Familjerna som är i behov av nattis i Filipstads kommun kan andas ut.
Det formella beslutet att inte spara bort nattförskoleverksamheten kommer att tas under tisdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden.
– Presidiet i nämnden har fått träffa personalen på nattis, liksom föräldrarna som har barn där. Det var ett mycket bra möte, det var nyttigt att få lyssna på dem, säger bun-ordföranden Patrik Fornander (M).
När barn- och utbildningsnämnden höll sitt sammanträde i februari togs en rad olika beslut om sparåtgärder. Detta för att möta det prognostiserade budgetunderskottet på cirka 10 miljoner kronor.
Ett beslut som inte togs under mötet var att spara bort nattis på förskolan Lyckan i Filipstad. Det förslaget skickades istället på återremiss till tisdagens möte. Att lägga ner nattis skulle ge en besparing på helåret på 2,5 miljoner kronor, men i februari var politikerna i nämnden inte beredda att trycka på spara bort-knappen.
Inte heller nu, inför tisdagens sammanträde, är de beredda att välja det alternativet.
– Nej, vi kommer inte lägga ner nattis. Och det var också därför som vi ville skicka frågan på återremiss. Vi ville få mer information och det har vi också fått, säger Patrik Fornander (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Nattis i Filipstad hänger löst – nämnden tog svåra beslutUnder fredagen deltog presidiet i bun, som består av Patrik Fornander, Filip Dahlöv (M) och Johan Larsson (S) i ett möte med personalen på den natt- och helgöppna avdelningen. I mötet deltog också vårdnadshavare som är i behov av avdelningen.
Politikerna kunde ge ett preliminärt besked om att nattis kommer att få vara kvar.
– Ja, vi kommer att besluta enligt det förslag som vi har fått från förvaltningen, säger Patrik Fornander.
Det nya förslaget är att fortsätta med verksamheten med natt- och helgöppen avdelning med oförändrad organisation.
Som Patrik Fornander ser det finns det en del luddigheter i regelverket som gör att det går att motivera att behålla nattis.
– Det finns lite uppgifter i regelverket som är motstridiga. Nattis är inte en lagstadgad verksamhet, men samtidigt är det så att om det finns behov av nattis i en kommun så bör kommunen tillhandahålla nattis, säger Patrik Fornander.
I Filipstad är det tydligt att behovet finns. Under vissa nätter kan lokalerna förvisso stå tomma, men det är ändå många familjer som utnyttjar möjligheten med nattis kontinuerligt.
Ingen annan driftsform
Barn- och utbildningsförvaltningens chef Sten-Åke Eriksson fick till marssammanträdet även i uppdrag att utreda om det gick att organisera nattis på annat sätt än i kommunens regi.
– Men i utredningen har man kommit fram till att det inte finns någon ekonomisk vinning i att ha nattis i andra driftsformer, säger Patrik Fornander.
Istället för att avveckla nattis öppnas nu istället möjligheten för att utveckla avdelningen.
– De familjer som idag har nattis har fasta scheman. Men nu kan vi kanske från politikens sida se över möjligheten att även vikarier ska kunna använda nattis i mån av plats. Vi har nu ett tillfälle att se över vårt eget regelverk för att kunna få en bättre beläggning, säger Patrik Fornander.
Och tillägger:
– Om vårdnadshavare som kan hoppa in som vikarier skulle kunna ha tillgång till nattis i mån av plats skulle vi kanske kunna få fler människor att kunna ta jobb inom vård och omsorg till exempel.
Som han ser det är det viktigt att ha nattis kvar om behovet för det i kommunen finns.
– Vi behandlar den här frågan på samma sätt som vi tänker kring våra byskolor i kommunen, det vill säga att så länge som det finns ett behov så ska vi hålla verksamheterna kvar, säger han.
Inga nya sparförslag
I det ursprungliga förslaget som politikerna hade att ta ställning till i februari skulle nedläggningen av nattis innebära en besparing på 2,5 miljoner kronor – en fjärdedel av det prognostiserade budgetunderskottet.
– Ja, det här är ju pengar som vi kan komma att behöva hitta någon annanstans inom organisationen, säger Patrik Fornander.
I nuläget finns ingen tanke på var det skulle kunna gå att hämta in en så stor summa som 2,5 miljoner kronor.
– Men vi har tidigt tagit besparingar i år och på så sätt bidragit mycket för att kunna komma i vår ram. Vi vet av erfarenhet att barn- och utbildningsnämndens prognoser brukar visa stora underskott i början på åren, för att sedan stadigt förbättras fram till årsskiftena. Vi får se om det också kan bli så i år, säger Patrik Fornander.