Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomarna med A-traktor om nya EU-förslaget: ”Behövs ett krav på uppkörning”

Publicerad:
Jasper Philipsson, Leion Spetsmark och Viktor Österberg tycker att aspekter av det nya EU-förslaget på körkortskrav för a-traktorer är bra.
Jasper Philipsson, Leion Spetsmark och Viktor Österberg tycker att aspekter av det nya EU-förslaget på körkortskrav för a-traktorer är bra. Foto: Sofie Borg

A-traktorförarna i Arvika är inte odelat positiva till det nya EU-förslaget med körkortskrav för a-traktor. Flera av förarna skulle dock vilja se ett krav på en ordentlig uppkörning i en a-traktor eller mopedbil.

– Jag tycker det är konstigt att man får sätta sig i en bil när man lärt sig köra på en moped, säger Leion Spetsmark.

I förra veckan gick ansvariga EU-kommissonären Andia Valean ut med att det kan komma att bli krav på ett körkort motsvarande b-körkort för att få köra a-traktor. Förslaget är att a-traktor ska kunna köras med B1-körkort och då sänks åldern för B1 till 16 år. Det innebär dock inte att 16-åringar kan köra vanlig bil på B1-körkortet, bara a-traktor.

I dag krävs bara ett AM-körkort, där åldersgränsen är 15 år. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, vill höja åldersgränsen för AM-behörigheten från 15 år till 16 år.

EU vill skärpa A-traktorkraven: "Beslutsfattarna börjar se allvaret i det här”

A-traktorförarna i Arvika tycker att aspekter av förslaget är bra, men köper det inte helt och hållet.

– Jag tycker det är positivt att det blir säkrare. Men jag tycker inte att de som redan kör a-traktor ska behöva ta ett nytt körkort, säger Leion Spetsmark som kört a-traktor sedan juni förra året.

Han får medhåll av Viktor Österberg.

– Det är ju tråkigt om vi som kör ska behöva ta om det, säger han.

Viktor Österberg tycker dock att till viss del är bra med högra krav på a-traktorförarna. I dag krävs bara ett mopedkort för att köra a-traktor och då krävs ingen uppkörning, varken på moped eller i a-traktor.

– Det är ju säkrare på ett sätt att den som kör har en högre utbildning. Det är lite märkligt att man inte kör upp. Att köra runt på en moped är ju ganska enkelt och så helt plötsligt ska man sätta sig i en bil och då är det rätt komplicerat.

Jesper Philpsson tycker inte att teoridelen av körprovet för a-traktor behöver ändras på från nuvarande regelverk, men däremot vill han också se ett körprov i bil.

– Det har ju hänt mycket olyckor på senare tid, det är väl därför det här förslaget kom. Men jag tror inte att det skulle påverka så mycket just här.

Går förslaget igenom skulle det innebära att man inte kan köra a-traktor förrän man fyllt 16 år. Om det är bra eller dåligt råder delade meningar.

– Jag vet inte, man mognar ju till sig en hel del mellan 15 och 16, säger Jesper Philpsson.

Viktor Österberg tycker däremot inte att åldersgränsen ska ändras.

– Jag fick ju körkortet när jag var 15, då var man mer självständig säger han.

Han bor ett par mil utanför stan och detsamma gäller för många av Arvikas a-traktor-förare.

Kör man a-traktor för att det är kul eller för att det är praktiskt?

– Det är helt klart både ock.

Hösten 2021 gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att se över säkerhetskraven kring de ombyggda bilarna.

I november i fjol lade Transportstyrelsen fram sin utredning som bland annat innehöll krav på bilbälte, endast en passagerare per plats och vinterdäck, plus tekniska krav som ska göra det svårare att trimma fordonen.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBilburen ungdomEUFordonKörkortMopederStatens väg- och transportforskningsinstitutTrafikTransportstyrelsenVTI

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.