Hoppa till huvudinnehållet

Torbjörn Averås Skorup gör dassbok: "Humor behöver kännas fräsch"

Publicerad:
Karlstadskomikern Torbjörn Averås Skorup är aktuell med sin första bok.
Karlstadskomikern Torbjörn Averås Skorup är aktuell med sin första bok. Foto: Peter Knutson

Under deltävlingarna av Melodifestivalen var Torbjörn Averås Skorup en sidekick till Linda Bengtzing, i nästa vecka ska han ut på sin första humorturné och snart väntar boksläpp.

Med sin bok "Våtrumslektyr" vill han blåsa liv i den mossiga dassboken.

Karlstadskomikern Torbjörn Averås Skorup hörs ofta i Sveriges Radio P3 och hade en liten roll i fjolårets julkalender i SVT. Nästa vecka inleder han sin humorturné som när Karlstad och Scalateatern i slutet av månaden.

Nu är det klart att han även ska släppa bok.

– Väldigt roligt att släppa bok, men också väldigt konstigt, utbrister en stressad Torbjörn Averås Skorup när NWT når honom.

Han börjar berätta om bakgrunden till bokidén.

– I hela livet har jag märkt att man gärna sträcker sig efter någonting att läsa när man är på toa. Jag minns de där dassböckerna vi hade när jag var barn, det var alltid mossiga blondin- eller Bellmanhistorier i dem. Min tanke är at göra något som är finurligt, skojig och lurig. Som passar i vilket våtrum du än befinner dig i.

Med "Våtrumslektyr" vill han uppdatera en bortglömd bokgenre. Göra den mer rumsren.

– Exakt. Humor behöver kännas fräsch och sofistikerad. Det är en tvål på omslaget vilket också signalerar fräschhet.

Tankar kring en bok har funnits med ett tag. Tillsammans med sitt förlag Bonnier har Torbjörn Averås Skorup diskuterat fram ett innehåll som kan väcka intresse.

– Jag har skrivit små livsbetraktelser och spaningar i sociala medier och spånat tillsammans med min förläggare om vad vi skulle hitta på. När tanken om en dassbok kom så kändes det som att vi hittade en lucka, här finns det ett hål att fylla.

Torbjörn Averås Skorup skålar för sitt bokkontrakt med sin förläggare.
Torbjörn Averås Skorup skålar för sitt bokkontrakt med sin förläggare. Foto: Privat

"Hela spektaklet är roligt”

Under deltävlingarna i Melodifestivalen var Torbjörn Averås Skorup med och tyckte till om bidragen och den visuella framtoningen. Nu när det är semifinal och snart final är hans uppdrag över. Men han följer tävlingen med spänning.

– Melodifestivalen är jättekul! Oavsett om låtarna är bra eller dåliga eller om programledarnas skämt flyger, så är det kul att titta. Hela spektaklet är roligt! En kul jävla fest.

Vilken är din favorit?

– Uje Brandelius var ju jättebra. Men den skulle aldrig funka i Eurovision. Theoz låt är toppen. Min favorit är Marcus och Martinus. Den hejar jag på.

"Våtrumslektyr" släpps i slutet av maj. "Torbjörns tv-program – en standupföreställning utan sändningstillstånd" kommer till Karlstad den 24 mars.

Artikeltaggar

Europeiska radio- och TV-unionenHumorJulkalenderKändisarKarlstadLitteraturMelodifestivalenNöje/KulturRadioScalateaternSociala medierSveriges Radio P3SVTTorbjörn Averås SkorupTVUje Brandelius

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.