LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och Eda

Publicerad:
Cafeterian i Arvika stadshus hade brister efter livsmedelskontroller i fjol, enligt kontrollrapporter från Miljöstaben i Arvika. Foto: Peter Bäcker

Det ska vara säkert att äta ute, du ska kunna lita på kökshygienen – och att du får rätt allergeninformation.

Här är de matställen som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister i Arvika och Eda kommun sedan 2022.

Kommunens miljöinspektörer kontrollerar regelbundet matställen för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls.

Inspektören kan skriva ett föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas. Vid förbud är det extra allvarligt. Vanligast är brister i rengöring, livsmedelshantering, underhåll av lokal och utrustning, personlig hygien och för varm kyltemperatur.

– Det kan vara att anställda inte alltid följer samma rutiner eller att de utför uppgifterna olika, säger Anna Fernlöf, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Eda kommun.

I listan nedan visas de företag som fått föreläggande, förbud eller haft brister vid minst två livsmedelskontroller i Arvika och Eda kommun sedan 2022.

Även Rajjens bowling i Arvika åkte på bakläxa i fjol.
Även Rajjens bowling i Arvika åkte på bakläxa i fjol. Foto: Hans-Åke Henriksson

"Får inte skylla på okunskap”

Flera brister hos restauranger har med matallergi att göra. I EU finns särskilda märknings- och informationsregler för 14 allergener – ämnen som kan framkalla allergi eller intolerans. Exempelvis i mjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, soja, vete, fisk och skaldjur.

Personalen ska berätta för kunder som frågar om maten innehåller någon allergen. ”Du som företagare är skyldig att kunna lämna informationen, och får inte skylla på okunskap”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

– Det som kan vara svårt i vissa fall är när information om allergener ska ges muntligt till gäster samt märkning av allergener på förpackningar. Märkningen ska vara lätt för kunder att läsa och allergenerna ska vara framhävda och märkningen korrekt, säger Anna Fernlöf.

The Oven samt tre pizzerior i Arvika fick föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation i fjol.
The Oven samt tre pizzerior i Arvika fick föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation i fjol. Foto: Elin Larsson

Matställen som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister i Arvika och Eda kommun sedan 2022

ARVIKA KOMMUN

Arvika livsmedel

Förbud att hantera och sälja oförpackad fisk samt skaldjur efter kontroll den 10 maj 2022 då separat utrymme för det saknades. Förbud efter kontroll den 9 september 2022 att hantera och sälja oliver och ost då beredningsutrymme saknades samt förbud att stycka och mala rå kyckling som gjordes i kylrum endast avsett för kött. Föreläggande den 24 oktober 2022 om att ha rätt etikettmärkning på kött samt hålla isär arbets- och privata kläder. Förbud den 24 oktober 2022 att hantera och sälja oförpackade oliver, ost och bakverk, förbud att hantera sammansatta produkter i charkdisk och förbud att stycka och mala rå kyckling då separata utrymmen saknades. Ny kontroll den 2 februari 2023. Bröd och egenförpackat kött saknade rätt etikettmärkning. Smutsiga skåp för arbetskläder. Trots tidigare förbud hanterades köttfärslimpa och marinerat kött i charkdisk. Ingen provtagning av mald köttfärs. Förbud den 15 februari 2023 att bereda korv och sammansatta animaliska livsmedel och förbud att skära grönsaker i kylrum avsett för kött. Förbudet i februari ska följas upp senare i mars.

Cafeterian, Stadshuset

Föreläggande om att åtgärda brister efter kontroll den 15 februari 2022. Skagenröra serverades i upp till 14 dagar efter öppnad förpackning och färska räkor i minst sju dagar när fem dagar rekommenderades. Smörgåsar med skagenröra förvarades i 12 plusgrader i stället för max 8 grader. Drickfärdiga smoothies förvarades i rumstemperatur i stället för max 2-8 plusgrader. Ankommande frysvaror höll för hög temperatur, exempelvis förvarades köttbullar i endast 11 minusgrader. Vid uppföljande kontroll den 5 april 2022 var samtliga brister åtgärdade.

Dotteviks pizzeria

Föreläggande om att åtgärda bristande underhåll och rengöring av lokal samt bristande rutiner efter kontroller den 8 samt 10-12 augusti 2022. Beslut om tillfällig stängning den 11 augusti. Ny kontroll den 17 augusti. Smutsigt på golv och väggar. Uppackning av varor skedde enligt personal utomhus. Arbetskläder och privata kläder hölls inte isär. Varumottagningsdörr hade glipa som ökade skadedjursrisk. Livsmedel i kyl och frys saknade datummärkning. Kökspersonal bar inte skyddande kläder. Personaltoalett samt handtvätt vid kök saknade papper. Bristande temperaturhållning av livsmedel. Inga termometrar. Varor i en kylbrunn höll för hög temperatur. Dålig ventilation i lokalen och öppna ytterdörrar drog in flugor. Vid två besök var det 33 grader i lokalen innan pizzaugnen var igång. Slitna skärbrädor och knivar. Vid uppföljande kontroll den 9 februari 2023 var allt åtgärdat.

Hello India, Arvika

Kontroll den 2 februari 2022. Privata kläder och arbetskläder förvarades delvis i samma skåp. Ingen avskild varumottagning med uppackningsstation. Belamrat degrum och utanför stod smutsiga plastbackar. Otillräcklig golvstädning. Ny kontroll den 17 maj 2022. Bristande allergeninformation. Ny kontroll den 26 oktober 2022. Smutsigt på gummilister samt dörrar och hyllor i bänkkylar. Varmhållning av lunchbuffé höll 50-60 grader när det ska vara minst 60 grader. Vid uppföljande kontroll den 9 november 2022 var allt åtgärdat.

Källmans bageri, Arvika

Föreläggande om att åtgärda bristande etikettmärkning efter kontroll den 26 oktober och 7 december 2022. Alla ingredienser syntes inte på brödetiketter. Vid uppföljande kontroll den 23 februari 2023 var allt åtgärdat.

Nanthima Holmer AB, Arvika

Förbud att hantera rå fisk samt att kyla ner egna livsmedel efter kontroll den 12 december 2022 och 23 januari 2023. Lokalen var inte registrerad för att få kyla ner livsmedel och saknade separat beredningsutrymme för fisk, med risk för korskontaminering. Föreläggande den 6 februari 2023. Bristande ursprungsmärkning av kött. Kyckling höll en temperatur på 58 plusgrader och friterade köttfärsnudlar/vårrullar 35 grader i stället för över 60 grader. Kyltemperaturer kontrollerades sällan, en kyl hade haft 13 plusgrader. Uppföljande kontroll ska ske senare i mars.

Pizzeria Amigo, Arvika

Föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation efter kontroll den 29 mars och 26 april 2022. Vid uppföljande kontroll den 2 november var allt åtgärdat.

Pizzeria Milano, Arvika

Föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation efter kontroll den 28 april och 17 maj 2022. Vid uppföljande kontroll den 5 augusti 2022 var allt åtgärdat.

Rajjens bowling/Downstairs, Arvika

Föreläggande efter kontroll den 18 februari 2022. Skadat köksgolv vid golvbrunn. Personaltoalett ur funktion. Flera kylar och frysar hade kladdiga handtag och var delvis smutsiga inuti. Smutsigt vattenbad. Hårskydd användes inte när oförpackade livsmedel hanterades. Bristande temperaturmätning vid nedkylning eller varmhållning. Livsmedel i kylbrunn höll cirka 10-12 plusgrader i stället för max 8. Ny kontroll den 7 april då toalett åtgärdats. Vid nästa kontroll den 26 april var bristerna delvis åtgärdade. Allt åtgärdat den 3 maj 2022.

The Oven, Arvika

Föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation efter kontroll den 6 och 26 april 2022. Allt åtgärdat vid uppföljande kontroll den 1 juni 2022.

Tod sushi & thai, Arvika

Föreläggande efter kontroll den 15 februari 2023. Papper saknades vid handfat på personaltoalett och vid handfat i kök. Hårskydd användes inte när oförpackade livsmedel hanterades. Lax hade förvarats i felaktig temperatur under flera timmar. Rå lax vid sushimonteringen höll 6 plusgrader i stället för max 4 grader. Livsmedel i kylskåp höll 12 plusgrader i stället för max 8 grader. Ingen dokumentation av temperaturmätning. Uppföljande kontroll ska ske.

Viktors pizzeria, Arvika

Föreläggande om att åtgärda bristande allergeninformation efter kontroll den 26 april och 17 maj 2022. Åtgärdat vid uppföljande kontroll den 4 augusti 2022.

EDA KOMMUN

Pink Ning thaikök, Charlottenberg

Föreläggande efter kontroll den 21 november 2022 om att förvara livsmedel i livsmedelsgodkända plastlådor och att inte förvara öppnade konservburkar i kylskåp. Utöver det saknades datummärkning för när livsmedel frysts ner. Handtvättställ saknades i beredningskök, i stället användes toalettens handtvätt som endast hade en handduk. Verksamheten har upphört.

Källa: Miljöstaben i Arvika kommun, Miljö- och byggavdelningen i Eda kommun

Så anmäler du matsnusk till Arvika och Eda kommun

• Arvika: 0570-817 46 eller arvika.kommun@arvika.se.

• Eda: 0571-180 720 eller miljo@eda.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i KarlstadLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Forshaga

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBristerCharlottenbergDottevikEda kommunLivsmedelLivsmedelsverketMatMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare