Hoppa till huvudinnehållet

Ökade kostnader för hyrpersonal i vården: ”Mycket ansträngt bemanningsläge”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal ökade med 25 procent under 2022 jämfört med året innan, och region Värmland är inget undantag – med den femte största ökningen i Sverige.

Kostnaderna för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården ökade med 1,5 miljarder kronor förra året jämfört med 2021. De utgjorde totalt 4,8 procent av personalkostnaderna – en ökning med 0,8 procentenheter.

Att region Värmland står för den femte största ökningen i landet beror, enligt ett pressmeddelande från regionen, på fler avrop samt ett höjt timpris.

När det gäller ökningen av inhyrda sjuksköterskor sticker region Värmland ut.

Orsaken bakom är ett beslut från 2021 om att ta in hyrbarnmorskor för att kunna upprätthålla verksamheten i ett extremt läge.

– Vi har ett mycket ansträngt bemanningsläge och det visar också siffrorna gällande hyrpersonal. För att vända utvecklingen måste vi jobba stenhårt med att öka vår attraktivitet som arbetsgivare, säger Daniel Schützer (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

De totala kostnaderna för inhyrd vårdpersonal har ökat varje år sedan 2020, något som till stor del hänger ihop med coronapandemin, där höga sjukskrivningstal och behov av återhämtning hos medarbetarna har varit ett faktum.

För att kunna hantera uppskjuten vård har flera av landets regioner behövt hyra in personal. Det stora bemanningsbehovet har i sin tur ökat konkurrensen om personal – vilket också har ökat priset.

– En stor del för oss handlar om specialister i allmänmedicin. Det här är inget nytt problem men vi har tagit flera strategiskt viktiga beslut för att möta den utmaning som vi står i. Bland annat har vi tagit ett beslut om att bli 1 läkare på 1500 listade patienter vilken är en viktig fråga för läkarens arbetsmiljö. För att kunna nå det målet behöver vi bli fler läkare och därför har vi ökat antalet ST-läkartjänster för att kunna möta behovet på sikt. För några år sedan var det 55 ST-läkare, idag är det 90 ST-läkare i Värmland, säger områdeschef Madelene Johanzon i ett pressmeddelande.

Enligt region Värmland ska en ny vårdavdelning öppna under våren, endast bemannad med hyrsjuksköterskor.

Även det förväntas öka kostnaderna.

Regionens grepp för att lösa krisen: Ny avdelning med hyrsjuksköterskorOppositionsrådet om hyrsjuksköterskor: ”En quickfix som skapar andra problem”Domstolsbeslut försenar chans till billigare hyrpersonal för regionenArbetsmiljökrisen i vården: ”Handlar om att bli mer attraktiva som arbetsgivare”Jätteökning i regionen: Skyddsombud kräver bättring av arbetsmiljön allt oftareSkandalläkaren anlitas som hyrläkare åt Region Värmland

Artikeltaggar

BemanningBeslutDaniel SchützerMadelene JohanzonRegion VärmlandSjukvårdVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.