Hoppa till huvudinnehållet

Teatergruppen spelar pjäsen om sin bortgångna vän: ”Sorgen får stå som statist”

Publicerad:
Cissy Holm, omgiven av vännerna i teatergruppen Här och nu. Cissy själv avled i januari, men pjäsen om hennes liv ska spelas, till hennes ära, och det blir premiär i Kil Arena på kvinnodagen. Foto: Christine Holm

Karlstadsprofilen Cissy Holms händelserika liv blir teaterpjäs med vännerna i teatergruppen Här och nu – men utan Cissy själv. Hon avled oväntat i januari.

– Sorgen har vi paketerat in, så den får stå som statist så länge, säger manusförfattaren Karin Bohlin Hogen.

På internationella kvinnodagen har Flickan utan land premiär på Kil Arena.

”Här och nu” presenterar sig som en teatergrupp med sju deltagare på jorden och en i himlen.

Medlemmen i himlasfären är Cissy Holm, som också är den vars liv ligger till grund för pjäsen Flickan utan land, som har premiär på onsdagskvällen den 8 mars – en högst passande dag att starta en berättelse om en på många sätt stark kvinna.

– Hon berättade och jag lyssnade, antecknade och skrev utkast på utkast. Hon har levt ett mycket händelserikt liv, säger Karin Bohlin Hogen, som skrivit manus.

Statslös vid födseln

Cissy Holms livsresa började 1944 i Jerusalem, men hon växte upp i Alexandria i Egypten, där hennes mamma byggde upp en modeateljé som klädde noblessen. Familjen var statslösa armenier och valde så småningom att lämna Egypten.

Cissy Holm medverkade i flera pjäser efter att hon gått Värmlandsteaterns teaterskola.
Cissy Holm medverkade i flera pjäser efter att hon gått Värmlandsteaterns teaterskola. Foto: Lisa Olaison

Den välutbildade unga kvinnans första jobb i Sverige blev på KMW i Karlstad. Sedan kom hon till Baldwin Amal i Åmål, där hon med tiden blev vd.

Efter pensioneringen blev Värmlandsteaterns teaterskola inkörsporten till medverkan i en rad pjäser. Den som nu spelas upp handlar om Cissy själv.

”Såg alla människor”

– Cissy var en person som såg alla människor. Med den här pjäsen är det hon som ska bli sedd, men nu blir det på ett annat sätt, säger Karin Bohlin Hogen.

Tanken var att Cissy själv skulle varit med i pjäsen som berättare, men så blir det inte.

– Vi var i slutfasen av repetitionerna då hon lämnade detta jordeliv, säger Karin Bohlin Hogen.

Hon framhåller att teaterpjäsen bygger på Cissys liv, men att det inte är en exakt biografi.

– Det är inspirerat av en sann historia, men vi har skruvat upp volymen på vissa saker och tonat ner andra och lekt med tiden, säger hon.

Livets alla skeden

Att flickan i pjäsen får Cissys födelsenamn Zevart ger också en viss frihet. Namnet betyder glädje, berättar Karin, ett passande namn, även om berättelsen rymmer både med- och motgångar.

Flickan utan land baseras på Cissy Holms liv. Den har premiär på Kil Arena och spelas sedan på Gjuteriet i Karlstad.
Flickan utan land baseras på Cissy Holms liv. Den har premiär på Kil Arena och spelas sedan på Gjuteriet i Karlstad.

– Vi får följa Zevart genom livets alla skeden. Jag tyckte hon var modig och generös som ville berätta om sitt liv, säger Karin.

– Hon ville dela med sig, säger regissören Mikael Olofsson.

Och nog finns det att berätta.

– Det finns så många bottnar i hennes resa, från att vara statslös till att hitta en ny gemenskap, hennes drivkraft, att bli vd i en mansdominerad värld, det fanns hela tiden stora utmaningar, säger Mikael Olofsson.

En extra växel

Någon tvekan att spela pjäsen sedan allt förändrades i januari känner de inte.

– Snarare la vi i en extra växel. Det blev ett större syfte; vi spelar för Cissy. Det finns ju en sorg där, men den har vi paketerat in så den får stå som statist så länge. Det finns en sådan glädje i det här, att få spela upp pjäsen, säger Karin.

Det är för Cissy vi gör det. Hon är inte med på plats, men är närvarande i allra högsta grad.
Karin Bohlin Hogen

– Vi har blivit väldigt sammansvetsade. Jag känner att det varit en bergochdalbana känslomässigt. Det är sorg, men också gemenskap som starkt präglat vår grupp. Resan har varit ett sånt äventyr att det är klart att vi vill göra det här så fint vi kan, säger Mikael Olofsson.

”Gör det för Cissy”

Gruppen är helt trygg med att Cissy Holm ville att den skulle spelas och har även fått klartecken från hennes anhöriga.

– Cissy ville att hennes historia skulle få gestalt i Flickan utan land. Hon var jätteglad över manuset. Hon har godkänt varje ord och ville att det skulle spelas upp. Det är för Cissy vi gör det. Hon är inte med på plats, men är närvarande i allra högsta grad, säger Karin.

Föreställningsfakta

Flickan utan land

Teater Här och Nu är en amatörteatergrupp, som utgår ifrån Gjuteriet i Karlstad.

Regissör: Mikael Olofsson

Manusförfattare: Karin Bohlin Hogen

Premiär på Internationella kvinnodagen 8 mars 2023 och därefter sex föreställningar. Premiären är på Kil Arena, övriga föreställningar på Järnet, Gjuteriet i Karlstad lördag 11 mars, söndag 12 mars, torsdag 16 mars, lördag 18 mars, söndag 19 mars och torsdag 23 mars.

Till minne: Cissy Holm

Artikeltaggar

Café GjuterietFöreställningarKarlstadKil ArenaNöje/KulturPremiärerTeaterVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.