Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsderby i Mellofinalen: "Allt bra kommer från Värmlands hjärta"

Publicerad:
Jimmy Jansson från Hagfors har fyra bidrag med i finalen av Melodifestivalen 2023, bland annat favorittippade ”Tatoo” som framförs av Loreen. Foto: Peter Bäcker

Jimmy Jansson från Hagfors har fyra låtar med i finalen och tävlar mot bland andra Smash Into Pieces där Per Bergquist från Ekshärad är gitarrist.

Det blir ett Värmlandsderby i Mellofinalen mellan Ekshärad mot Hagfors

Jimmy Jansson är redan klar för Eurovision. Han ligger nämligen bakom Cyperns bidrag "Break a Broken Heart" som framför av australiensaren Andrew Lambrou. Men han vill gärna även få representera Sverige på plats i London där Eurovision avgörs, en önskan som blir sann om Loreen lever upp till förväntningarna. Eller om Nordman, Panetoz eller Mariette skräller – Jimmy Jansson har ett finger med i fyra av finalens tolv bidrag.

– Det känns jäkligt mäktigt, säger han stolt.

NWT når honom inne på Friends arenan där han försöker få tiden att gå, det är mycket väntan.

– Jag är svinnöjd. Alltid när man skriver låtar och har en vision, vet man aldrig hur det blir förrän man har sett det live. Det är så lätt att det inte klaffar hela vägen, men i år tycker jag att både artister och nummer har känts kanon.

Han berättar att Loreens låt "Tatoo" har spridit sig som en löpeld genom Europas topplistor. Jimmy Jansson är en av sex låtskrivare bakom låten.

– Det har gått sinnessjukt bra. Både på listor, i radio och på Spotify. Jag har alltid känt att låten är ett monster och att Loreen kommer att göra ett bra jobb på scenen, men att det skulle gå så här bra kunde jag inte drömma om.

Låten har gett Jimmy Jansson hans första topplacering på Spotifys top 50-lista, tvåa när Loreen knep förstaplatsen var Smash Into Pieces, där den värmländska gitarristen Per Bergquist ingår.

– Jag minns inte riktigt Per från tiden då jag bodde i Hagfors. Men visst är det kul att Hagfors ställs mot Ekshärad i finalen. Allt bra kommer ju från Värmlands hjärta vet du.

Loreen är favorittippad i fianalen.
Loreen är favorittippad i fianalen. Foto: SVT

"Vet aldrig hur det svenska folket röstar”

Jimmy Jansson lovordar Smash Into Pieces låt "Six Feet Under".

– Den är skitbra och ska vara med och kriga i toppen. Just att andra musikstilar än pop går långt i Mello tycker jag är kul. Här finns utrymme för all musik, det är charmen, det finns inga begränsningar.

Enligt förhandssnacket kommer finalen mest vara en formalitet, att Loreen kommer att vinna verkar vara självklart för många. Men Jimmy Jansson vill inte ta ut något i förväg.

– Det är Melodifestivalen. Man vet aldrig hur det svenska folket röstar. De kanske hellre satsar på något annat. Förra året vann Cornelia, men det var Anders Bagge som vann folkets röster. Det kanske blir något liknande i år. Jag har varit på målsnöret nu i tre år på rad, så jag vågar inte ropa jippie förrän allt är klart.

Han bubblar av förväntan och berättar att pulsen brukar vara hög när det närmar sig showtime.

– Det är alltid pirrigt, speciellt i år. Jag har aldrig haft bättre förutsättningar att vinna, och tror nog att jag aldrig kommer att få det igen. Det är häftigt att se när ens låt får ett eget liv och bara drar i väg.

Vad ser du för hot, säg att Loreen får en tupp i halsen eller ramlar. Kan det avgöra?

– Jag litar helt på henne, hon är ett proffs verkligen. Får hon en tupp i halsen löser hon det. Hon har allt som krävs för att vara en världsartist. Stabil och säker. Sist dök det upp en aktivist på scenen, men hon löste det. Allt är live, det är bara att åka med. När de säger "Vi har ett resultat" kommer jag att skita ner mig!

Han skrattar och avslöjar en viss nervositet.

– Jag vill bara att det ska hålla hela vägen nu.

Jimmy Janssons favoriter utöver de egna bidragen:

– Marcus och Martinus har ett jävligt snygg nummer. De krigar i toppen, det gör även Smash Into Pieces. Det är mina favoriter och största rivaler.

Artikeltaggar

Anders BaggeArtisterEkshäradEuropeiska radio- och TV-unionenHagforsJimmy JanssonLåtskrivandeLoreenMusikNöje/KulturPer BergquistPopRadioSmash Into PiecesSpotify

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.