Hoppa till huvudinnehållet

Nya motionsbanor för elva miljoner – krav för riksidrottsgymnasier

Publicerad:
Stjerneskolans skid- och skidskytteelever ska få nya och breddade rullskidbanor. Arkivbild från Kalhyttan, Filipstad. Foto: Emely Wallo

Asfaltbanorna i Valberget i Torsby måste renoveras till en kostnad av elva miljoner kronor.

Det är skid- och skidskytteförbunden som ställer kraven vid bedömning av skidgymnasium för riksintag, där Torsby har Stjerneskolan.

Kommunstyrelsen i Torsby beslutade vid sitt sammanträde under måndagen att bevilja 11 miljoner kronor i utökad investering för renovering av asfaltbanan i Valberget, där Torsby skidtunnel och sportcenter ligger.

Om det här inte görs har vi på sikt inget skidgymnasium.
Torbjörn Olsson (SD). oppositionsråd, Torsby kommun

– Förbunden kräver att det ska vara 3,3 kilometer asfalterat och så viss bredd på banorna så att man kan passera varandra. Kraven ändras och nu skrivs avtal med specialförbunden om riksidrottsgymnasierna och nästa dimensioneringsperiod kommer det här att finnas med. Vi bygger efter deras rekommendation, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör i Torsby kommun.

Den rekommenderade bredden är fyra meter, som finns på vissa ställen i dagsläget.

Kostnaden på elva miljoner fördelas över tre år. Planen är att genomföra åtgärder år 2023 för 2 miljoner, år 2024 för 5 miljoner och år 2025 för 4 miljoner.

– Det här har varit diskuterat länge, för det är så med rullskidbanorna i Valberget att delar av den är byggd på bark och då är de svåra att laga. Och nu är det väl äntligen dags, säger Thomas Stjerndorff.

– Om det här inte görs har vi på sikt inget skidgymnasium, tillägger Torbjörn Olsson (SD), oppositionsråd.

Finansieringen tas från det upparbetade resultat som fullmäktige beslutat. Tekniska avdelningen, gata, park och fritid får extra pengar som motsvarar ökade kapitalkostnader för investeringen.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenInvesteringarKommunstyrelsenPolitikRenoveringarStjerneskolanSverigedemokraternaThomas StjerndorffTorbjörn OlssonTorsbyTorsby kommunTorsby skidtunnel & sportcenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.