Hoppa till huvudinnehållet

Ny tung förlust – Karlstad IBF föll i rysare: ”Det är domaren som dömer”

Publicerad:
Karlstad IBF-forwarden Alexandra Terner ville att hennes straffslag skulle slås om men fick inget gehör hos domaren och Lund vann med 2–1 efter straffläggning i Colorama Arena.
Karlstad IBF-forwarden Alexandra Terner ville att hennes straffslag skulle slås om men fick inget gehör hos domaren och Lund vann med 2–1 efter straffläggning i Colorama Arena. Foto: Helena Karlsson

Karlstad föll hemma mot Lund med 1–2 efter en straffläggning där KIBF-forwarden Alexandra Terner var besviken över att hon inte fick slå om sin straff.

– Det är domaren som dömer och domaren tycker att jag hade släppt bollen innan, säger Terner.

Efter helgens SSL-omgång återstår endast två matcher av grundserien och för Karlstad IBF är det minst sagt viktiga bataljer för att i första hand säkra nytt kontrakt. En liten slutspelschans finns också, men då var det nästan ett måste med tre KIBF-pinnar i dagens hemmamatch mot IBK Lund som inför första tekningen i Colorama Arena endast var en poäng från slutspel jämfört med Karlstads sex pinnar.

Den 27 november vann Lund hemma mot Karlstad med 3–2 och efter en period i dagens batalj var det 0–0 på tavlan och 2–6 i skott på mål trots två powerplay för hemmagänget.

Swahn målade

Lund och Emelie Rosenqvist var i mitten på andra ytterst nära 1–0 i powerplay innan Karlstad prickade in första baljan och det var Frida Swahn som hittade nätet med ett vasst skott förbi Johanna Birgersson i gästernas mål och Alexandra Terner assisterade. Det var två målvakter som imponerade och i KIBF-kassen stod Kajsa Rysjö Edman som hade noll insläppta efter två perioder och skottstatistiken var 8–11.

03.38 in i tredje perioden kom 1–1 för bortalaget genom Hilda Hammer och det var sannerligen en rafflande fortsättning som väntade. KIBF låg på för ett nytt ledningsmål mot ett kompakt Lundförsvar. Ett Lund som fick ett nytt numerärt överläge där Terner var mycket nära ett boxplaymål för hemmalaget. Efter 17.16 av tredje var Sara Dahlström en hårsmån från att fixa 2–1 för Karlstad och Rysjö Edman stod sedan för en jätteräddning på ett avslut från Lisa Stellansdottir och efter tre lirade perioder var det 1–1 och 12–15 i skott.

Straffdramatik

Förlängningen blev mållös och det var Lund som tog hem suddenstraffarna. Emma Heander överlistade Rysjö Edman medan Alexandra Terner inte målade på Birgersson och det slutade alltså med hemmaförlust 1–2.

Kajsa Rysjö Edman gjorde en mycket bra insats mellan stolparna.
Kajsa Rysjö Edman gjorde en mycket bra insats mellan stolparna. Foto: Helena Karlsson

KIBF-forwarden Terner berättar om sitt straffslag.

– Jag har slagit straffar förut så det var egentligen bara att gå in och lägga en liknande straff. Sedan är det tråkigt att hon (Lundmålvakten Birgersson) tog både klubban och bakre benet på mig och att vi inte fick något (domslut) med oss för det. Det är surt, men det är bara att glömma och gå vidare, säger Alexandra Terner, som alltså protesterade mot Birgerssons agerande och att hon borde fått göra om straffen:

– Jag tycker det men det är domaren som dömer och domaren tycker att jag hade släppt bollen innan.

Vad är känslan kring en inspelad poäng i dag?

– Varje poäng är viktig så såklart är det skönt att kliva härifrån med en poäng. Men någonstans ska vi kunna ta Lund i fem mot fem (i ordinarie tid). Vi fick inte riktigt studsen med oss i dag och även om vi till stor del hade spelet i speciellt andra och tredje perioden som var väldigt bra så gick det inte riktigt hela vägen. Vi jobbar mycket i motvind.

Hur bra match gjorde ni?

– Det finns såklart saker att förbättra. Men vi hade ett mer lugn med bollen och stressade inte iväg utan skapade ändå fina lägen att sätta dit. Deras målvakt gjorde några snygga räddningar och framför allt vår målvakt Kajsa (Rysjö Edman) gjorde en toppenmatch.

KIBF-forwarden Frida Swahn målade till 1–0 i hemmamötet med Lund.
KIBF-forwarden Frida Swahn målade till 1–0 i hemmamötet med Lund. Foto: Helena Karlsson

”Klart det är surt”

Karlstadsforwarden Frida Swahn berättar vad hon känner efter en pinne hemma mot Lund.

– En poäng är bättre än inget. Lund är ett svårt lag att möta, men vi ville ha minst två och helst tre poäng. Det är klart att det är surt, säger Swahn och ger sin syn på KIBF-insatsen:

– Det var okej. Men vi kan inte hela tiden vara nöjda med hur vi spelar utan vi måste vinna matcher. Så något behöver vi ändra på, men förhoppningsvis har vi nu klarat SSL-kontraktet i alla fall och det är det viktigaste. Men vi är inte helt nöjda.

Efter avslutad omgång 24 av 26 i SSL är Karlstad på tolfte plats, alltså säker mark, med 24 poäng på 24 matcher. Ner till Nacka IBK på nedflyttningsplats är det sex poäng och KIBF har även bättre målskillnad på 13. Lund har just nu den åttonde och sista slutspelsplatsen med 30 pinnar och –15 i målskillnad medan Karlstads målskillnad är –34.

Karlstads Alexandra Terner missade ett straffslag och hade assist till Swahns mål.
Karlstads Alexandra Terner missade ett straffslag och hade assist till Swahns mål. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Alexandra TernerColorama ArenaFrida SwahnIBK LundInnebandyKajsa Rysjö EdmanKarlstad IBF DamSSL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.