Hoppa till huvudinnehållet

Trapphuset ska åtgärdas: ”Det kan bli som i en bastu”

Publicerad:
Trapphuset kan bli extremt varmt på sommaren - nu ska det åtgärdas.
Trapphuset kan bli extremt varmt på sommaren - nu ska det åtgärdas. Foto: Göran Persson

Det ska installeras trapphusventilation vid trygghetsboendet på Sparbanksgatan 3C. Orsaken är att det varma sommardagar kan bli över 50 grader varmt i trapphuset - vilket anses utgöra en potentiell fara för de boende.

Teknikutskottet tog beslut att att uppdra till förvaltningen att genomföra installation av ventilation i trapphuset.

Det har varit problem under flera år med höga temperaturer i trapphuset. Under sommaren kan solinstrålningseffekten alltså öka temperaturen i trapphuset till över 50 grader. Detta rapporterade FT om förra sommaren, då boende lyfte problemet med den höga temperaturen (se länk till artikel).

– Det har varit ett sorgebarn under många år, det kan bli som i en bastu. Det kan vara direkt hälsovådligt, säger Patrik Fornander (M), ordförande i teknikutskottet, och förklarar att arbetet är prioriterat och förhoppningen är att det ska vara klart innan semestern.

Öka ventilationen

Fastighetsenheten har kommit fram till att ventilationen i trapphuset ska ökas med olika metoder, vilket ska minska risken för att det ska bli så extrema temperaturer. Dessutom ska skydd för solinstrålning monteras på fönsterrutorna.

Kostnaden beräknas till 175 000 kronor och finansiering ska ske via fastighetsenhetens investeringsbudget.

Projektet beräknas generera en årlig kapitaltjänstkostnad på 14 000 kronor, varav avskrivning 12 000 kronor och internränta 2 000 kr (med nuvarande internränta).

Med dessa åtgärder bedöms maxtemperaturen hamna under 30 grader i trapphuset, vilket anses vara acceptabelt under kortare perioder. Byggstart är planerad till mars i år och målet är att arbetet ska vara klart innan semestern.

Artikeltaggar

Filipstads kommunTeknikutskottetVäderVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.