Hoppa till huvudinnehållet

Miljonpublik i Sverige och Norge för Karlstadsskådisen: "Påfrestande mentalt"

Publicerad:
Foto: SVT/Morgan Norman/TT

Just nu når hon miljonpublik i både Sverige och Norge. Ellen Helinder är aktuell med komediserien "Leif och Billy" i SVT och den tredje säsongen av "Exit" i NRK.

I den ena serien spelar hon en prostituerad i en värld av urspårad rikedom, i den andra möts tittaren av kärvänlig landsbygdsbuskis. Tvära kast för en skådespelare.

– Serierna är varandras motpoler, konstaterar Ellen Helinder när vi börjar prata om "Exit" och "Leif och Billy".

– Det blir extra speciellt när de visas samtidigt. "Exit" är det största jag har gjort som skådespelare, det blev ett startskott för mig.

"Exit" är den mest sedda tv-serien i Norge i modern tid, troligtvis någonsin meddelar presstjänsten på NRK. De första säsongerna har setts av två miljoner tittare och redan efter en vecka har de första avsnitten av den tredje och avslutande säsongen setts av en miljon. Svensk premiär för säsong tre blir det först i slutet av april.

Serien är kontroversiell och skildrar en finansvärld där rimlighetens gränser är utsuddade. Det kanske mest anmärkningsvärda är att serien till stor del bygger på verkliga personer och händelser. "Exit" är skapad av Øystein Karlsen, som tidigare gjort den svarta komedin "Dag", och i rollerna syns både norska och svenska skådespelare – Rolf Lassgård, Simon J. Berger och Tobias Santelmann samt Ellen Helinder från Karlstad hör till de medverkande.

– Jag har varit med i alla säsonger och min roll har vuxit successivt. I den nya säsongen får vi följa med min karaktär på hennes resa, veta mer om vem hon är, vart hon kommer ifrån.

Ellen Helinder spelar Magdalena. En ung kvinna från Moldavien som fallit offer för trafficking.

– En mörk karaktär som står i kontrast till finansmännen som till synes har allt man kan tänka sig i livet. En prostituerad som står helt utan skyddsnät och har blivit utnyttjad större delen av sitt liv.

Nyligen hade ”Exit” galapremiär i Oslo. Regissören Øystein Karlsen, Lars Winnerbäck, Agnes Kittelsen, Ellen Helinder, Jon Øigarden och Kaja Vik på röda mattan.
Nyligen hade ”Exit” galapremiär i Oslo. Regissören Øystein Karlsen, Lars Winnerbäck, Agnes Kittelsen, Ellen Helinder, Jon Øigarden och Kaja Vik på röda mattan. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Männen som arbetar inom finansvärlden dribblar mångmiljonbelopp till vardags och lever ett liv i lyx och själslig fattigdom.

– Människor med hög socioekonomisk status möter au pairs och prostituerade, alla kommer de i olika förpackningar men de möts i ett slags mörker. Alla är trasiga på sitt eget sätt.

Ellen Helinder i en scen ur den avslutande säsongen av ”Exit”.
Ellen Helinder i en scen ur den avslutande säsongen av ”Exit”. Foto: NRK

”Kollade på fluffiga och mjuka saker”

För Magdalena är religion en av få saker i livet hon kan vända sig till, trots att hon egentligen slutat tro för länge sedan.

– Hon har ingen arbetserfarenhet, ingen utbildning. När hon försöker starta om sitt liv i hemlandet möts hon av förakt och utanförskap. Moldavien är Europas fattigaste land och är det land med flest offer för trafficking.

Ellen Helinder berättar om ett tungt researcharbete inför rollen.

– Rollen var stundvis påfrestande mentalt. Efter inspelningsdagarna gick jag till hotellrummet och lyssnade på glad popmusik och kollade på fluffiga och mjuka saker på Youtube.

Kattungar för att återfå själslig balans?

– Gud, ja! Bara kattungar. Jag gick in för arbetet med stor respekt för hela sammanhanget – eftersom Magdalenas livsöde är högst verkligt och något jag ville gestalta med största vördnad för alla de människor som faktiskt lever i det. Men också för produktionen och de som gett mig chansen och litade på mig att bära det.

I ”Exit” gör Ellen Helinder rollen som Magdalena.
I ”Exit” gör Ellen Helinder rollen som Magdalena. Foto: NRK

Ellens karaktär Magdalena får mer utrymme i den nya säsongen, och hon har även varit delaktig i manusskrivandet tillsammans med Øystein Karlsen.

– Øystein skriver, regisserar och klipper. I sin regi är han väldigt tillitsfull, vi skådespelare får komma med idéer och testa saker. Det kan vara ändrade repliker eller liknande. Det skapar ett väldigt fint rum där man får lov att testa sig fram och leka, känslan är alltid "det här får vi till" vilket jag tror är väldigt främjande.

Tidigare har hon utöver skådespeleriet även regisserat dokumentärfilmen "Min lilla storebror". Nu satsar hon mer på att agera framför kameran och hon vill gärna utveckla sitt manusskrivande.

– Jag älskar att skriva. Det är som att andas för mig. Øystein bad mig skriva vissa scener och en del blev använt. Att skriva är introvert, jag trivs bra med det. Använda min fantasi, skapa något från grunden. Och så har jag skådespeleriet, som ju är väldigt extrovert. En bra balans.

Karaktären Magdalena gör att försök att starta om sitt liv.
Karaktären Magdalena gör att försök att starta om sitt liv. Foto: NRK

Vad tror du det är med "Exit" som fångar så många tittare? Även i Sverige har de tidigare avsnitten setts av i snitt en miljon.

– Först var det nog chockfaktorn. Finns det verkliga människor som lever och beter sig så här!? Här i Norden!? Serien är rätt rå på flera sätt, den väjer inte för något. Samtidigt är det fantastiska skådespelare som lyckas göra det här trovärdigt. En sann historia som gestaltas autentiskt.

I ”Leif och Billy” spelar Ellen Helinder glasmästaren Yasmin som Billy blir förälskad i.
I ”Leif och Billy” spelar Ellen Helinder glasmästaren Yasmin som Billy blir förälskad i. Foto: SVT

"Det är åt buskishållet”

Ellen Helinder är även aktuell i SVT:s humorserie "Leif och Billy" där hon dyker upp i säsong sju. Handlingen utspelar sig i Norrland och de båda lengräddade huvudrollsfigurerna ställer till det på allsköns sätt både för sig själva och sin omgivning.

– Det är faktiskt genom "Exit" jag fick rollen i "Leif och Billy". Den som arbetar med rollsättningen hade sett "Exit" och tyckte jag skulle passa för rollen om glasmästaren Yasmin som Leif blir kär i.

Karaktärerna Leif och Billy är skapade och spelade av Klas Eriksson och Alfred Svensson. Den förstnämnde ansvarar även delvis för regi och den sistnämnde för klippning.

– Humorn är stor och yvig, allt annat än subtil. Det är åt buskishållet, mycket landsbygd och väldigt mänskligt.

Rollerna i ”Exit” och ”Leif och Billy” beskriver hon som väsensskilda.
Rollerna i ”Exit” och ”Leif och Billy” beskriver hon som väsensskilda. Foto: Morgan Norman

Det är första gånger hon iklär sig en komisk roll.

– Jag har inte gjort humor på det här sättet tidigare, med "rena" skratt. I "Exit" finns det mycket humor, men den är mörkare. Ofta sätter man skrattet i halsen där. I "Leif och Billy" är det pure fun.

I en scen leder en chilistark gryta till ett febrilt toalettbesök på en toalett som inte fungerar.

– Det är flera bisarra situationer i serien. Saker och ting blir gärna tokiga, fortsätter Ellen och ler åt de många dråpligheterna.

– Först var jag skeptisk – kommer jag att klara av att vara rolig? Men väl på plats under inspelningen fungerade det jättebra. Som skådespelare är man ofta självkritisk, men nu när jag såg avsnitten tidigare i veckan tycker jag att resultatet blev lyckat.

Klas Eriksson och Alfred Svensson började som ett Youtube-fenomen och nu har duon fått göra humor i sju säsonger på SVT.

– De är smarta grabbar, båda är fantastiska improvisatörer. Jag gör gärna mer komedi.

"Leif och Billy" säsong 7 finns ute på svtplay, den tredje säsongen av "Exit" kommer i slutet av april.

FAKTA: Gillar The Last of Us

Ellen Helinder, 31, är född i Karlstad och uppväxt på Norrstrand. Bor numera i Stockholm.

Gör: Skådespelare, manusförfattare och regissör. Har tidigare gjort dokumentärfilmen "Min lilla storebror" och skådespelat i bland annat "Gåsmamman" och "Sommaren med släkten".

Aktuell: Med roller i serierna "Exit" och "Leif och Billy".

Lyssnar på:

– Lizzo. Postiv, empowering musik.

Tittar på:

– "The Last of Us" på HBO. Otroligt bra skådespeleri.

Läser:

– Väldigt mycket. Just nu Louise Boije af Gennäs "Stjärnfall". Hon är bra på att skildra karaktärer på olika platser i livet. Och skildra relationer, familjedynamik.

Artikeltaggar

DokumentärfilmEllen HelinderExitFilmHBOHumorKändisarKarlstadMoldavienMusikNäringslivNöje/KulturNorgeNorrstrandNorsk RikskringkastingNRK SuperOsloProstitutionRolf LassgårdSimon J. BergerSkådespelareSVTTobias SantelmannTVYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.