Hoppa till huvudinnehållet

Först i mål men ändå bara två tredjeplatser i premiären av Extreme E

Publicerad:
Det blev tredjeplatser för Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Saudiarabien.
Det blev tredjeplatser för Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Saudiarabien. Foto: Rosberg X Racing

Det blev två tredjeplatser för Rosberg X Racing i premiären av Extreme E i Saudiarabien.

Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky körde stabilt och undvek misstag i den tuffa terrängen vid Röda havet.

– När vi får smälta det här kommer vi nog tycka att det var ganska bra, säger Kristoffersson.

Det blev inte den starten som Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky hade tänkt sig under lördagen med en fjärdeplats i det första kvalificeringsheatet.

– Vi fick en dålig lottning och startade från ett svårt läge. Jag tycker vi hade speeden, men det spelar ingen roll om man inte startar på rätt ställe, berättar Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Då gick det bättre i det andra heatet, där en andraplats räckte till sista finalplatsen men återigen från ett knepigt utgångsläge.

– Vi hamnade längst ut. Jag hade valt en plan och satsade allt på ett kort. Det gick vägen, berättar Johan.

Han tog sig snabbt in från sitt ytterspår och svepte förbi samtliga motståndare och upp i ledning.

– Därifrån försökte jag bara ta bilen säkert hem till Mikaela. Det var ganska slagigt och svårt, men jag kunde i alla fall öppna upp ett gap på några sekunder.

Överskred fartgränsen

Åhlin-Kottulinsky tog sedan RXR-bilen över mållinjen som etta, vilket skulle ha betytt tre raka premiärsegrar för teamet i Extreme E.

Men det stora segerjublet uteblev. Man hade överskridit hastigheten i byteszonen under Mikaelas runda och fick en bestraffning som betydde nerflyttning till tredje plats.

– Det blev en miss i kommunikationen där. Tråkigt, men vi slutade trea och fick med oss många poäng, så det var ändå bra, menar Johan.

Vassa starter

Till skillnad från första dagen inleddes andra dagens tävling på allra bästa sätt. Teamet tog hem Q1 efter att Johan på nytt levererat en vass start från ytterspår. Den här gången hittade han vinnarspåret längst ut och svepte hela fältet.

Mikaela skötte resten av jobbet och ordnade maximala tio kvalpoäng till RXR.

– Gott att vi kunde gå in i Q2 med att redan ha säkrat tio poäng.

I andra kvalheatet var det Åhlin-Kottulinsky som inledde. Hon följde teamkamratens exempel och körde till ledningen.

Den fick hon dock släppa efter tuff närkontakt från Nasser al-Attiyah, men läget var ändå bra för Johan när han gav sig ut och säkrade andraplatsen.

Slagigt underlag

Med kvalplaceringarna 1-2 summerade RXR en andraplats totalt i kvalet, men hamnade åter en gång långt ut i startspåren.

– Jag fick en bra start där också, men det går inte att göra så mycket mer därifrån.

Johan kom ut som trea, tog sig förbi Kevin Hansen som strulade till det, men bjöd tillbaka med ett eget misstag.

– Det var rejält slagigt där. I efterhand kan jag tycka att jag var lite för försiktig, men det finns ett långsiktigt tänk där man inte vill tappa poäng genom att köra sönder bilen.

Just säsongen som helhet finns med när Kristoffersson summerar första tävlingshelgen, med två tredjeplatser och en tredjeplats totalt i mästerskapet.

– Det är otroligt starka team som inte ens kommer till final någon av dagarna. Så här kommer det att bli, att det svänger fram och tillbaka under säsongen. Då är det viktigt att vara med där framme så mycket som möjligt.

Artikeltaggar

Extreme EJohan KristofferssonMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportSaudiarabien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.