Hoppa till huvudinnehållet

JK öppnar förundersökning mot Alan Schürer

Publicerad:
Karlstads kommuns tidigare stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer.
Karlstads kommuns tidigare stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer. Foto: My Matson

Justitiekanslern öppnar en förundersökning mot Karlstads kommuns tidigare stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer.

Det handlar om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet, efter att Alan Schürer bett NWT bekräfta vem som var källa till en artikel.

I förra veckan meddelade Karlstads kommun att Alan Schürer köps ut och lämnar sin tjänst med omedelbar verkan, mot en ersättning om sex månadslöner – knappt 600 000 kronor.

Detta efter den senaste tidens turer kring Alan Schürer, efter att han bett NWT bekräfta vem som var källa till en tidigare publicerad artikel. Något som enligt flera experter är ett brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet.

– Det är klart det uppstod en förtroendeskada i och med det agerande Alan visade prov på, sade kommunalrådet Linda Larsson (S) i samband med utköpet.

Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen har gjort en anmälan till JK, som på torsdagen beslutade att inleda en förundersökning.

– Det finns en brottsmisstanke och då ska det inledas en förundersökning, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Hur ser du på bevisläget?

– Jag kan inte säga något än, vi har precis bara inlett förundersökningen.

Justitiekansler Mari Heidenborg.
Justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Erik Simander/TT

Karl-Erik Esbo, chefsåklagare vid riksenheten för organiserad brottslighet, har av JK fått uppdraget att leda förundersökningen.

– Det finns ett antal utsedda åklagare runtom i landet som hjälper oss med den här typen av utredningar. Det kan bli vilken som helst av de här åklagarna, det har ingen särskild bäring på just det här ärendet.

Peter Sörensen har även JK-anmält Alan Schürer i ytterligare ett ärende, för uttalanden han gjort om Sörensen i en tidigare artikel. Karlstadpartisten anser även att Schürer i samma artikel röjde Sörensens rätt till anonymitet när han begär ut handlingar. Det ärendet har JK valt att avskriva, meddelar Marie Heidenborg.

Artikeltaggar

Alan SchürerBrottBrott, lag och rättFörundersökningJustitiekanslernKarlstads kommunSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.