Hoppa till huvudinnehållet

Satsning på vårdpersonal – fick utbilda sig på arbetstid

Publicerad:
Julia Edvardsson, Emma Seefeldt och Tilde Vallerius är väldigt glada över möjligheten att läsa till undersköterska på arbetstid.
Julia Edvardsson, Emma Seefeldt och Tilde Vallerius är väldigt glada över möjligheten att läsa till undersköterska på arbetstid. Foto: Nathalie Forsström

Säffle kommun ger personer som jobbar inom vård- och omsorgsyrket men som saknar rätt utbildning möjlighet att utbilda sig till undersköterskor på arbetstid. I fredags firade ett gäng nybakade undersköterskor att de är klara med utbildningen.

Isabelle Gustafsson, Sara Furulund, Julia Edvardsson, Tilde Vallerius och Emma Seefeldt är nu klara undersköterskor.
Isabelle Gustafsson, Sara Furulund, Julia Edvardsson, Tilde Vallerius och Emma Seefeldt är nu klara undersköterskor. Foto: Nathalie Forsström

Julia Edvardsson, Emma Seefeldt, Tilde Vallerius, Sara Furulund och Isabelle Gustafsson kan nu titulera sig undersköterskor via det så kallade valideringsspåret.

Alla som var intresserade, både tillsvidareanställda och vikarier, fick söka till de platser som fanns. Konceptet går ut på att personer som jobbar inom kommunens vård- och omsorgsyrken men som inte är utbildade undersköterskor skulle få möjlighet att bli det. De som blev antagna har fått utbilda sig till undersköterskor under arbetstid. Under tiden har de studerat på halvtid och jobbat på halvtid med bibehållen lön.

De nyutbildade undersköterskorna tillsammans med lärare på utbildningen. Lena Eriksson, Ingegerd Nygren, Carina Ragneheim, Isabelle Gustafsson, Sara Furulund, Jonas Karlsson, Cathrine Jensen (avdelningschef för vård och omsorg), Julia Edvardsson, Tilde Vallerius och Emma Seefeldt.
De nyutbildade undersköterskorna tillsammans med lärare på utbildningen. Lena Eriksson, Ingegerd Nygren, Carina Ragneheim, Isabelle Gustafsson, Sara Furulund, Jonas Karlsson, Cathrine Jensen (avdelningschef för vård och omsorg), Julia Edvardsson, Tilde Vallerius och Emma Seefeldt. Foto: Nathalie Forsström

Studier på distans

Både de som arbetade inom kommunens egen verksamhet och de som jobbade hos privata aktörer fick möjlighet att söka.

Utbildningen har skett på distans bortsett från de metodövningar som har genomförts.

Julia Edvardsson jobbade som vikarie men har nu fått en tillsvidareanställning. Hon är glad över att hon har kunnat utbilda sig till undersköterska.

– Det är en jättebra möjlighet, säger hon.

– Det är roligt att kommunen satsar på vårdpersonalen, säger Tilde Vallerius som är vikarie inom vården.

Vill bli sjuksköterska

Emma Seefeldt har en tillsvidaretjänst och tyckte även hon att det här var ett bra sätt att få utbildning. Hon har tankar om att utbilda sig vidare längre fram.

– Jag har alltid velat bli sjuksköterska, säger hon.

De tror att möjligheten att kunna plugga samtidigt som man får lön gör att många fler är villiga att ta steget att utbilda sig.

– Det var så bra att kunna kombinera jobb och studier och vi kunde ha nytta av det vi hade med oss sedan tidigare, säger Emma.

De ser det som en stor fördel att de hade jobbat i yrket innan de började sina studier.

– Vi hade erfarenhet och kunde fläta samman det med vad vi läste, säger Tilde.

De upplever alla tre att de har fått ett stort stöd under utbildningen.

– Det är så gulliga lärare, säger Emma.

Artikeltaggar

NyheterSäffle kommunVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.