Hoppa till huvudinnehållet

”Fulast i Sverige”: Karlstadshus totalsågas

Publicerad:
Gamla Stadshuset på Drottninggatan i Karlstad byggs till och om. Imponerande dåligt, skriver Arkitektupproret i sin motivering. Foto: Tommy Pedersen

Fulaste nybygget i hela landet.

Den titeln tillfaller i år gamla Stadshuset i Karlstad.

Det har Arkitekturupproret kommit fram till efter en omröstning på sociala medier.

– Det är positivt att folk engagerar sig i stadsmiljön, säger stadsarkitekt Henrik Sjöberg.

Redan 2020 var byggnaden före detta Stadshuset illa ute och röstades fram som en av de fulaste i länet.

Nu har den nya om- och nybyggnationen tagit bottenplaceringen som landets fulaste nybyggnation med 1034 röster i Arkitekturupproret omröstning.

Närmast följt av Nya Brandbergen Centrum i Stockholm som fick 815 röster.

Omröstning på sociala medier

Arkitekturupproret beskriver sig som en ideologiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.

Via omröstningar på sociala medier lyfter de fram byggnader som de tycker sticker ut med sin arkitektur, både fina och fula.

Så här lyder motiveringen för stadshusets placering.

”Att göra en sådan intetsägande byggnad ännu tråkigare och mer disharmonisk är i sig imponerande. Nästan lika imponerande som att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad a la Tjernobyl (efter olyckan). Extra tragiskt är att byggnaden ligger i en historiskt attraktiv del av Karlstad som tidigare bestått av charmiga trähus.”

”Inte klart”

Henrik Sjöberg påpekar att bygget inte är klart än.

– Det kan jag tycka är lite orättvist.

– Jag försöker vara ödmjuk inför att det finns olika stilpreferenser. Och det är positivt att folk engagerar sig i stadsmiljön, säger Henrik Sjöberg, stadsarkitekt i Karlstads kommun.

Horisont arkitekter som ritat Almen 21 kommer i år att erbjudas ett kalkonpris för sin sistaplacering.

141 lägenheter mitt i stan – uthyrningen börjar ”i detta nu”Nu renoveras gamla Stadshuset i KarlstadSolberg om Stadshusets hyresrätter: ”Kan i princip ställa sig i kö redan nu”Stadshuset svämmar över – inställd vårdtid igen för Kjell-Åke, 78: ”En skandal”Tallgren (S) om Stadshusförsäljningen: ”Skandalen bara växer”Efter omdebatterade affären – nu bjuds Stadshuset ut till försäljning

Artikeltaggar

ArkitekturArkitekturupproretHenrik SjöbergKarlstadKarlstads kommunNöje/KulturOmröstningarSamhälleSociala nätverkStockholmTjernobyl

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.