Hoppa till huvudinnehållet

Olyckskorsningen kan bli säkrare – men än så länge finns varken beslut eller tidsplan

Publicerad:
Sjukhuskorsningen, aka dödens korsning, kan komma att förbättras. Riksväg 61.
Sjukhuskorsningen, aka dödens korsning, kan komma att förbättras. Riksväg 61. Foto: Linus Carle

Mitträcke, refug och en fartkamera. Det är förslag som Trafikverket tog fram 2019 för att göra det olycksdrabbade sjukhuskorset i Arvika säkrare. Men fortfarande finns varken beslut eller tidsplan för att åtgärda vägen.

Nyligen inträffade ytterligare en olycka i vad som kallats ”Dödens korsning”, sjukhuskorsningen som ligger på vägen mellan Gate- och Graningerondellen i Arvika. De senaste sex åren har det skett 11 olyckor i korsningen, varav två allvarliga.

Två bilar i krock på 61:an: ”Rörigt i trafiken”

2019 gjorde Trafikverket en fördjupad utredning av riksväg 61 från Karlstad till riksgränsen, däribland sträckan mellan rondellerna som kallas genomfart Arvika. I utredningen föreslår Trafikverket två alternativ för att göra korsningen säkrare. Alternativ ett är refuger med kantsten för huvudvägen och alternativ två är att även komplettera refugen med en fartkamera i korsningen. Dessutom föreslås mitträcke på hela sträckan mellan rondellen.

Marcus Smedman, infrastrukturstrateg på Region Värmland.
Marcus Smedman, infrastrukturstrateg på Region Värmland.

Men just nu finns det ingen tidsplan, eller ens ett beslut, för åtgärderna. Till del beror det på brist på pengar.

– Vi begärde en ny utredning av 61:an för den regionala länsplanen. Men när vi reviderade planen, det görs vart fjärde år, så fick vi skära bort flera vägobjekt, säger Marcus Smedman, infrastrukturstrateg på Region Värmland.

– Till den här omgången fanns det flera stora åtgärder som redan ligger i planen. Då fick vi skära bort annat, vi fick stryka för 249 miljoner.

Ingen tidsplan

Åtgärderna som ligger i den regionala länsplanen klubbas i regionfullmäktige, men det har ännu inte tagits beslut om de åtgärder som föreslås för sjukhuskorsningen.

Finns det någon tidsplan för när man kan börja åtgärda korsningen?

– Det är det som är problemet, vi kan inte ha en tidsplan innan vi har ett beslut, säger Marcus Smedman.

En del av förklaringen till att inget beslut tagits är, enligt Marcus Smedman, att både regionen och kommunen flaggat för eventuella projekt för sjukhuset respektive räddningstjänsten som kan beröra korsningen.

– Därför var det dumt att börja med något innan vi vet förutsättningarna, det kan bli mer utryckningsfordon där. Arvika kommun ska göra en trafikutredning, säger Marcus Smedman.

Sticker ut

Enligt utredningen som Trafikverket gjorde 2019 inträffade 551 olyckor längs hela 61:an under åren 2009–2018. 90 av dem är klassificerade som dödsolycka, allvarlig olycka eller måttlig olycka.

Genomfart Arvika sticker ut rejält i statistiken. På sträckan som är 1,7 kilometer lång inträffade 33 olyckor under den aktuella tioårsperioden. De flesta lindriga olyckor, men snittsiffran för olyckor som klassificeras som dödsolyckor, allvarliga olyckor eller måttlig olyckor ligger på 3,529 stycken per kilometer. I reda siffror rör det sig om sju olyckor i de aktuella kategorierna, varav en dödsolycka, men det är med god marginal den högsta snittsiffran på hela vägsträckan. Etapperna Charlottenberg–Eda Glasbruk och Eda Glasbruk–riksgränsen ligger näst högst i den aktuella statistiken med 1,739 olyckor per kilometer vardera.

En dryg tredjedel av de 33 olyckorna inträffade i rondellerna och Gaterondellen är mer olycksdrabbad än Graningerondellen. Mest olycksdrabbade platsen på sträckan är dock sjukhuskorsningen. Lejonparten av olyckorna är korsandeolyckor och avsvängningsolyckor.

– Den här vägsträckan finns på vår radar, det är en av sträckorna vi har högst koll på. Vi får se vad trafikutredningen visar och vi ska träffa Trafikverket nästa vecka och se vad de säger. Vi följer i regel deras rekommendationer, men det är trångt med pengar. Men något ska vi kunna göra på den här vägsträckan, säger Marcus Smedman.

Förslag till åtgärder för sjukhuskorsningen

Utdrag ur utredningen:

Etappen är inte mötesseparerad. Högsta tillåtna hastighet på etappen är idag 80 km/h, med undantag av Gaterondellen där hastigheten är 60 km/h. En höjning av hastigheten från 70km/h till 80 km/h gjordes 2009. Vägbredden mellan cirkulationsplatserna är 13 meter.

(...)

Sjukhuskorset är idag utformad som en C-korsning med separata svängfält för höger- och vänstersvängande trafik på huvudvägen och på sekundärvägen från sjukhuset. Det finns idag kantstensrefuger på sekundärvägen medan det på huvudvägen endast finns målade refuger.

På etappen föreslås mitträckesseparering mellan Gaterondellen och Graningerondellen.

Ingen breddning av vägen behövs i samband med att mitträcke sätts upp. Hastigheten kommer fortsatt att vara 80 km/h på aktuell etapp.

Trafiksäkerhetshöjande vid Sjukhuskorset. Två alternativ föreslås för korsningen:

• Refuger med kantsten på huvudvägen

Refuger med kantsten på huvudvägen och ATK-kamera i korsningspunkten

Vid ATK-kamera i korsningspunkten antas att hastigheten 100 meter norr respektive söder om korsningen påverkas med att en lägre hastighet uppnås. Att endast anlägga kantsten på huvudvägen ger en samhällsekonomiskt lönsam åtgärd, men den trafiksäkerhetsmässiga vinsten av ATK-kamera i korsningspunkten har en betydelse.

Källa: Rapport Fördjupad utredning riksväg 61, Trafikverket

Olyckor i sjukhuskorsningen de senaste sex åren
ÅrDödsolyckorAllvarliga olyckorMåttliga olyckorLindriga olyckor
20170003
20180010
20190002
20200101
20210000
20220012
Källa: Transportstyrelsen

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunÅtgärderEdaGaterondellenMarcus SmedmanOlyckorOlyckor och katastroferRegion VärmlandTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.