Hoppa till huvudinnehållet

Medicinläkaren varnar: ”Blanda inte droger och alkohol – förenat med livsfara”

Publicerad:
Tramadol, eller andra narkotikaklassade tabletter, kan ligga bakom de fem ungdomarnas död. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem unga personer har mist livet under oklara omständigheter den senaste tiden i norra Värmland. Polisen misstänker att droger är inblandade. Nu varnar Marie Langkow, överläkare på medicinkliniken, för att blanda tabletter och alkohol.

– Man tar stora risker som är förenat med livsfara.

Än så länge vet inte polisen exakt vad som orsakat de fem ungdomarnas död i norra Värmland, men en förundersökning är inledd.

I det uppmärksammade fallet med den unga flickan i Falun var det en blandning av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i kombination med alkohol som ledde till hennes död i sömnen efter utekvällen.

Vad händer i kroppen när man blandar just Tramadol och alkohol?

– Tramadol är en opioid, som morfin och heroin, som används smärtstillande inom sjukvården. De vanligaste symtomen vid överdosering är epileptiska kramper, bukbesvär och en medvetandesänkning som gör att andningen går ner, säger Marie Langkow, överläkare och verksamhetschef på medicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hur allvarliga symtom en person får beror på olika faktorer.

– Med enbart Tramadol så räknar man på en dos på kanske 15–20 tabletter för en fullvuxen person för att hamna i det här tillståndet. Men tillsammans med alkohol, som också är medvetandesänkande, kan den dosen halveras för att bli allvarlig.

– Och är du då en ung person som inte väger så mycket kan det räcka med 3–4 tabletter i kombination med alkohol för att det kan bli förenat med livsfara. Och med den effekten att det inte märks direkt utan man går och lägger sig och slutar andas, ja då dör man, säger Marie Langkow.

Hon vill därför utfärda en varning.

– Blanda aldrig alkohol och droger eller tabletter som du inte vet vad det är. Det kan få allvarliga konsekvenser i låga doser och märks kanske inte av innan man somnat. Det är förenat med stora risker och livsfara, säger Marie Langkow.

Läkare. Bilden är en genrebild och tagen i ett annat sammanhang.
Läkare. Bilden är en genrebild och tagen i ett annat sammanhang. Foto: Isabell Höjman/TT

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättDrogerFörundersökningKarlstadMedicinRegion VärmlandUnga dödsfallenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.