Hoppa till huvudinnehållet

Skolpersonal höll fast elev i 30 minuter – inte kränkande behandling

Publicerad:
Barn- och elevombudet fann i sin utredning att skolan brustit när de inte utrett huruvida eleven känt sig utsatt för kränkande behandling.
Barn- och elevombudet fann i sin utredning att skolan brustit när de inte utrett huruvida eleven känt sig utsatt för kränkande behandling. Foto: JESSICA GOW / TT

En elev ska ha blivit fasthållen i 30 minuter av en vuxen på skolan – något som skolan inte själva utredde. Det var i maj förra året som händelsen inträffade mellan en elev och en medlem ur skolpersonalen på en av Karlskoga kommuns grundskolor.

Barn- och elevombudet, BEO, som är en del av Skolinspektionen fick i juni 2022 en anmälan om hur en grundskoleelev ska ha blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever och av skolpersonal på hens skola. Anmälaren uppger till BEO att eleven blivit fasthållen i 30 minuter.

Det som föregick händelsen, enligt skolan, var att eleven ska ha sparkat på dörrar och rivit ned saker. I sitt yttrande till BEO tycker inte skolan att eleven har blivit utsatt för kränkande behandling. Skolan säger att det handlat om personalen behövt försäkra sig om sin, andra elevers och den enskilda elevens säkerhet och gjort det genom att fysiskt hålla fast eleven.

Skolan gör bedömningen att den anställdes agerande varit proportionerliga och ”inom ramen för tillsynsplikten”. I deras bedömning har den anställde agerat för att förhindra våld och vad de kallar för andra ordningsstörningar.

Utredde inte kränkning

Trots att anmälan till BEO gjordes i närtid efter händelsen uppger skolan att de inte vetat om att eleven känt sig utsatt för kränkande behandling förrän de blev ombedda om kompletterande uppgifter i oktober. De uppger att åtgärder har vidtagits med anledning den berörda elevens skolsituation men att de inte har hört eleven då för lång tid passerat. BEO har endast tagit del av skolans och den vuxnes version av händelsen.

Att skolan inte skulle ha känt till hur eleven upplevde situationen tillbakavisas bestämt av BEO som skriver att skolan ska ha haft kännedom om detta redan i juni förra året. De finner att skolan borde ha genomfört samtal mycket tidigare med eleven. Skolan har därmed brustit i sin skyldighet att utreda om kränkande behandling skett.

Skolan har fått ett föreläggande om att förbättra bristen som barn- och elevombudet konstaterat. De fann dock att själva behandlingen av eleven inte varit kränkande utan varit för att skydda. Skolan har till slutet av maj att åtgärda bristen.

Anmälan som gällde kränkande behandling av andra elever gick BEO inte vidare med.

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerKarlskoga kommunSkola och utbildningSkolorUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.