Hoppa till huvudinnehållet

Högerextrema NMR ökar i aktivitet i länet – men stora oron är radikalisering online

Publicerad:
NMR, Nordiska motståndsrörelsen, ökar i aktivitet - men minskar i betydelse.
NMR, Nordiska motståndsrörelsen, ökar i aktivitet - men minskar i betydelse. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nynazistiska partiet NMR ökade sin aktivitet under valåret 2022. Men den stora oron är onlineradikalisering av väldigt unga personer, enligt en färsk rapport från Agera Värmland.

Föreningen Agera Värmland, tidigare Brottsförebyggande centrum, har i snart 30 år arbetat aktivt för demokrati och mänskliga rättigheter. Bland annat genom att kartlägga våldsbejakande extremism.

Idag släpptes deras årsrapport ”Hot mot demokratin i Värmland 2022 – tema våldsbejakande extremism” och den lyfter fram de största orosmolnen.

– Vi ser att NMR:s aktiviteter ökat under 2022 vilket inte är förvånande med tanke på att det var ett valår. Samtidigt är substansen i deras aktiviteter mindre än tidigare år. Det vi ser i stället är små fristående grupper som sammanlänkas via mer eller mindre organiserade nätverk, säger Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.

– Det som oroar mest idag är onlineradikalisering där väldigt unga personer kommer i kontakt med våldsbejakande budskap, ofta via onlinespelens chattforum. Det gör det tidigt förebyggande arbetet viktigare än någonsin. Vi ser ett stort behov av breda utbildningsinsatser för att möta den nya utvecklingen, fortsätter han.

Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland, tror på tidiga insatser.
Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland, tror på tidiga insatser. Foto: Agera Värmland

Den modell med regional samordning som Agera Värmland arbetat fram anser de är en viktig pusselbit i det arbetet.

Ett helhetsgrepp med utbildningsinsatser, omvärldsbevakning, handledning och stöd till anhöriga, andra närstående och individer som vill lämna extremismen bakom sig är avgörande för att göra skillnad på riktigt.

– Arbetet mot extremism får inte bli en resursfråga. Det ska vara lätt att få stöd oavsett storlek på kommun eller organisation. För att lyckas är det också viktigt med en väl fungerande samverkan mellan aktörer såsom skola, socialtjänst, polis och oss inom civilsamhället, säger Lars Stiernelöf.

Vid riksdagsvalet 2022 kunde Agera Värmland konstatera en generell tillbakagång för partierna på yttersta högerflanken i de värmländska valkretsarna.

Samtidigt kunde de också se ett antal lokala uppsving.

Att observera hur många som väljer att lägga sin demokratiska röst på ett våldsbejakande och icke-demokratiskt parti kan fungera som ett alternativt mått på miljöns vitalitet och styrka.

Sara Johansson, analytiker på Agera Värmland, uppmanar att tänka på hur våra offentliga samtal förs.
Sara Johansson, analytiker på Agera Värmland, uppmanar att tänka på hur våra offentliga samtal förs. Foto: Agera Värmland

– Att det inom och i anslutning till de våldsbejakande extremistmiljöerna finns olika aktörer är något vi behöver vara medvetna om. Inte minst i det förebyggande arbetet. I lokalsamhällen där åsikterna är utbredda finns förutsättningar för fortsatt spridning eftersom risken ökar att man har bekanta som redan har de här åsikterna, säger Sara Johansson, analytiker på Agera Värmland.

En annan del är hur det offentliga samtalet förs, eftersom det kan få omfattande konsekvenser. Som den tilltagande antimuslimska rasism som tagit fart i Europa de senaste åren. Situationen i Sverige har beskrivits som särskilt oroande.

– Vi behöver förhålla oss till konsekvenserna av de samtal vi för och hur samhällsdebatten kan få påtagliga konsekvenser i enskilda människors liv. Vi kan motverka spridandet av generaliserande och negativa bilder av olika religiösa grupper. Det är lika angeläget ur ett rättighetsperspektiv som för att motverka utanförskap som kan driva individer att söka sig till våldsbejakande extremism, säger Sara Johansson.

Artikeltaggar

Agera VärmlandEuropaExtremismLars StiernelöfNordiska motståndsrörelsenSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.