Hoppa till huvudinnehållet

Nattliga bombattacker i Ukraina

Publicerad:
Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv.
Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv. Foto: Vadim Belikov/AP/TT

Flera städer och regioner i Ukraina har utsatts för omfattande bombattacker natten mot torsdag. Enligt lokala myndigheter har, som flera gången tidigare, viktig infrastruktur varit målen.

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko rapporterar om explosioner i den södra delen av ukrainska huvudstaden.

"Alla resurser är på väg dit", säger borgmästaren på sociala medier.

Charkiv och Odessa, både städerna och regionerna, har också bombats i natt, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till lokala myndigheter.

"Fienden har attackerat omkring 15 gånger i staden och regionen", säger Charkivs guvernör Oleh Synjehubov på sociala medier.

Enligt Synjehubov har attackerna riktats mot viktiga infrastrukturanläggningar. Han sade också att det ännu inte är helt klart hur stora skador som orsakats.

Odessas guvernör Maksym Martjenko säger att "robotar har träffat regionens infrastruktur för energi och har även skadat bostadshus" under "en massiv attack".

Han tillade att det nu råder restriktioner för elanvändning i området.

I flera månader har Ryssland attackerat infrastruktur i Ukraina med robotar och drönare och lyckats slå ut vatten-, värme- och elförsörjning för miljontals människor.

Flyglarm har under natten även hörts i Kievregionen, enligt lokala militärkällor.

Guvernören i den västliga regionen Chmelnytskyj uppmanar invånarna att stanna i skyddsrum eftersom "fienden attackerar landets infrastruktur".

Det har också kommit rapporter om explosioner i staden Tjernihiv i norra Ukraina och från den västliga regionen Lviv. Även från städerna Dnipro, Lutsk och Rivne kommer rapporter om explosioner.

Artikeltaggar

DrönareExplosionerInrikes/utrikesOdessaOleh SynjehubovRobotarRysslandSociala medierUkrainaVitalij Klytjko

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.