Hoppa till huvudinnehållet

Våldtäktsmannen Markus från fängelset: "Kunde inte tro att jag skulle bli dömd"

Publicerad:
Markus Halvorson
Markus Halvorson

Han är dömd för 13 våldtäkter som skedde i hans hus i Åmotfors.

Nu ger serievåldtäktsmannen Markus Halvorson, 67, sin version av det som skett - från fängelset.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle bli dömd för våldtäkt för något sådant. Det är helt obeskrivligt, säger han till SVT.

De unga kvinnorna lockades till huset i Åmotfors med löften om lätta pengar och ett liv i lyx.

De åkte dit i tron att de skulle träffa en förmögen fastighetsadvokat i 40-årsåldern som uppgett att han ägde hus i så väl Oslo och London som Marbella och Stockholm.

Men i stället mötte de den välkände norske bedragaren Markus Halvorson, 67, som i hela sitt liv försörjt sig på arbetslöshetsersättning samt att lura kvinnor.

I huset i Åmotfors förgrep han sig sedan på kvinnorna och våldtog ett stort antal av dem, vilket NWT rapporterat om i ett stort antal artiklar.

Han dömdes i höstas till fem års fängelse för bland annat 13 våldtäkter, och flyttades i februari till ett norskt fängelse utanför Halden.

”Helt obeskrivligt”

Där har han träffat SVT som intervjuat honom om hans syn på brotten - och han fortsätter hävda sin oskuld.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle bli dömd för våldtäkt för något sådant. Det är helt obeskrivligt, säger han till SVT.

Och fortsätter:

– Jag kommer inte att se på en kvinna efter det här.

Han medger att han lurat kvinnorna till Åmotfors under falska förespeglingar, men menar att det är stor skillnad på att bedra en person och våldta den.

”Hur kan du förstöra någons liv på en halvtimme?”

Markus Halvorson hävdar i stället att det är de utsatta kvinnornas advokater som lagt orden i munnen på dem, och att kvinnorna bara beskyller honom för våldtäkt för att de ska tjäna pengar på skadestånden.

På en direkt fråga om hur han ser på att flera kvinnor berättat hur deras liv blivit förstörda på grund av det de gått igenom säger Markus Halvorson:

– Hur kan du förstöra någons liv på en halvtimme? På en halvtimme!

Dömde serievåldtäktsmannen Markus, 66, flyttad till norskt fängelseSerievåldtäktsmannen Markus, 66, döms till längre straffHur blev Markus, 65, serievåldtäktsmannen i Åmotfors?

Artikeltaggar

ÅmotforsBrott, lag och rättFängelseLondonOsloSVTVåld mot kvinnorVåldtäkt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.