Hoppa till huvudinnehållet

Nordman-Håkan om tiden i Värmland: ”Trivs väldigt bra”

Publicerad:
Håkan Hemlin och Mats Wester i Nordman skålar i champagne efter att ha gått vidare till final i lördagens Melodifestivalsemifinal i Örnsköldsvik. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nordmans sångare Håkan Hemlin trivs bra i Värmland efter all tid i Karlstad och Hammarö.

Hans favorit i finalen är hårdrocksbandet Smash Into Pieces och för egen del ser han Melodifestivalen mer som en tävling för publiken än artisterna.

Med ett bidrag signerat värmlänningen Jimmy Jansson och schlagerveteranen Thomas G:son har Håkan Hemlin och Mats Wester lyckats ta sig till final i Melodifestivalen med sin duo Nordman.

Låten innehåller alla de karaktäristiska dragen för en Nordman-dänga, Jimmy har tidigare berättat för NWT att låten är specialskriven för just Nordman.

– Jag såg Jimmy uppträda på en krog i Karlstad när han var pytteliten, berättar Håkan Hemlin.

– Det var med hans första band The Poets. Det var i början av 00-talet och jag tror att han uppträdde med anledning av någon platta han släppte. Tror inte han var mer än 12, 13 år.

NWT når honom i logen där han förbereder sig inför dagens aktiviteter.

– För min del blir det inte så mycket rep, jag kan det här nu och det är kul att vara i final såklart.

När han fick höra "Släpp alla sorger" första gången kände han direkt att det var rätt låt för Nordman.

– En kanonlåt! Det var min första tanke. Perfekt för oss – både vad gäller melodi och text.

Kompisar på Hammarö

Håkan Hemlin är född i Gävle och numera bosatt i Halmstad. Men han har spenderat mycket tid även i Karlstad och Hammarö genom åren.

– Jag har nästan bott i Hammarö, jag har spenderat mycket tid i Bärstad. Under en period för inte alls så länge sedan var jag där jämt och hängde med mina kompisar där.

Någon musik hann han dock inte med under tiden i Värmland.

– Nej, det blev mest golf! Jag trivs väldigt bra på Hammarö och i Karlstad, Värmland överlag. Det är mysigt, Karlstad är en trevlig sommarstad. Jag tycker storstäder är jobbiga, allt är så dyrt. Trivs bättre på mindre orter.

Nordman gratuleras efter att ha gått vidare i semifinalen.
Nordman gratuleras efter att ha gått vidare i semifinalen. Foto: Alma Bengtsson

"En tävling för publiken”

Nordman var en av akterna i den senaste säsongen av TV4:s "Så mycket bättre". Det, plus då finalmedverkan i Melodifestivalen, har gett duon ett lyft.

– Det betyder mycket med exponeringen, absolut. Man får visa att man finns och säga det man behöver säga.

Vad gäller Nordmans chanser under lördagens final är han inte allt för brydd.

– Det kan gå hursomhelst, jag tror ingenting. Självklart är det kul med en bra placering, men det är inte jätteviktigt för oss. Vi står inte och faller med det här. Nu är vi i final, det är en vinst i sig.

Melodifestivalen är inte en musiktävling, menar han.

– Jag ser det inte riktigt som en tävling för egen del. Mer att det är en tävling för publiken eftersom det är de som röstar. Det är de i publiken som konkurerar med varandra, inte vi artister.

När det gäller det övriga startfältet har Håkan Hemlin en favorit med Värmlandskoppling.

– Alla låtar har sin grej, men själv är jag mer åt hårdrockshållet. Så jag håller mest på Smash Into Pieces.

Smash Into Pieces gitarrist, Per Bergquist, är från Ekshärad.

Värmländsk country om vardagslivet: ”En stark igenkänning”

Artikeltaggar

ArtisterEkshäradGolfHagforsHåkan HemlinHalmstadHammaröJimmy JanssonKändisarKarlstadKrogarMelodifestivalenMusikNöje/KulturNordmanSå mycket bättreSångSmash Into PiecesSVTThe PoetsThomas G:sonTVTV4Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.