Hoppa till huvudinnehållet

Räddningsledaren om sökandet efter skridskoåkaren: ”En otillfredsställelse”

Publicerad:
Skridskoåkare. Bilden är en genrebild och har inget att göra med den aktuella händelsen.
Skridskoåkare. Bilden är en genrebild och har inget att göra med den aktuella händelsen. Foto: Gorm Kallestad

Under torsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Årjäng ett larm om en misstänkt drunkning på Östra Silen i Årjängs kommun.

Niklas Nilsson ledde ett intensivt arbete på plats.

– Man är fokuserad på uppgiften vid räddningen. Det är först när vi kommer tillbaka till stationen som man börjar reflektera och känslorna börjar landa in, säger han.

Klockan 15.12 igår torsdag nåddes räddningstjänsten i Årjäng av ett larm.

– Det första vi fick till oss var att det var en man som hade gett sig ut på isen på skridskor och inte kommit tillbaka, säger Niklas Nilsson, räddningsledare vid insatsen från räddningstjänsten i Årjäng.

Inga spår efter försvunnen skridskoåkare

Det blev snabbt ett stort pådrag vid den befarade olycksplatsen. Polisen var på plats med två enheter och ambulanssjukvården hade en ambulans och en ambulanshelikopter där.

”Hittade en vak”

Räddningstjänsten hade nio man på plats och totalt fyra räddningsfordon. Niklas Nilsson ledde räddningsinsatsen på plats.

– Vi försökte arbeta systematiskt och beta av områden. Det är ett relativt stort geografiskt område att söka av. Nu hade vi tur, eller vad man ska säga, att vi relativt snabbt hittade en vak med hjälp av en drönare. Vi tror alltså att personen inte hade kommit så långt och ser det som ett rent olycksfall, säger han.

När vaken anträffats blev arbetet alltmer intensivt.

– Vi skickade fram våra ytbärgare, alltså brandmän i överlevnadsdräkter som kan vistas i iskallt vatten. De sökte igenom vad de kunde i vaken och dess anslutning. Samtidigt hjälpte polisen till med strandsök med hund för att undersöka om personen hade tagit sig upp på land, säger Niklas Nilsson.

Avbröt sökandet

Mannen hittades aldrig. Sökandet fick till slut avbrytas. Då var klockan 17.55.

– Vi avslutade räddningsinsatsen och då blev det istället en polisiär insats med inriktning på försvunnen person. De kan fortfarande begära att vi ska biträda dem, men de leder arbetet nu.

Speciellt uppdrag

Det är ett speciellt uppdrag att leda, menar Niklas Nilsson.

– Man går in i ett ”jobbmode” där man är fokuserad på uppgiften vid räddningen. Det är först när vi kommer tillbaka till stationen som man börjar reflektera och känslorna börjar landa in. Då har vi som rutin att vi har en teknisk genomgång där vi pratar om insatsen och de mjuka frågorna.

– Den här typen av larm är inte ovanliga men det är ingen vardagshändelse direkt. Sen känner man alltid en otillfredsställelse när man inte hittar individen.

Polisen har tagit beslut om att med hjälp av dykare söka av platsen. Sjöpolisen i Stockholm kommer skicka dit sina dykare, antingen under dagen eller i helgen.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdÅrjängÅrjängs kommunBrott, lag och rättDrönareDrunkningFörsvunna personerNiklas NilssonOlyckor och katastroferÖstra Silen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.