Hoppa till huvudinnehållet

Larmet från smittskydd: Risk för ny influensavåg som drabbar yngre

Publicerad:
Biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén säger att Värmland riskerar att drabbas av fler influensafall. Foto: Håkan Strandman

Värmland kan stå inför en ny våg av influensafall. Och fler yngre kan drabbas.

Det säger biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Vabruari må vara slut, men det innebär inte att risken för de traditionella vintersmittorna är över.

Från mitten av januari har influensasäsongen varit ganska lugn i Värmland. Men det kan ändras, trots att vi går mot vår.

– Man ser nationellt och i våra grannländer att det håller på att skifta från influensa A till influensa B. Här i Värmland är det ännu influensa A som dominerar, säger Ingemar Hallén.

Svårt sjuka barn i grannlän

Han tror att vi kommer att få fler fall av influensa B.

– Det har den inverkan att det är fler unga som insjuknar för att influensa B-typen inte har cirkulerat på ett antal år. Immuniteten, särskilt bland yngre, är lägre.

Värmland riskerar att få fler fall av influensa B, något som kan slå särskilt hårt mot yngre. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Värmland riskerar att få fler fall av influensa B, något som kan slå särskilt hårt mot yngre. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Kallestad

I Örebro län har influensa-typen lett till att barn blivit svårt sjuka och fått läggas in på sjukhus i flera fall, enligt Region Örebro län. Några har drabbats av allvarliga komplikationer.

Virusen som minskar

Antalet bekräftade fall av rs-virus är på väg ner och detsamma gäller för covid-19.

Sedan ett par veckor tillbaka provtas inte vård- och omsorgspersonal för covid-19, men även andra faktorer pekar på att smittan är på nedgång, enligt Ingemar Hallén. Strax efter lunch på torsdagseftermiddagen vårdades sex patienter med covid-19 i slutenvården. Ingen av dem behövde intensivvård.

Det är ganska sannolikt att influensa B kommer att öka här bland yngre med tanke på väderleken och det vi ser i vår omvärld.
Biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén

Det tas mycket färre prover för vinterkräksjuka än för rs-virus, covid-19 och influensa. Men inget tyder på att ovanligt många är drabbade av magsjukeviruset.

– Vi har inte några rapporter om att det är någon stor utbredning i samhället, men det finns så klart ett mörkertal.

Ingemar Hallén har inte fått kännedom om några utbrott på vårdavdelningar, särskilda boenden eller förskolor.

Kyla gynnar influensan

De kommande dagarna ser ut att bli kalla, enligt SMHI. Det kan göra att smittspridningen tar fart.

– Det är ganska sannolikt att influensa B kommer att öka här bland yngre med tanke på väderleken och det vi ser i vår omvärld.

Just influensavirus sprids bättre i kyla och det kan gälla i viss mån även för rs-virus och coronaviruset, enligt Ingemar Hallén. När det är kallt håller vi oss också mer inomhus och umgås tätare och det i sig gör att virusen sprids mer.

För att minska smittspridningen gäller de klassiska råden: att stanna hemma när man är sjuk och att vara noga med att tvätta händerna.

– Och att vaccinera sig om man tillhör riskgrupper och de som rekommenderas vaccination.

Influensatyper

Det finns fyra typer av influensavirus: A, B, C och D.

Typerna A och B orsakar de klassiska influensasymtomen, medan typ C ofta ger väldigt lindriga symtom.

Influensa D har hittills inte hittats hos människor, men hos flera andra däggdjursarter.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeltaggar

CoronavirusetCoronavirusetInfluensaIngemar HallénIntensivvårdÖrebro länRegion Örebro länRS-virusSMHISmittskydd VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands länVinterkräksjukan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.