Hoppa till huvudinnehållet

Serie om svensk hiphop i SVT: ”En nyskapande genre”

Publicerad:
Ricky Rich, Silvana Imam och Jireel är några av artisterna i serien ”När hiphop tog över”.
Ricky Rich, Silvana Imam och Jireel är några av artisterna i serien ”När hiphop tog över”. Foto: SVT

SVT:s serie "När hiphop tog över" berättar historien om hur hiphop blev en av de mest populära musikstilarna i Sverige.

Serien är skapad av Thomas Jackson och Johannes Cakar och bakom kameran står den värmländska filmaren Jonas Rudström.

I fyra avsnitt berättar Thomas Jackson och Johannes Cakar historien om modern svensk hiphop. Serien tar sin börjar runt millennieskiftet då en do it yourself-rörelse växer fram. I det första avsnittet medverkar bland andra The Latin Kings Salla Salazar och Masse Salaza, Silvana Imam och Erik Lundin.

– Vi har gjort drygt 30 intervjuer med artister, producenter och musiker, berättar Jonas Rudström.

Han har arbetat med Thomas Jackson tidigare, bland annat i filmen "Den inre skogen" där Lars Lerin medverkade och "Historjá - Stygn för Sápmi" som Guldbaggebelönades tidigare i år. Ifjol producerade även Thomas Jackson en dokumentärfilm om den mördade Nils Einár Grönberg.

– "När hiphop tog över" är som en fortsättning på "Den svenska hiphopens pionjärer", fortsätter Jonas Rudström.

– Alla de vi intervjuade i serien upplevde jag som extremt bjussiga. Det märktes att inställningen var att den här historien är viktig att berätta. Musiken får ta plats, i skildringen av svensk hiphop de senaste åren har kriminalitet och gäng alltid varit i fokus. Här ville Thomas Jackson och Johannes Cakar berätta om musiken bakom löpsedlarna.

Filmaren Jonas Rudström har tidigare bland annat jobbat med dokumentären om Selma Lagerlöf som visades i SVT under julhelgen.
Filmaren Jonas Rudström har tidigare bland annat jobbat med dokumentären om Selma Lagerlöf som visades i SVT under julhelgen. Foto: Carl Edlom

För drygt tio år sedan ungefär blev hiphopen folklig i Sverige och slår igenom på bred front. Flera olika stilar växte fram.

– Några av artisterna intervjuades i flera timmar, det har varit ett pussel att få ihop allting.

Serien innehåller en del arkivmaterial, bland annat en intervju med Sebbe Staxx och Leo Carmona.

– De var tidigt ute med att förutspå hur det skulle se ut i Sverige vad gäller de ökade klyftorna i samhället och hur gängkriminaliteten skulle klättra ner i åldrarna. Sebbe säger att han såg det komma, han sjöng om det och varnade för det – men inget tog det på allvar. Hiphop skildrar ofta samtiden, när man tittar på den här serien får man en förståelse för varför vissa saker ser ut som de gör.

Jireel är en av de medverkande artisterna.
Jireel är en av de medverkande artisterna. Foto: SVT

Det är en brokig historia som växer fram under de fyra avsnitten.

– Något som slog mig var att det finns en sådan kreativitet i musiken. Det är en nyskapande genre som hela tiden tar nya vägar. Utvecklingen går snabbt och det produceras hiphop av extremt hög kvalité i Sverige. Det är inspirerande.

I det tredje avsnittet avhandlas bland annat gangster-rap och i seriens final ses svenska artister som slår internationellt och samarbetar med världsstjärnor. Namn som 23, Jireel, Shenzi , VC Barre, Imenella, Ricky Rich, Manny Flaco och D50 intervjuas.

– Vi har fått positiv respons för serien. Inte minst från artisterna. Mycket tack vare att den bottnar i musiken även om skuggsidan om till exempel gängkriminalitet såklart är med.

"När hiphop tog över" finns ute i sin helhet på svtplay.

Artikeltaggar

23ArtisterDokumentärerEinárErik LundinFilmFilmerGuldbaggenHiphopJireelKändisarLars LerinMusikNöje/KulturRicky RichSebastian StaksetSilvana ImamSVTThe Latin KingsTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.