Hoppa till huvudinnehållet

Byggarna i dialog med kommunen: ”Alla behöver dra åt samma håll”

Publicerad:
Lars Brandelius, Lecab fastigheter, passade på att byta några ord med kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S) efter mötet. Foto: Peder Kaldal

Hur ska byggandet i Karlstad kunna fortsätta, trots rådande omständigheter som inflation och krig?

Det frågade kommunens företrädare byggbranschen.

– Alla behöver dra åt samma håll för att det ska bli lite verkstad, säger Lecab fastigheters Lars Brandelius.

Många politiker, tjänstemän och representanter från byggbranschen möttes under tisdagen för att ställa frågor och ge svar till varandra.

Givande tyckte branschen, men varför då?

– Det är otroligt positivt att kommunen bjuder in till en sådan här dialog med alla aktörer på marknaden och vi måste se till att göra någonting tillsammans, säger Maria Frykblom från Prepart.

Högt tempo när Sundsta torg-bygget växer fram

För Preparts del håller man på att bygga Sundsta torg och längs Edsgatan.

– Problemet är att komma igång med nya projekt. Det är där som vi behöver hjälpas åt, säger hon och nämner att Klara Park kan komma att bli försenat på grund av den prisökningen som har varit.

Ser det likadant ut för konkurrenterna?

– Ja, det gör det. Vi sitter i samma båt allihop. Det är ingen som har det lättare på något sätt. Därför är det här forumet superbra, säger Maria Frykblom.

Byggkollegan Lars Brandelius från Lecab fastigheter håller med om att det är bra att kommunen kallar till den här typen av möten.

– Vi är ett antal aktörer i branschen, alltifrån det kommunala till det privata till offentliga byggare också, som alla behöver dra åt samma håll för att det ska bli lite verkstad.

Vad är det bästa med att kommunen har den här typen av möten?

– Att vi pratar ihop oss. Vi får beskriva vad vi behöver för att hålla upp byggtakten och de beskriver varför de gör på vissa sätt, varför markanvisningspolicyn är på ett visst sätt. Sen får man se att vi drar åt samma håll. Har man samma målsättning så kommer man dit till slut.

Lecab har också projekt i gång och sådant som ligger i startgroparna.

Kommer det påverkas med omvärldshändelserna?

– Självklart påverkar omvärldsläget, men vi ser det mer långsiktigt, säger Lars Brandelius.

Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, säger att grundsyftet är att hålla en dialog med aktörer när en tuffare konjunktur drar in.

– Vi vill säkerställa en fortsatt byggtakt i Karlstad och då ska kommunen göra sitt med investeringar, planberedskap och slipa på processerna, men också fråga de som bygger vad de tycker att vi ska fokusera på.

Är ni rädda att allt ska stanna av?

– Vi är inte rädda att allt ska stanna av, men det är klart att vi ser riskerna att det mattas av.

Han nämner både omvärldsläget, det ekonomiska läget och att investeringsstödet är avskaffat som potentiella hot för avmattning.

Vad fick ni för mottagande under mötet?

– Positivt. Man uppskattade att vi satt upp mötet och att vi drog läget och vad vi ser som viktiga kommunala prioriteringar. Vi fick mycket konkret tillbaka kring bland annat kommunala regler kring markpolicy och markanvisningar.

Vilken är viktigaste frågan för Karlstad kommun nu för att ha en fortsatt bra takt i byggsvängen?

– Den här dialogen och samverkan så att vi inte jobbar på med projekt som inte kan realiseras.

Kommunstyrelsens ordförande, Linda Larsson (S), var också nöjd efter mötet. Hon är tydlig med att kommunen ska vara öppen och ha en tydlig dialog med byggbranschen.

– Det märker vi efterfrågas. Om vi kan vara tydliga och peka ut områden där vi gärna ser byggnation och se till att snabba upp våra processer så uppskattar byggarna det och då byggs det också.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenFastigheterInflationKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenKonjunkturLars BrandeliusLecabLinda LarssonMaria FrykblomPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.