Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske handbollsprofilen räddade krislag: ”Sa inget till någon”

Publicerad:
Värmländske profilen Pelle Svärd har gjort succé som inhoppande tränare i Örebro SK Handboll.
Värmländske profilen Pelle Svärd har gjort succé som inhoppande tränare i Örebro SK Handboll. Foto: Daniel Lubner

Pelle Svärd, stor Helltonprofil både som spelare och som ledare, fick plötsligt en förfrågan.

Ville han ta över jumboplacerade Örebro SK:s handbollsdamer i division 2?

– En kul utmaning. Jag nappade och det gick ju bra, säger Svärd.

I slutet av januari låg ÖSK Handbolls damer sist i sin division 2-serie.

För att rädda vad som räddas kunde ringde man till Karlstad - och till Pelle Svärd. Mannen som ingick i det Helltonlag som under mitten av 1980-talet flera gånger var snubblande nära att ta steget upp i Elitserien och under en period härbärgerade giganten Per Carlén.

– Jag blev minst sagt förvånad när det ringde. Jag har ju inte tränat ett handbollslag sedan säsongen 2015/16. ÖSK Handboll behövde en ny tränare akut och min kompis Thomas Dunder, nu tränare i allsvenska IFK Örebro, hade tydligen tipsat om mig, berättar 62-årige Pelle.

Och fortsätter:

– Jag blev ju sugen. Jag hade allt att vinna och utmaningen lockade också. Så när frugan Monica gav klartecken tog jag över i slutet av januari.

Och inhoppet har blivit en succé.

Under de veckor som Svärd lett ÖSK-damerna har laget tagit lika många poäng som man gjort under tidigare del av säsongen.

– Vi har vunnit tre matcher av fyra.

Och med en omgång kvar är laget nu plötsligt på säker mark. Kontraktet är fixat.

Pelle Svärd under en av sina sejourer som Helltontränare. Här hade han ingått ett vad med spelarna. Han skulle gå ned 1,5 kilo/poäng som laget tog.
Pelle Svärd under en av sina sejourer som Helltontränare. Här hade han ingått ett vad med spelarna. Han skulle gå ned 1,5 kilo/poäng som laget tog. Foto: Helena Dahlgren

Fick du blodad tand - blir det en fortsättning?

– Jag vet inte faktiskt. Jag har inte tagit några beslut åt något håll.

Pelle har dock legat klädsamt lågt med sitt överraskande tränaruppdrag. Det är knappt någon som känt till hans comeback.

– Det är bara familjen och några få kompisar här i Karlstad som vetat om att jag åkt till Örebro tre dagar i veckan. Jag ville inte berätta om det skulle gå åt skogen. Det är roligare med en solskenshistoria, säger Pelle och skrattar.

Och det blev det ju.

Artikeltaggar

HandbollKarlstadÖrebroÖrebro SKPer Carlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.