Alan Schürer, tidigare stadsbyggnadsdirektör i Karlstad, är misstänkt för grundlagsbrott.
Utredaren Jesper Rundeberg driver förundersökningen på uppdrag av Justitiekanslern.
Han håller just nu på att samla in material.
I slutet av februari köpte Karlstads kommun ut Alan Schürer och han lämnade då sin tjänst som stadsbyggnadsdirektör med omedelbar verkan. Han fick en ersättning om sex månadslöner, vilket motsvarar knappt 600 000 kronor.
Utköpet kom efter de många turerna kring honom veckorna innan där han hamnade i blåsväder efter att ha bett en NWT-journalist att bekräfta en källa.
Något som expertis menar är ett brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet. I Sverige är det förbjudet för myndigheter och andra allmänna organ att efterforska vem som, med stöd av meddelarfriheten, har lämnat en uppgift till media eller en journalist.
– Det är klart det uppstod en förtroendeskada i och med det agerande Alan visade prov på, sa kommunalrådet Linda Larsson (S) i samband med utköpet.
Händelsen anmäldes även till Justitiekanslern, JK, som senare valde att inleda en förundersökning.
När den är klar kommer justitiekansler Mari Heidenborg ta beslut om hon vill väcka åtal eller inte. Men när det kan tänkas ske är för stunden oklart.
– Det är svårt att säga eftersom den precis inletts. Men så snabbt som möjligt. Men ett närmare tidsperspektiv är omöjligt att ge så här tidigt i en förundersökning, säger hon.
Jesper Rundeberg, som arbetar på avdelningen för särskilda utredningar, jobbar just nu med utredningen:
– Vi samlar in material.
Vad för slags material?
– Det vill jag inte säga eftersom det är en pågående förundersökning. Det är material som antingen styrker eller försvagar brottsmisstanke.
Är några förhör planerade?
– Nej, det är inte bestämt än. Det är JK som bestämmer det.
Hur lång tid tar materialinsamlingen, när vet ni om ni går vidare med utredningen?
– Ja, hur långt är ett snöre? Det beror på de som ska ge oss materialet.
JK-mål kan leda till domstol. Ett uppmärksammat sådant fall skedde för flera år sedan när en bibliotekschef i Karlstad frågade en reporter på DN vem som var dennes källa.
Den gången dömdes bibliotekschefen till 50 dagsböter, sammanlagt 25 000 kronor.