Hoppa till huvudinnehållet

NWT-journalister nominerade till flera pris

Publicerad:
NWT har finalister i samtliga kategorier inför att årets journalistprisvinnare ska koras i Värmland. Några av de nominerade är grävande reportern Jonas Andersson, sportchefen Solveig Voyce och reportern Marie Blomgren.
NWT har finalister i samtliga kategorier inför att årets journalistprisvinnare ska koras i Värmland. Några av de nominerade är grävande reportern Jonas Andersson, sportchefen Solveig Voyce och reportern Marie Blomgren. Foto: Helena Karlsson

Nu ska årets journalistpristagare koras i Värmland.

NWT kan vinna pris i samtliga kategorier.

– Jag är väldig glad över nomineringen, säger Marie Blomgren, en av de nominerade och initiativtagare till NWT:s resetest.

Det är Värmlands journalistförening som varje år utser årets bästa journalistiska verk i länet. Tre olika pris ska delas ut: Klassiska priset, kreativa priset och sportpriset.

Nu är finalisterna klara och NWT finns representerat i samtliga kategorier.

För klassiska priset kan granskningen av Herrgårdsgymnasiet i Säffle vinna. NWT:s grävredaktion kunde avslöja maktmissbruk och missförhållanden, bland annat om hur lärare utfört svartjobb med skolans maskin och om hur kommunen nonchalerat larm om olaglig kemikalieförvaring.

– Det är alltid roligt när någon tycker att man gjort något bra. Det är särskilt kul att vara nominerad tillsammans med min kollega och vän, Viktor Sunnemark, säger Jonas Andersson, grävande reporter på NWT.

Logistisk utmaning

NWT:s resetest har nominerats till det kreativa priset. Marie Blomgren, Amos Friedman, Nea Liljegren, Anette Persson och Annika Salling testade färdsätt i Karlstad, som rankades utifrån snabbhet, ekonomi samt hälso- och miljöaspekter.

– Det här jobbet var en logistikutmaning – med fem reportrar, en fotograf och två teststräckor. En fin laginsats och kommentarer från experter gav läsarna en bild av hur man smartast tar sig fram i stan och jag är väldig glad över nomineringen. I samband med resetestet fick jag också fram att priset på periodkort i Karlstad ökat mer än bensinpriset, säger Marie Blomgren, som var initiativtagare till jobbet.

Även vad gäller sportpriset har NWT en nominering. Det är sportchefen, Solveig Voyce, som kan prisas för reportaget ”Utfryst och mobbad - FBK blev utvägen”.

– Jag kommer aldrig glömma intervjun jag gjorde med David Hedberg, om hans mörka uppväxt som fosterbarn där Färjestad blev ljuset. Davids mod kommer jag alltid att bära med mig, och det här är hans nominering och jag är så stolt över att ha fått berätta hans historia, säger Solveig Voyce.

41 bidrag

Sammanlagt 41 bidrag från sju redaktioner anmäldes till årets journalistpris.

”Det är fantastiskt glädjande att så pass många bidrag har kommit in och juryn hade otroligtsvårt att utse de tre finalisterna i varje kategori. Det är många fina och genomarbetade jobb,granskningar och kreativa lösningar.”, skriver VJF i ett pressmeddelande.

Vinnarna presenteras den 15 mars.

Här är alla finalister

Klassiska priset

P4 Värmland: Privatjets på Karlstads flygplats, av Nikolai Atefie. P4 Värmlands reporter avslöjade att runt 1 000 privatflygplan lyfte eller landade på Karlstadsflygplats under drygt tre år, och att många flög tomma.

Nya Wermlands-Tidningen: Maktmissbruk och missförhållanden på Herrgårdsgymnasiet i Säffle, av Jonas Andersson och Viktor Sunnemark. NWT avslöjade att lärare utfört svartjobb med skolans maskin, att ett stort antal elever,föräldrar och före detta medarbetare var kritiska mot undervisningens kvalitet och att kemikalier förvaras på ett olagligt och miljöfarligt sätt på skolområdet utan att kommunen agerade, trots att det slagits larm för flera år sedan.

Karlskoga Tidning-Kuriren: Granskningen av den “tafsande tjänstemannen” i Karlskoga kommun, av Rickard Reinli, Helena Lundberg och Kajsa Juslin. Tidningens granskning om tystnadskultur och avslöjandet att en högt uppsatt tjänsteman hade tafsat på unga tjejer ledde till att tre tjänstemän lämnade sina tjänster på Karlskoga kommun.

Kreativa priset

P4 Värmland: Ranias val, av Marie Trygg och Hedvig Nilsson. Rania som kom till Sverige från Syrien 2015 fick möta lokala politiker och ställa frågor och förhoppningsvis tvinga dem att skippa flosklerna och i stället bli konkreta och begripliga.

Nya Wermlands-Tidningen: Resetestet, av Marie Blomgren, Amos Friedman, NeaLiljegren, Anette Persson, Annika Salling. Fem reportrar testar lika många färdsätt och färdsätten bedöms utifrån ekonomi, hälsa och miljö av tre experter. Till det gjordes även ett sidojobb om att periodkorten på Karlstadsbuss ökat mer i pris än bensinen.

Arvika Nyheter: Ledare skriven på svenska, ukrainska och ryska, av Linus Carle. Mitt i flyktingvågen under våren 2022 skrev AN:s chefredaktör en ledare på svenska, ukrainska och ryska där tidningen hälsade alla ukrainska flyktingar välkomna till Västvärmland.

Sportpriset

Värmlands Folkblad: FBK Topp 90-projektet. Redaktör: Johan Ekberg. Reportrar: Per Mårtensson, Jörgen Kalitzki, Jonas Griberg och Carl-Oscar Lysander. Grafisk form: Felicia Flodin och Kim Eriksson. Foto: Håkan Strandman, Peter Böcker, HP Skoglund och Tommy Andersson. Digital presentation: Emma Lindell, Robin Karlsson-Dahlgren, Ida Myrin. Färjestad fyllde 90 år, och vi hittade ett nytt sätt att berätta om FBK-historien genom att tio personer alla rankade FBK:s 90 största, och där dessa tio listor slogs samman till en: FBK Topp 90.

Nya Wermlands-Tidningen: Utfryst och mobbad – FBK blev utvägen: “Vet inte hur jag hade klarat det annars”, av Solveig Voyce. David Hedbergs berättelse om en mörk uppväxt som fosterbarn, där Färjestad var det enda ljuset. Davids historia vävs samman med Färjestads i ett långt reportage.

Värmlands Folkblad: Intervjun med Malin och Per Åslund, av Johan Ekberg (text) och Peter Bäcker (foto). Per Åslund hade någon vecka tidigare vunnit SM-guld med Färjestad, och utsetts till ”Slutspelets mest värdefulle spelare”. Men samtidigt går han och familjen igenom en mardröm där hustrun Malin levt 1,5 år med långtids-covid.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGranskningarHerrgårdsgymnasietJonas AnderssonKarlstads flygplatsKarlstadsbussLärareNomineringarNyheterP4 VärmlandPer ÅslundSäffleTidningarVärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.