Hoppa till huvudinnehållet

Stal vapenskåp med fem vapen – döms till fleråriga fängelsestraff

Publicerad:
Örebro tingsrätt dömer två män till vardera tre år och sex månaders fängelse.
Örebro tingsrätt dömer två män till vardera tre år och sex månaders fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

En 33-årig man från Hagfors och en 40-årig man från Borlänge döms till vardera tre år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och inbrottsstöld.

Detta för att ha brutit sig in hos en 75-årig man och stulit ett vapenskåp med fem vapen.

En 75-årig manpå en mindre ort i Hällefors kommun ett par mil från länsgränsen mot Värmland vaknade en natt i oktober av att två maskerade män sökte igenom övervåningen i hans hus.

Maskerade män stal vapenskåp och rammade polisbil: ”Föraren är helt tokig”

Mannen hade sett hur männen baxade ut ett vapenskåp med fem jaktvapen och lastade in det i en bil. Männen körde i riktning mot Karlskoga där polisen satt upp en avspärrning. Den 33-årige mannen bakom ratten backade in i en av polisbilarna.

Bilarna blev obrukbara och polisen kunde gripa 33-åringen och 40-åringen på platsen.

Nu har dom kommit i målet vid Örebro tingsrätt som innebär att såväl 33-åringen som 40-åringen döms till vardera tre år och sex månaders fängelse. Männen ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

33-åringen döms även för en grov stöld av ett jaktvapen ur en bil i trakten av Lysvik. 33-åringen och 40-åringen döms för grovt vapenbrott för att i samförstånd ha förvarat vapnet.

33-åringen och 40-åringen ska solidariskt betala vardera 1 500 kronor i skadestånd till den 75-årige mannen.

En tredje person, en 42-årig man från Borlänge stod åtalad i samma mål för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 42-åringen frias från brott, men en i beslag tagen hemmagjord bomb förverkas.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseGrythyttanKarlskogaÖrebro tingsrättVapenbrottVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.