uppsättning, fortsätter Johan.

– Livet vi lever har vi till låns. Folk hedrar oss med barnvakt, de klär upp sig, kanske går på restaurang innan de ser oss och köper en dyr biljett. De lägger en lördagskväll på oss för de tror att det är precis vad de vill ha. Vi kan aldrig slarva.

– Åh, jag hatar att tänka så där, skjuter Björn in. Ouch! Jag blir så nervös! Fy Farao, det går inte att tänka för mycket på vad folk investerar i oss.

”Konsten att vara ego” innehåller en hel del musik.
”Konsten att vara ego” innehåller en hel del musik. Foto: Carl Edlom

Samtidigt bidrar väl de här tankarna, rädslan, till en viss kvalitetssäkring?

– Ja, det är sant. Det får oss att lägga ribban så högt vi bara kan. Och vi vet av erfarenhet att vi inte kan fuska oss till en föreställning. Jobbet måste göras fullt ut, nickar Björn.

– Claes Månsson har sagt en bra grej, kontrar Johan och citerar sin kollega från Lorrygänget.

– Som skådespelare kan man låtsas vara arg, ledsen, uppgiven och så vidare. Men man kan inte låtsas vara rolig. Antingen är man det eller inte. Skrattar inte publiken är du inte rolig. Så enkelt är det.

Björn Ling och Johan Östling har stått på scenen tillsammans i olika sammanhang i 30 år.
Björn Ling och Johan Östling har stått på scenen tillsammans i olika sammanhang i 30 år. Foto: Carl Edlom

Manushjälp från Ulf Malmros

Johan Östling och Björn Ling har en viss arbetsfördelning även om de gör mycket tillsammans. Björn axlar ett större ansvar för musik och låttexter, medan Johan bär ett tyngre lass med de övriga texterna. För första gången har de även tagit in utomstående för manushjälp.

– Ulf Malmros och Klara Zimmergren är med på ett hörn, säger Johan.

Duon har tidigare medverkat i flera av Ulf Malmros filmer. Det började med "Smala Sussie" för 20 år sedan, sedan har det fortsatt med bland annat tv-serien "Ack Värmland".

– Vi vill hela tiden att nästa föreställning ska vara bättre än den förra, skulle vi inte känna så lägger vi ner. Vi ska toppa. Alltid. Att samarbeta med Ulf var ett sätt att hitta nya vägar, att kittla igång oss.

Utöver egoism tar föreställningen upp döden och vänskap.
Utöver egoism tar föreställningen upp döden och vänskap. Foto: Carl Edlom

Att bygga showen runt temat ego har gett dem en både tacksam och mångfacetterad röd tråd. Dessutom ligger det rätt i tiden, menar de.

– Ego är ett laddat ord. Egoist. Men skrapar man på ordet är det inte enbart negativt.

– Det finns otroligt många sätt att angripa det, fortsätter Björn och låter Johan avsluta meningen.

– Att må bra av att hjälpa en annan människa är väl också egoism? I livet är det viktigt att prioritera sig själv, sin egentid, för att man ska må bra. Sedan har vi det primitiva – man klarar sig inte om man inte kan roffa åt sig i vissa lägen.

Johan för kaffekoppen mot munnen men låter den stanna halvvägs.

– Tänk bara på alla influencers – se mig, hör mig. Eller att vi lägger ut selfies och får likes för att man ser bra ut. Tänk om jag hade satt upp en bild av mig själv på skåpet i skolan, jämte Samantha Fox och Paul Stanley – hur fel hade inte det blivit!? Men i dag är det helt ok. Egot tar allt större plats.

Björn nickar medhållande och njuter av sin semla.

– Tror du en influencer kommer att nöja sig med att sprida sin aska i en minneslund? Nej nej, det kommer att vara "...sker i samarbete med Fonus".

”Konsten att vara ego” ska duon turnera med i drygt två år är det tänkt.
”Konsten att vara ego” ska duon turnera med i drygt två år är det tänkt. Foto: Carl Edlom

Just döden är faktisk närvarande på flera sätt i "Konsten att vara ego". I sina föreställningar brukar Björn Ling och Johan Östling ha en förmåga att låta humorn landa i något engagerande. Vad angår oss alla mer än döden, döden, döden?

– På ett humoristiskt sätt såklart. Vi var inne på att showen skulle heta "Döden" först.

Björn brister ut i skratt.

– Kom och skratta åt döden! Nej, men vi pratar lite om vår död och vi driver med moderna företeelser runt döden. Showen handlar också om vår vänskap – jag och Johan har alltid varit "De där två". Vi sätter vänskapen på sin spets, är den verkligen osjälvisk? Handlar det inte om egoism egentligen?

Apropå er vänskap – ni har jobbat i 30 år och utöver allt turnerande gör ni podden "Fem i topp" varje vecka. Hur står ni ut med varandra hela tiden?

(Tystnad) – Vi umgås aldrig privat, försöker Johan.

– Fast det är nog tvärtom, börjar Björn och för ett resonemang som gör gränsen mellan yrkeslivet och det privata väldigt grumlig.

– Vi hittar på saker så vi kan jobba ihop. Att träffa Johan tror jag har samma funktion för mig som vinterbad har för andra. Det är skönt att ses. Podden är perfekt, den gör att vi måste träffas. Vi tramsar och fikar, det hinner aldrig bli tråkigt.

Foto: Carl Edlom

– Det är av rent egoistiska skäl jag träffar Björn, han får mig att må bra, ler Johan.

– Fast vi är ofta på olika ställen i livet – när Björn haft smått har mina barn varit äldre och vice versa. Och han har innebandy, padel och trav och allt möjligt som inte jag har. Vi har saker på var sitt håll. Men det är alltid skönt att ses. Ner med axlarna. Det är någon man kan klä av sig inför, vi har varandra så jäkla nära. Som en syreventil. Vänskapen är som en jävligt bra låt – tidlös. Som suger tag i en varje gång man hör den.

"Konsten att vara ego" har premiär på Scalateatern med två föreställningar den 18 mars och en dagen efter. Duon kommer åter till Karlstad den 6 maj. Innan sommaren är 25 datum bokade runt om i Sverige, sedan fortsätter turnén i höst och kommer att pågå i drygt två år. "Värmländsk Voodoo" kommer att visas i TV4 i april.

Artikeltaggar

Ack VärmlandBjörn A. LingFonusFöreställningarGreve DraculaHumorInfluencerJohan ÖstlingKändisarKarlstadKlara ZimmergrenLustans LakejerMänskligtMusikNöje/KulturScalateaternShowerSkådespelareTeaterTVTV4Ulf Malmros

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.