Hoppa till huvudinnehållet

Exklusivt kontor och kul på jobbet – så lyckas Consid med rekryteringarna

Publicerad:
Louise Hulterström, säljare, och Carl Drejhammar, kontorschef, säger att de vill att arbetsplatsen ska kännas som personalens andra vardagsrum. Hemtrevliga kontorsytor och en genomtänkt personalpolicy ska locka de attraktiva konsulterna och utvecklarna till Consid.
Louise Hulterström, säljare, och Carl Drejhammar, kontorschef, säger att de vill att arbetsplatsen ska kännas som personalens andra vardagsrum. Hemtrevliga kontorsytor och en genomtänkt personalpolicy ska locka de attraktiva konsulterna och utvecklarna till Consid. Foto: Lisa Olaison

Det snabbväxande IT-konsultbolaget Consid menar att vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet.

För att uppnå det ser man till att personalen har kul tillsammans, både på och utanför arbetstid.

Dessutom bygger man spektakulära kontor. Följ med in i Consids kontor i gamla posthuset i Karlstad.

IT-konsultbranschen i Karlstad är ett riktigt getingbo med många företag som konkurrerar om både kunder och konsulter. Alla trålar de marknaden efter de bästa IT-konsulterna och utvecklarna.

Ett bolag som verkar lyckas bra i sitt rekryteringsarbete är Consid. Bolaget är ett av Sveriges snabbast växande och har på drygt 20 år växt från noll till närmare 1700 anställda på cirka 40 kontor över hela Sverige.

På kontoret i Karlstad som öppnades 2020 har man löpande fått justera de planerade tillväxtsiffrorna uppåt. I dag arbetar 58 personer där. Bara under 2022 anställdes 36 personer.

– Och i år räknar vi med att bli ytterligare 15-20 personer, säger Carl Drejhammar, kontorschef.

Carl Drejhammar är kontorschef på Consids Karlstadkontor sedan i höstas. Han kommer närmast från rollen som operativ chef på Ninetech, Karlstad.
Carl Drejhammar är kontorschef på Consids Karlstadkontor sedan i höstas. Han kommer närmast från rollen som operativ chef på Ninetech, Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Tillväxten i antal anställda sker i en klassisk Karlstadsbyggnad: Gamla posthuset intill Domkyrkan.

Det var i slutet av 2021 som företaget invigde sitt nya, större Karlstadskontor. Det centrala läget och den speciella byggnaden ligger i linje med bolagets övergripande kontorspolicy när det gäller val av läge och typ av fastighet. Centralt och attraktivt är ledorden.

Consid

Grundades i Vetlanda år 2000. Erbjuder konsultstöd inom digital transformation, strategi, management, kommunikation, utveckling, förvaltning och vidareutveckling.

Kunderna finns i både privat och offentlig sektor. Karlstadskontorets största kund är Plikt- och prövningsverket i Karlstad.

Kundrelationen är ofta av det långvariga slaget där Consid blir en partner under kundens digitala utveckling.

2022 var ett rekordår för Consid som omsatte nära 2,5 miljarder kronor under året, en ökning med 1 miljard kronor jämfört med föregående år.

Under 2022 etablerades åtta nya svenska kontor, däribland Karlskoga.

Kontor finns också i Norge, Danmark och Tyskland.

I Karlstad har man i samarbete med fastighetsägaren Capriga skapat ett kontor med en blandning av gammal kulturhistorisk byggnad och modern inredning med en dragning åt det exklusiva, utan att bli ”för mycket”.

– Det ska kännas hemtrevligt och inte för högtravande, säger Louise Hulterström, säljare.

Den väl tilltagna takhöjden, som skapades när man lyfte taket i samband med renoveringen, skulle kunna ge en besvärlig ljudmiljö, men det kompenseras av ljuddämpande plattor i taket. Ljudisolerande gardiner vid de stora vackra fönstren hjälper också till att skapa en behaglig ljudmiljö.

Louise Hulterström, säljare, säger att kultur och värderingar är centrala för att de anställda ska trivas på jobbet. ”Det räcker inte med marknadsmässig lön och ett fint kontor. Det krävs mer för att  personalen ska må bra”
Louise Hulterström, säljare, säger att kultur och värderingar är centrala för att de anställda ska trivas på jobbet. ”Det räcker inte med marknadsmässig lön och ett fint kontor. Det krävs mer för att personalen ska må bra” Foto: Lisa Olaison

Kontoret är indelat i olika sektioner på två våningar, bland annat en balkong med arbetsstationer med utsikt över den stora lokalen.

Företaget strävar efter att konsulterna ska kunna jobba från Considkontoret i möjligaste mån. Det uppskattas av de anställda som alltså har ett fysiskt hemmakontor med kollegor – ingen självklarhet i IT-konsultbranschen. Det är annars vanligt att konsulterna nästan bara jobbar ute hos kunderna.

Sociala ytor

Längre in i lokalen finns flera sociala ytor och mötesrum, alla inredda i samma stil där det gamla postkontorets karaktär kombineras med en inredning som skapar en mjuk, hemtrevlig känsla. Ett av konferensrummen kallas ”vinkällaren”, vilket ger en ledtråd till inredningsstilen i den lokalen.

Den stora takhöjden och de ståtliga stuckaturerna ger en speciell atmosfär i lokalen, där de flesta arbetar i ett öppet landskap. Ljudmiljön är oväntat bekväm i en lokal av den här typen, tack vare ljuddämpande takplattor och gardiner.
Den stora takhöjden och de ståtliga stuckaturerna ger en speciell atmosfär i lokalen, där de flesta arbetar i ett öppet landskap. Ljudmiljön är oväntat bekväm i en lokal av den här typen, tack vare ljuddämpande takplattor och gardiner. Foto: Lisa Olaison

Den stora, öppna ytan i centrum av lokalen innehåller både arbetsplatser i öppet landskap och en del där man fikar och umgås. Där skapas den hemtrevliga känslan av bokhylletäckta väggar och stora soffgrupper med mjuka mattor. Där ser man också ett stort pussel växa fram på soffbordet. Pusslandet erbjuder en stunds avkoppling tillsammans med kollegor vid fikastunden.

Johanna Sjödahl, som jobbar med HR och rekrytering, lägger pusslet som under tre veckors tid sysselsatt de anställda vid förmiddagsfikat.
Johanna Sjödahl, som jobbar med HR och rekrytering, lägger pusslet som under tre veckors tid sysselsatt de anställda vid förmiddagsfikat. Foto: Lisa Olaison

Lokalerna inbjuder till aktivitet på flera sätt. Här finns bland annat ett gym, där alla får träna gratis.

– Medarbetarna har mycket möten och kunddialog, och det kan vara svårt att hinna gå iväg någon annanstans och träna och duscha. Då känns det bra att kunna erbjuda ett fräscht gym här i lokalerna, säger Carl Drejhammar.

Lokalerna innehåller också ett gym.
Lokalerna innehåller också ett gym. Foto: Lisa Olaison

På måndagsmorgnarna dukar personalen upp en gemensam frukost på kontoret, och varje fredag bjuder företaget personalen på en gemensam lunch ute på stan.

Organiserade, sociala aktiviteter sker minst en gång i månaden, där företaget står för kostnaderna. Bland annat har företaget bjudit in till matlagningstävling a’la Sveriges mästerkock, padel, tv-spelsturneringar, ”pizza och ishockey”, biobesök med bokad salong bara för personalen med familjer och after work.

Den här pokalen delades ut till laget som vann matlagningstävlingen som arrangerades för en tid sedan. Uppgiften var att laga sushi och det var tuff konkurrens om förstapriset.
Den här pokalen delades ut till laget som vann matlagningstävlingen som arrangerades för en tid sedan. Uppgiften var att laga sushi och det var tuff konkurrens om förstapriset. Foto: Lisa Olaison

Kontoret är också möjligt att använda för privata tillställningar, vilket har utnyttjats för 30-årsfester och barnkalas bland annat.

– Vi vill skapa ett kontor där alla ska känna sig som hemma, säger Louise Hulterström.

Den så kallade vinkällaren, ett rum för kreativa möten.
Den så kallade vinkällaren, ett rum för kreativa möten. Foto: Lisa Olaison

Ett annat speciellt inslag i Consids personalpolicy är de storslagna festerna i Stockholms stadshus som samtliga anställda i Sverige och deras respektive bjuds på en gång per år. Festerna äger rum i den pampiga Blå hallen och hotellövernattning ingår. Företaget ser även de anhöriga som viktiga personer, som bidrar till att de anställda kan göra ett bra jobb. Festen i Stadshuset har setts som ett sätt att tacka även dem.

Mer än arbetsplats

Consid-grundarna har tidigare sagt att kontoret ska vara mer än bara en arbetsplats, det ska vara en mötesplats ”där alla delar av livet får plats”.

– Det ska vara lustfyllt att gå till jobbet och man ska kunna förverkliga drömmar och mål. Det ska vara högt i tak och tillåtet att göra fel. Kulturen är det viktigaste verktyget för att behålla personal, har Peter Hellgren sagt i samband med att företaget utnämndes till Sveriges bästa arbetsgivare.

Consid har på det nationella planet en egen inredningsarkitekt som arbetar med designen i alla företagets kontor i Sverige. Här är ännu ett exempel från Karlstadskontoret.
Consid har på det nationella planet en egen inredningsarkitekt som arbetar med designen i alla företagets kontor i Sverige. Här är ännu ett exempel från Karlstadskontoret. Foto: Lisa Olaison

Noggranna rekryteringar

Ett viktigt moment i kulturbygget är rekryteringsarbetet, som enligt Carl Drejhammar utgår ifrån perspektivet att både de sökande och företaget ska vinna på en anställning.

– Vi lyssnar på personerna och vill veta vad de vill uppnå, hur de vill utvecklas. När deras egna ambitioner matchar företagets blir det en kombination som gynnar båda parter, en win-win. Det är ett långsiktigt sätt att rekrytera som gör att alla kan utvecklas och trivas på jobbet. Det är så vi behåller folk.

Vibeke Kjærnsrød jobbar med HR och rekrytering på Consid. Hon har en arbetsplats i Karlstad, men jobbar framför allt mot företagets relativt nystartade Oslokontor. Hon är både norska och värmländska och har därmed bra förutsättningar att hitta rätt personer som passar i företaget.
Vibeke Kjærnsrød jobbar med HR och rekrytering på Consid. Hon har en arbetsplats i Karlstad, men jobbar framför allt mot företagets relativt nystartade Oslokontor. Hon är både norska och värmländska och har därmed bra förutsättningar att hitta rätt personer som passar i företaget. Foto: Lisa Olaison

Just nu anställer Consid bland annat utvecklare och UX-designers.

– Det finns oerhört många duktiga utvecklare här i Karlstad och Värmland. Med tanke på stans storlek är det oerhört tätt mellan utvecklarna, så jag ser absolut att vi ska fortsätta att hitta kompetensen här.

Ytterligare ett mötesrum man finner om man letar sig in i lokalen.
Ytterligare ett mötesrum man finner om man letar sig in i lokalen. Foto: Lisa Olaison

Carl Drejhammar är inte bara chef för Karlstadskontoret. Han ansvarar också för det nya Karlskogakontoret.

– Det är fyra personer där än så länge. Det kontoret befinner sig ungefär där Karlstad var för två år sedan, och det ska växa.

Karlskogakontoret huserar än så länge i provisoriska lokaler. Företaget väntar in den rätta fastigheten. Den ska kunna erbjuda det där lilla extra, och gärna ligga centralt.

– Vi har en bra lokal på gång, men allt är inte klart än.

Inredningen lånar inspiration från hemmamiljöer och ska kännas inbjudande.
Inredningen lånar inspiration från hemmamiljöer och ska kännas inbjudande. Foto: Lisa Olaison

Consids grundare Peter Hellgren och Henrik Sandell har sagt att de startade ett bolag som de själva skulle vilja jobba på. Att de lyckas i sin ambition att ha nöjda medarbetare har de fått bevis på i form av utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare. Det är en undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.

Undersökningen genomförs bland anställda och visar hur de bedömer sin arbetsgivare utifrån ett antal faktorer. Rankingen gäller arbetsgivare med fler än 600 medarbetare och resultatet baserar sig på svar från drygt 9 500 personer.

”Jämställdhet, mångfald och inkludering” lyder rubriken på den här trycksaken som ligger framme.
”Jämställdhet, mångfald och inkludering” lyder rubriken på den här trycksaken som ligger framme. Foto: Lisa Olaison

Consid fick 2022 ett sammanlagt index på 85,9 av 100 möjliga, vilket placerade företaget som etta på den ”50 i topp”-lista som Universum tar fram. Det var andra året i rad som företaget kom etta i den undersökningen.

– Det är viktigare än någonsin att attrahera rätt kompetens och att kunna behålla och utveckla befintliga talanger. Därför är det avgörande att vara en bra och lyssnande arbetsgivare. Vi vill skapa mötesplatser där vi trivs tillsammans, sa medgrundaren Peter Hellgren i samband med den senaste utmärkelsen.

Carl Drejhammar säger att det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör det ”galet trevligt” på Karlstadskontoret. Mycket handlar om att man har lyckats rekrytera människor som passar in i kulturen, tror han. ”Vi är intresserade av varandra” säger han också.
Carl Drejhammar säger att det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör det ”galet trevligt” på Karlstadskontoret. Mycket handlar om att man har lyckats rekrytera människor som passar in i kulturen, tror han. ”Vi är intresserade av varandra” säger han också. Foto: Lisa Olaison

Carl Drejhammar, som började som kontorschef i Karlstad så sent som i november förra året, säger att personalen på Consid var en av anledningarna till att han ville ha jobbet. Han lämnade ett toppjobb som operativ chef på Ninetech, ett bolag inom den börsnoterade och Karlstadsbaserade digitaliseringskoncernen Combined X.

– Jag hade det bra där och ville inte köpa ner mig.

Lars Lerin är så klart representerad bland konsten på väggarna.
Lars Lerin är så klart representerad bland konsten på väggarna. Foto: Lisa Olaison

Kulturen på Consid är välkomnande, säger han.

– Man kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men det är galet trevligt. Vi är intresserade av varandra.

Som relativt ny på jobbet ger han en stor del av äran för kulturbygget till den tidigare kontorschefen Christoffer Nilsson. Den tidigare kontorschefen har nu avancerat till rollen som regionansvarig, men sitter kvar i samma kontorslandskap som Carl Drejhammar.

Det är arbete i öppet landskap som gäller för de allra flesta, inklusive cheferna.
Det är arbete i öppet landskap som gäller för de allra flesta, inklusive cheferna. Foto: Lisa Olaison

Några medarbetare har enskilda rum för att de behöver det i jobbet, men cheferna sitter alltså ”på golvet” i kontorslandskapet. Kanske speglar det något av kulturen, som Carl Drejhammar menar inbjuder till delaktighet.

– Här känns det som att alla bidrar. Cheferna är viktiga men de informella ledarna är ännu viktigare.

Kontoret med bordtennis, bastu och massage – ”Det ska kännas kul att gå till jobbet”

Fotnot: Det här reportaget är en del i serien Coola kontor, där vi uppmärksammar arbetsgivare som erbjuder sina anställda det där lilla extra, och som därför lyckas med sin kompetensförsörjning. Vet du något annat värmländskt företag som jobbar framgångsrikt med dessa frågor? Hör av dig till jonas.klint@nwt.se

Peppande budskap på en whiteboard.
Peppande budskap på en whiteboard. Foto: Lisa Olaison
IT-företag växer snabbt – och rekryterar ny chef i KarlstadIT-företag i Karlstad med i 148-miljonersavtalIT-bolag växer snabbare än planerat

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetsmiljöCaprigaConsidCoola kontorDigitaliseringFöretagandeITKarlskogaKarlstadNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.