Hoppa till huvudinnehållet

Krismöte i Hagfors efter dödsfallen – socialchefen: ”Mycket oroande”

Publicerad:
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun. Arkivbild.
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun. Arkivbild. Foto: Ralf Sundhäll / Hagfors kommun

Tre unga människor misstänks ha dött av ”fulknark” i Värmland.

Nu kallar socialtjänsten i Hagfors till krismöte.

Samtidigt bjuder kommunalrådet Jens Fischer (OR) in till öppet möte om drogsituationen.

Maria Persson bekräftar att något eller några av dödsfallen har kopplingar till Hagfors:

– Jag vill inte prata på individnivå. Men det har berört invånare i Hagfors. Därför har vi aktiverat oss och också säkerställt att efterlevande får stöd, säger hon.

Hon tycker att polisens larm om ”fulknark” är ”mycket oroande” och inom kort kommer socialtjänsten därför att kalla ihop ett krismöte:

– I första hand socialtjänsten, skola, polis och företrädare för Region Värmland här i Hagfors, men vi kommer också att föra en dialog över kommungränsen med anledning av larmet, säger Maria Persson.

Något datum är inte spikat ännu:

– Men jag var i kontakt med polisen igår och vi kommer att ha fortsatt kontakt, säger Maria Persson på tisdagsförmiddagen.

Nu jobbar socialtjänsten för att hjälpa de som indirekt drabbats av dödsfallen:

– Men vi försöker också erbjuda insatser för att behandla eget skadligt bruk.

Kommunalrådet i Hagfors, Jens Fischer (OR) har också bett kommunchefen att ordna ett öppet möte om narkotikaläget i Torsby:

– Precis som de gjort i Hagfors. Jag kan inte svara exakt på vilka aktörer som ska vara med, men det kommer att bli av.

Det var på måndagen som tillförordnade lokalpolisområdeschefen i norra Värmland, Morgan Olsson, gick ut och slog larm om att åtminstone tre unga vuxna dött under mystiska omständigheter – troligen förgiftade av någon typ av så kallat fulknark eller narkotikaklassat läkemedel av typen Tramadol.

På tisdagseftermiddagen kom nya uppgifter om att fem unga dött de senaste månaderna och att en förundersökning om vållande till annans död har inletts.

Mikael Asker är förundersökningsledare och har tidigare bekräftat att åtminstone två av dödsfallen berör polisområde norr:

– Men det finns ingen misstänkt, säger han.

Unga hittades döda – polisen varnar för ”fulknark”: ”Okända preparat”Förstämning i norra Värmland efter dödsfallen: ”Det är läskigt med narkotika”

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunLäkemedelNarkotikaRegion VärmlandSocialtjänstTorsbyVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.