Hoppa till huvudinnehållet

I väntan på ljudet

Publicerad:
Suckar och tänker ”det var nog bättre förr” - när breven kom som ett brev på posten, brevbäraren hade paketen med och ljudet kom fram i våra telefoner, skriver insändarskribenten.
Suckar och tänker ”det var nog bättre förr” - när breven kom som ett brev på posten, brevbäraren hade paketen med och ljudet kom fram i våra telefoner, skriver insändarskribenten.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har fiber, men i blåsvädret 10 februari blev ljudet i vår fasta telefon borta. Vi är ju beroende av denna eftersom det är dålig mobiltäckning. Ännu värre var det för en granne som måste åka 13 kilometer för att få täckning och som dessutom har lider av hjärtflimmer så hon måste ringa 112 emellanåt.

Försökte felanmäla, det vill säga, jag klättrade upp i ett hörn av badrummet. Efter ett par timmar – med routernummer, bankid, nummer på senaste faktura och jag vet inte allt – bland annat tal om kopparledningar, fick jag rådet att dra ur och sätta i kontakten men det fungerade ju ändå inte.

Nästa dag nytt försök, nu skulle jag dra ur alla kablar och så vidare, men fortfarande ingen telefon när kontakten efter två timmar bröts.

Tredje (eller var det fjärde?) gången jag felanmäler fick jag faktiskt träffa en VÄNLIG operatör. Det blev ett långt samtal, jag skulle vänta och vänta. Nu skulle det vara fixat och han skulle ringa upp. I helskotta heller, i stället kommer han tillbaka och säger att jag måste ha en adapter. Den skulle jag få i postlådan ”i morron eller övermorron”.

Talade om detta för min bror som sa ”du får nog vänta på ’Felia’”. Jag väntade i 14 dar innan jag kröp upp i hörnet på badrummet och ringde igen. Adaptern var skickad till Ica-butiken och skickades tillbaka utan att jag meddelats (Postnord). Sms fungerar ju inte utan mobiltäckning!

Nästa gång skickades adaptern till Teliabutiken vid Bergvik, 10 mil bort! Nytt samtal. Nu skulle den skickas till Ica Nära igen. Och nu bad jag om en adapter färdig att kopplas in. Grannen hade ju när hennes adapter kom, efter att ha åkt tillbaka från Ica-butiken, fått en adapter utan kopplingar, fått rådet att köpa vad som fattades (Teliabutiken på Bergvik, 10 mil bort hade nog).

Har också kontaktat Årjängs nät, och fått svaret: ”Då vi har fått kännedom om felen så har vi lyft upp detta till Telia internt att det är flera kunder som har bekymmer med telefoner i deras system efter att Telia gjort en uppdatering”.

Det är alltså fler personer som blir utan telefon sedan Telia gör ”uppdateringar” utan att först berätta detta och komma med lösningar. Tycker verkligen synd om alla som drabbas! Det är inte bara jag som har bristfällig mobiltäckning. Vad gör man utan fungerande telefon vid eldsvåda? Röksignaler? Många äldre kan, som min granne få hjärtflimmer och behöva ringa 112, skall hon då åka 13 kilometer för att få mobiltäckning?

Suckar och tänker ”det var nog bättre förr” - när breven kom som ett brev på posten, brevbäraren hade paketen med och ljudet kom fram i våra telefoner.

Ingrid Fredriksson

Artikeltaggar

Årjängs kommunBergvikIcaInsändarePostnordTelia