Hoppa till huvudinnehållet

Kulturen i Värmland ställer upp för Ukraina: ”En stark manifestation”

Publicerad:
Bengt Berg, Georg Andrén och Leif Stinnerbom planerar för en maffig kväll på Västanå torsdagen den 16 mars klockan 18. ”Värmland” möter Ukraina ska påminna om kriget, men också kulturens kraft - och dra in pengar till att rädda kulturarvet i Ukraina.
Bengt Berg, Georg Andrén och Leif Stinnerbom planerar för en maffig kväll på Västanå torsdagen den 16 mars klockan 18. ”Värmland” möter Ukraina ska påminna om kriget, men också kulturens kraft - och dra in pengar till att rädda kulturarvet i Ukraina. Foto: Lena Richardson

Som ett värmländskt, kulturellt Band Aid – för Ukraina.

Nu samlas den värmländska kulturen till en mäktig kväll på Västanå teater. Torsdagen den 16 mars blir det visor, musikal, historia, poesi och mycket mer.

– Kulturen står upp, säger landshövdingen Georg Andrén.

Värmland möter Ukraina är rubriken för kvällen och platsen för manifestationen känns självklar, menar initiativtagaren, författaren Bengt Berg från Fensbol, Torsby.

– Vi pratade om att vi borde göra någon manifestation i Värmland och direkt faller tanken på Västanå teater. Lite från Torsbyhorisonten betraktar vi Sunne som ett kulturellt smörhål. Det har blivit ett nav i det värmländska kulturlivet, säger han.

”Rikt program”

Kring detta smörhål ska nu de gottigaste grynen från den värmländska kulturgröten samlas. Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå, har ringt runt och fått klartecken från en mängd aktörer som vill vara med.

– Det kommer att bli ett rikt och mångfasetterat program. Jag tror att det kan bli väldigt kul att ta del av det här. Vi gör en manifestation som blir fokus på vad kulturen förmår att ge. Det är en hyllning också till motståndskraft mot krigsaggressionerna, säger han.

Tre musikteatrar

Programmet växer fortfarande, men här är några av godbitarna som är klara:

 • Säffleoperan kommer att bjuda på scener ur musikalen Så som i himmelen.
  Säffleoperan kommer att bjuda på scener ur musikalen Så som i himmelen. Foto: Claes Österman
 • Cecilie och Christer Nerfont från Wermland opera sjunger visor från sin Värmlandsturné.
  Cecilie och Christer Nerfont från Wermland opera sjunger visor från sin Värmlandsturné. Foto: Lena Richardson
 • Ismael Ataria, alias Anders Broqvist, ställer upp.
  Ismael Ataria, alias Anders Broqvist, ställer upp. Foto: Lena Richardson
 • Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom är självklara artister.
  Magnus Stinnerbom och Sophia Stinnerbom är självklara artister. Foto: Dan Enwall
 • Historikern Peter Olausson.
  Historikern Peter Olausson. Foto: Helena Karlsson
 • Åsa Hallén, chef Värmlands Museum, som just nu visar en utställning med unga ukrainska fotografers bilder.
  Åsa Hallén, chef Värmlands Museum, som just nu visar en utställning med unga ukrainska fotografers bilder. Foto: Lisa Olaison

Västanå ställer upp med musiker och skådespelare. Christer och Cecilie Nerfont från Wermland opera ansluter med sina musiker från visprogrammet de turnerar med. Säffleoperan kommer med ett helt gäng från Såsom i himmelen, musikhögskolan Ingesund skickar också flera deltagare.

Poeten och scenpersonligheten Ismael Ataria kommer också och backas upp av Västanås musikerpar Magnus och Sophia Stinnerbom. Bengt Berg läser också poesi och har med sig saxofonisten Lars Larsson. Författaren Lars Andersson, aktuell med kortromanen Hittebarnet i Kyjiv, har också tackat ja. Därtill ansluter historikern Peter Olausson och även Värmland museum står bakom initiativet.

– Värmland möter Ukraina i solidaritet och med kulturen som bas. Vi hoppas att det ska bli en stark manifestation, säger Bengt Berg.

– Vi vill kliva fram och visa att kulturen är viktig, den är angelägen och den står upp och den är en del av att bygga samhällets motståndskraft, säger landshövdingen Georg Andrén, som också backar upp satsningen.

Påminner om Churchill

Han påminner om hur brittiska premiärministern Winston Churchill höjde anslaget till kulturen under andra världskriget och på frågan varför han inte la pengarna på försvaret istället, svarade att ”utan kultur har vi inget att försvara”.

Georg Andrén, landshövding, hoppas att de nya samarbeten som uppstår ska ge fortsatta effekter, med fler gemensamma tag.
Georg Andrén, landshövding, hoppas att de nya samarbeten som uppstår ska ge fortsatta effekter, med fler gemensamma tag. Foto: Lena Richardson

– För mig handlar det också om kulturens betydelse i att bygga ett starkt samhälle som binder ihop folk, inte genom att ha entoniga budskap utan med mångfald, som bygger identitet, säger Georg Andrén.

Bengt Berg instämmer.

– Vi mobiliserar mycket med militär och vapen och det kan jag förstå, men ibland kan jag sakna den där andliga dimensionen, säger han. Poesin finns nånstans längst bakom hundpsykologihyllan, men ändå vet jag att dikten spelar en enorm roll i vissa lägen, inte minst i Ukraina. Det är viktigt att visa på kulturens kraft, både i egen rätt och som en socialt viktig sammanlänkande kraft i samhället.

Fri entré, frivilliga bidrag

200 personer får plats på Loftet på Västanå. Biljetterna är gratis men bokas på Västanås hemsida.

– Det är fri entré och sen är det upp till var och en att swisha in till en insamling, säger Leif Stinnerbom.

Tystnad och glömska är det värsta som finns, om man har problem av någon sort. Vi bryr oss, vi tänker på dem, vi manifesterar vårt stöd i form av den här kvällen.
Leif Stinnerbom

Pengarna ska gå till att rädda kultur och kulturarv i Ukraina. Nordiska museet i Stockholm har haft ett sådant initiativ igång via Nationalmuseet i Kiev och värmlänningarna hakar på den ingången.

– Kulturen stödjer kulturen, säger Leif Stinnerbom.

Självklart hoppas arrangörerna på en rejäl summa, men det är inte enda målet med kvällen.

Ympar in glädje och hopp

– Vi siktar framför allt på att det ska bli en fin kväll med de här tankarna och fokus på Ukraina, säger Leif Stinnerbom.

– Det är så viktigt att det finns glädje i det, även om anledningen till det är sorgesam och svart. Man vill inympa både glädje, mod och hopp. Det är ingen vits med att vi sitter i Sverige och gråter oss sönder och samman medan de håller på och förlorar allt. Jag tror det spelar roll också i Ukraina att man måste ge någonting som har med glädje, ljus och skratt att göra, säger Bengt Berg.

”Inte glömma kriget”

Också själva kraftsamlingen kan hjälpa ukrainarna, framhåller arrangörerna.

– Tystnad och glömska är det värsta som finns, om man har problem av någon sort. Vi bryr oss, vi tänker på dem, vi manifesterar vårt stöd i form av den här kvällen, som vi hoppas ska inspirera till fler kvällar runtom i Värmland, säger Leif Stinnerbom.

"Det handlar om Ukraina men det handlar också om oss. Det är ett stort vi, där vi påminns om kulturens betydelse en sån här kväll”, säger Leif Stinnerbom.
"Det handlar om Ukraina men det handlar också om oss. Det är ett stort vi, där vi påminns om kulturens betydelse en sån här kväll”, säger Leif Stinnerbom. Foto: Lena Richardson

– Det är jätteviktigt att vi pratar om det här, att vi inte glömmer bort kriget, för det är det värsta som kan hända Ukraina just nu. En sån här kväll påminner oss om att så här ska det inte vara, säger Georg Andrén.

En särskild hälsning skickar de också till alla ukrainare som kommit till Värmland: de är extra välkomna till kvällen i Sunne.

Fotnot: Swishnumret för Ukrainakvällen är 1236952436.

Artikeltaggar

Bengt BergCecilie NerfontChrister NerfontGeorg AndrénKulturLeif StinnerbomManifestationerMusikNöje/KulturSäffleoperanSamhälleSunneTeaterUkrainaVärmlands länVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.