Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Anrika Bofors att lita på

Publicerad:
Sedan 1900-talets början har anrika Bofors varit en av de största leverantörerna av högteknologisk försvarsmateriel till svenska försvaret och haft stora framgångar på exportmarknaden.
Sedan 1900-talets början har anrika Bofors varit en av de största leverantörerna av högteknologisk försvarsmateriel till svenska försvaret och haft stora framgångar på exportmarknaden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

När det verkligen gäller är till exempel anrika Bofors i Karlskoga att lita på. Det har man bevisat genom århundradena, skriver Kjell Göthe.

Vi är förstås många som följer krigets utveckling i Ukraina och håller tummarna så de vitnar för demokratins seger över barbariet. Ukrainarna svarar med ett heroiskt försvarskrig som väst stöttar. Synd att FN inte orkar ingripa, men i säkerhetsrådet sätter vetorätten numera effektivt stopp för detta. Desto viktigare är att vår egen och andra västländers upprustning av försvaret och försvarsindustrin skyndas på.

När det verkligen gäller är till exempel anrika Bofors i Karlskoga att lita på. Det har man bevisat genom århundradena. Bofors grundades 1646 och var under 200 år ett bruk för järnsmide. 1877 uppfördes den första martinugnen, nu kunde Bofors utveckla och gjuta stål med en kvalitet som blev den allra yppersta.

1882 provsköts ett antal nya kanontyper, som tog världen med häpnad. Stora delar av det anrika företaget ingår numera i försvarskoncernen Saab. ”Våra order har växt explosionsartat när många länder tryckt ned sina vapenlager och behöver återställa dem”, kommenterar koncernchefen Micael Johansson ett rekord i beställningar.

I orderstocken ingår även den materiel vi skänker till Ukraina för även den måste snabbt ersättas för vår egen säkerhets skull. Saab i Karlskoga växer just nu snabbt. Anrika Bofors vill därför starta en filial i Karlstad och anställa på sikt upp till 200 ingenjörer. I Karlskoga har man redan nyanställt och där är trångt.

Svensk försvarsindustri är en avgörande aktör för att bevara vår fred och frihet. För utan högteknologiska vapen kommer soldaten som kämpar vid fronten till korta. Regeringen har aviserat ett nytt svenskt stödpaket till Ukraina och gett Försvarsmakten i uppdrag att verkställa det. Här ingår bland annat artillerisystemet Archer från BAE Systems Bofors i Karlskoga och personburna pansarvärnsroboten NLAW från Saab Dynamics i Karlskoga.

Försvarsbolagens europeiska branschorganisation ASD uppmanar den svenska regeringen i egenskap av EU-ordförande att ta tag i en finansiell mobbning mot branschen, tillika ett sanslöst hycklande, som generalsekreterare Jan Pie i ASD kallar fenomenet. Vissa bolag har svårt att klara viss nyfinansiering eftersom en fanatisk del av miljörörelsen och vänstern inom politiken driver hätska kampanjer mot branschen.

Skall Europa inklusive Sverige ha ett militärt försvar för demokrati, ja då måste också soldaterna vara välutrustade med den allra senaste tekniken för annars skickar vi dem i strid utan chans att överleva. Ta tag i det utspelet, Ulf Kristersson!

Från 1812 när Pehr Lagerhjelm övertog järnbruket växte det kraftigt. Bofors ombildades till aktiebolag år 1873, då som AB Bofors-Gullspång. När Alfred Nobel återvände till Sverige förvärvade han bruket. Hans tid som ägare blev intensiv och framgångsrik. Han lät bygga ut kanonverkstäderna och utvecklade hela verksamheten. Sedan 1900-talets början har Bofors varit en av de största leverantörerna av försvarsmateriel till svenska försvaret och mycket framgångsrik på exportmarknaden.

Ute i världen talar man i dag med stor vördnad om ”Bofors guns”. Hur blev det så? Jo, enligt Bofors egen historieberättare Alf Bande (1916-2006) sägs det handla om den berömda Boforsandan, som fortfarande tycks vara gôrstark, särskilt i Karlskoga kommun. Läs gärna mer om detta i boken ”Bofors och boforsare” av Alf Bande (Probus Förlag HB/Norstedts Tryckeri AB, 1996).

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

Alfred NobelBAE SystemsDemokratiFNFörsvarsmaktenFörsvarspolitikKarlskogaKarlstadKjell GötheSaabSaab DynamicsSigneratSveriges regeringUkrainaUkrainakrigetUlf KristerssonVapen