Hoppa till huvudinnehållet

Emil Berger: ”Tror jag hade ångrat mig om jag inte tog chansen”

Publicerad:
Dalkurds Emil Berger och Halmstads Jesper Westerberg i superettan 2019. Nu testar Degerfors-sonen Berger ett utlandsäventyr hos HB Torshavn på Färöarna.
Dalkurds Emil Berger och Halmstads Jesper Westerberg i superettan 2019. Nu testar Degerfors-sonen Berger ett utlandsäventyr hos HB Torshavn på Färöarna. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Först Island och nu Färöarna. Degerfors-sonen Emil Berger är på ett nytt utlandsäventyr hos HB Torshavn.

– Det är kul med äventyr och att uppleva något annat än Sverige, säger den 31-årige mittfältaren.

Degerfors IF, Örebro SK, och Dalkurd FF är ett axplock av de svenska klubbar där Emil Berger sparkat boll genom åren. Efter säsongen 2020 lämnade han superettanlaget Dalkurd för Leiknir Reykjavík på Island där värmlänningen huserade 2021 och 2022, och 2023 är det Färöarna och HB Torshavn som gäller.

Berger berättar att han har tillbringat knappt tre veckor med sitt nya gäng, och den 5 mars debuterade mittfältaren med Torshavn som han menar siktar högt i landets högstaliga.

– Jag kom hit bara någon vecka innan serien startade så planen var väl egentligen att jag inte skulle vara med över huvud taget i premiären. Men det var några skador så jag var med på bänken och hoppade in sista fem minuterna, säger Emil Berger i vad som blev en 4–1-seger hemma mot B68 Toftir:

– Det var väl lika bra att hoppa in i det direkt så det kändes bra, det var inget att vänta på. Jag börjar närma mig matchform också så det kommer bara att bli bättre och bättre.

”Slåss om titeln”

Och än så länge trivs han på det nya äventyret.

– Det är bara bra. Det har bara varit fokus fotboll och mycket träning, hård träning. När man är ny försöker man komma in i gruppen och lära känna spelare både på och utanför planen. Så det har varit full fart, men det känns spännande.

– Det är jäkligt spännande att vara i den största klubben på Färöarna. Förhoppningsvis ska vi vinna många fotbollsmatcher och slåss om titeln. Det är väldigt spännande och något jag ser fram emot.

Emil Berger på KB Karlskoga-träning i december 2022 tillsammans med ett gäng andra spelare utifrån. Från vänster: Sidar Yildirim, Jalal Jaemz, Dennis Karbin, Samuel Losander, Johan Bertilsson, Emil Berger och Tufve Östlund.
Emil Berger på KB Karlskoga-träning i december 2022 tillsammans med ett gäng andra spelare utifrån. Från vänster: Sidar Yildirim, Jalal Jaemz, Dennis Karbin, Samuel Losander, Johan Bertilsson, Emil Berger och Tufve Östlund. Foto: Tomas Nilsson

Det är förmodligen ett Torshavn som suktar efter en ny ligatitel. Förra säsongen blev den tredjeplats i serien.

– Torshavn har väl haft två år nu utan serieseger och KÍ Klaksvík har väl legat steget före lite. Men nu känns det som att det är en ny lite större satsning och att Torshavn vill gå för det igen, konstaterar Berger:

– Alla i truppen och runt klubben vill vinna så jag tror det bara är så det är här varje år.

Att det blev just HB Torshavn, var det något speciellt som lockade?

– Ett till äventyr eller hur man nu ska se det. Jag trivdes bra på Island och ville testa något nytt nu. Det var Torshavns svenska huvudtränare Dalibor Savic som tog kontakt med mig.

– Jag kommer från Leiknir Reykjavík där vi inte vann speciellt mycket och nu är jag i ett lag där vi förhoppningsvis vinner mycket, styr matcher och göra många mål.

– Sedan såklart också att vi ska spela Conference League i sommar. Det ska bli fränt. Det är den typen av (internationella) matcher man kommer att komma ihåg när man avslutar karriären. Det ska bli ett spännande år som sagt.

Vidga vyerna

Och det finns fler bonus-saker med Färöarna.

– Det finns mycket att göra och se här och mycket man inte har sett tidigare. Jag gillar även natur och så, och då är det klart att jag kanske gillar det lite extra på ställen som Island och Färöarna.

På hans meritlista finns cirka 25 allsvenska matcher, omkring 50 superettanfajter och typ 90 division 1-bataljer. Och Degefors-bördige Berger konstaterar att när man får chansen på utlandsäventyr är det lockande att ta den.

– Man får väl tyvärr inse att man inte är 20 år längre även om jag känner mig som det. Och jag skulle förmodligen inte flytta till Färöarna eller Island på grund av annat än fotboll och jag vill gärna uppleva det. Jag tycker det är kul med äventyr och att uppleva något annat än Sverige, säger Emil Berger och tillägger:

– Jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte tog chansen.

Värmländske mittfältaren Berger.
Värmländske mittfältaren Berger. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

AllsvenskanDalkurds FFDegerfors IFDegerfors IF HerrEmil BergerEttan norraFäröarnaFotbollIslandKB KarlskogaKÍ KlaksvíkLeiknir ReykjavíkÖrebro SKSuperettanTórshavn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.