Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler får mönstra – nära 25 000 kallas

Publicerad:
Dan Lövfors, sjuksköterska, övervakar ett fysiskt test på ett mönstringskontor i Stockholm. Arkivbild.
Dan Lövfors, sjuksköterska, övervakar ett fysiskt test på ett mönstringskontor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Närmare 25 000 ungdomar har kallats till mönstring, varav omkring en tredjedel är kvinnor. Det är 400 procent fler än som mönstrade 2017 då värnplikten återinfördes, enligt Plikt- och prövningsverket.

Ungdomarna har valts ut utifrån ett mönstringsunderlag med drygt 107 000 personer födda 2005. Efter mönstringen går cirka 7 000 ungdomar vidare till en värnpliktsutbildning som är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av försvarets förband i Sverige. Första utbildningsstart är sommaren 2024.

"De ungdomar som nu kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt kommer att lämna ett viktigt bidrag till den operativa förmågan i krigsförbanden och därmed till försvaret av Sverige", säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket i ett pressmeddelande.

Fabian och Edvin – två av A9:s framtida officerare: ”Trevligt ställe att bo på”Nu muckar lumpengänget: ”Känns som en familj som splittras”

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.