Hoppa till huvudinnehållet

Grums satsar: Ny skola och sporthall – men inget badhus

Publicerad:
Grums kommun satsar på nya skola när Karlstad bygger nytt badhus i Vålberg. Den satsningen kunde kommunalråden Malin Hagström (S) och Linda Larsson (S), Grums respektive Karlstad, berätta om på måndagen.
Grums kommun satsar på nya skola när Karlstad bygger nytt badhus i Vålberg. Den satsningen kunde kommunalråden Malin Hagström (S) och Linda Larsson (S), Grums respektive Karlstad, berätta om på måndagen. Foto: Tommy Pedersen

Jättestenskolan ska ersättas och en ny sporthall ska byggas i Grums.

Satsningar som kan göras i och med en samverkan med Karlstads kommun.

Men Grumsborna kommer få fortsätta simma i Vålberg.

Satsningarna presenterades på måndagsmorgonen.

– Den senaste tiden har vi fokuserat ganska mycket av vårt arbete i Karlstadsregionen för att försöka se om vi kan hitta synergier och samverkan mellan våra kommuner, för att också effektivisera i verksamheterna, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad.

Det gör också att det går att spara pengar, men samtidigt leverera kvalité.

Man har sedan tidigare en avsiktsförklaring tillsammans med Kils kommun, gällande mark. Nu går man västerut och skakar hand med Grums.

– Vi har berättat att vi vill att badhuset i Vålberg ska vara kvar, vilket innebär att planeringsförutsättningarna för våra grannkommuner förändras, säger Linda Larsson.

Två kommunstyrelseordföranden skakar hand över gemensamma planer.
Två kommunstyrelseordföranden skakar hand över gemensamma planer. Foto: Tommy Pedersen

Satsningen i Vålberg innebär således att Grums unga får sin simundervisning där. Det betyder också att det inte kommer att byggas ett nytt badhus i Grums.

– Men det gör att vi kan presentera en dubbelinvestering på en ny sporthall, alternativt ett allaktivitetshus samt en ny mellanstadie- och högstadieskola. Vilket inte hade varit möjligt om vi hade behövt bygga ett eget badhus, säger Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums.

Kan reparera lite

Att Grumsborna i framtiden får ta sig till Vålberg för att simma ser man inte som ett problem. De som bor i kommunens ytterområden får fem minuter extra restid till Vålberg.

Badhuset i Grums lever lite på övertid som Malin Hagström säger. Så finns det några planer för simundervisningen om badhuset fallerar innan det i Vålberg står klart?

– Det beror lite vad som gör att det faller. Det kanske är så att vi försöker göra vissa åtgärder för att hålla det vid liv fram till dess att badhuset i Vålberg är klart. Sedan beror det helt på vilken kostnad det innebär. Kanske får vi göra som Hammarö och bussa våra elever till något annat ställe under tiden, men vår förhoppning är att det ska hålla.

Jättestenskolans befintliga lokaler är inte på fallrepet. Men sett ur ett tillgänglighetsperspektiv, säger Malin Hagström, så är det viktigt att få till nya.

Jättestenskolan har en stämpel över sig som hoppas kunna bli av med när eleverna får nya lokaler, menar Malin Hagström.
Jättestenskolan har en stämpel över sig som hoppas kunna bli av med när eleverna får nya lokaler, menar Malin Hagström. Foto: Tommy Pedersen

– Skulle man renovera lokalerna så blir det nya byggnadskrav och det går inte att uppfylla i de befintliga lokalerna.

– Sedan finns en viss stämpel över Jättesten och vi känner att vi vill göra rättvisa för våra elever och personal som arbetar där och bygga nytt och jobba utifrån ny pedagogik till exempel.

Kommer ta några år

Vad den nya skolan ska heta är inte klart, men det blir inte Jättestenskolan.

– Det bli det inte!, säger Malin Hagström med eftertryck, utan där kanske vi ska ta hjälp av våra invånare.

Tidsplanen för de tre byggena är att spaden ska gå i marken för sporthallen under innevarande mandatperiod.

– För skolan är tanken att det blir under nästa mandatperiod, säger Malin Hagström.

– När det gäller Vårbergs badhus nu så tittar vi just nu på en lokaliseringsutredning. Vi har inte bestämt oss om det bästa är att bygga i befintligt läge eller bygga i nytt läge och det behöver vi ta ställning till, säger Linda Larsson och hoppas att den ska vara klar under våren.

Oklara placeringar

På frågan om bygget av en simhall i Vålberg stänger dörren för en utbyggnad av Sundsta badhus svarar Linda Larsson:

– Vi tror att vi kanske behöver göra den också, men då kommer det ske efter att Vålbergsbadet är utbyggt.

Det kan bli en utbyggnad av Sundsta badhus i framtiden, säger Linda Larsson.
Det kan bli en utbyggnad av Sundsta badhus i framtiden, säger Linda Larsson. Foto: Tommy Pedersen

Placering för sporthall och skola är heller inte klar, men förhoppningen är att kunna bygga båda i närheten av varandra på idrottsplatsområdet.

Den totala kostnaden för sporthall och skola kommer att uppgå till 250 miljoner kronor.

Vad som händer med den nuvarande Jättestenskolan är inte klart, men den kan komma att jämnas med marken. En utredning ska se om den går att använda till annat.

Artikeltaggar

BadanläggningarBostad och byggenGrumsJättestenskolanKarlstadKarlstads kommunLinda LarssonMalin HagströmSkola och utbildningSkolorVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.