Hoppa till huvudinnehållet

Halfvarsson efter VM-missen: "Pinsamt"

Publicerad:
En besviken Calle Halfvarsson efter Sveriges sjätteplats i fredagens VM-stafett.
En besviken Calle Halfvarsson efter Sveriges sjätteplats i fredagens VM-stafett. Foto: Christine Olsson/TT

Det vill sig inte för de svenska längdherrarna.

Calle Halfvarsson räckte inte till i bronskampen i VM-stafetten, och var efteråt kritisk till sträckan han tvingades köra – och till utfallet.

– Det är pinsamt att vi glider in på en sjätteplats. Vi ska vara högre upp i det här startfältet, säger Halfvarsson.

När tänkta slutmannen Edvin Anger har visat svag form i VM i Planica fick skidlandslagets ledning stuva om i laget inför herrarnas stafett.

Calle Halfvarsson tog hand om sistasträckan i fristil, trots att han tidigare under mästerskapet sagt att han "skejtat klart".

Han hade i slutändan ingenting att säga till om i fajten om bronset.

Att han ändå tog sig an jobbet som slutman, trots att han hellre ville köra en av de två inledande, klassiska sträckorna, handlade om att tränarna bad honom.

– Jag var väl rätt klar med skejt, men jag tog på mig den uppgiften. Det var det som landslagsledningen trodde mest på. Då får man bara försöka göra något positivt av det. Men det är ingenting som funkar för min del i dag. Skidorna går väl rätt okej, men allting annat – det funkar inte, säger Halfvarsson.

Ogillar föret

Med ett par kilometer kvar ryckte Tysklands Friedrich Moch (trea till slut) och Frankrikes Jules Lapierre. Då kunde inte Halfvarsson och kanadensaren Olivier Léveillé svara.

– Jag har svårt för skejt, jag blir stum och särskilt i det här föret. Jag kan skejta fort ibland, det såg jag i Falun i fjol när jag blev tvåa på 15 fritt, men då var det riktigt skidförhållanden. Det var minus, hårt och då går det lätt. I dag suger det i snön och då har jag det tufft, säger Halfvarsson.

Sverige åkte i mål som sexa och herrarna har fortfarande inte tagit någon VM-medalj sedan stafettbronset i Lahtis 2017.

– Jag är besviken som alla de andra grabbarna i laget. Men det blir ju extra när man går en sistasträcka och ska passera mållinjen. Pinsamt att vi glider in på en sjätteplats, säger Halfvarsson.

William Poromaa, som åkte tredjesträckan efter att Johan Häggström och Jens Burman åkt de första, var också han besviken över den uteblivna medaljen.

– Det är tråkigt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara ledsamt.

"Facit i hand"

Herrtränaren Anders Högberg motiverade i tv sina tankar kring laguttagningen:

– Efter skiathlon där han (Halfvarsson) gör en fantastisk skejtdel och spurtar bra kändes det här som det naturliga laget att ställa på startlinjen i den startordningen. Med facit i hand nu kanske man hade kunnat vända och vrida på det, säger han till Viaplay.

Högberg hade även han hoppats på mer i stafetten.

– Jättebesviken såklart att vi slutar på en sjätteplats, det var inte vad vi hade hoppats på.

Förstasträckans Häggström tyckte inte att det fanns så mycket att ångra kring laguttagningen.

– Nej, det tycker jag inte. Det är lätt att vara efterklok, men vi hade tilltro till att Wille och Calle var våra två starkaste kort. Och då ville vi ha dem på de sista två, för att kunna verkligen slåss om det, säger han till den svenska presskåren.

Norsk kross

Kampen om de ädlaste medaljerna avgjordes tidigt. Vid första växlingen hade storfavoriten Norge genom Hans Christer Holund skaffat sig en lucka på 25 sekunder. Holund ryckte ifrån konkurrenterna redan efter några minuters åkning.

På andrasträckan var det Finland som genom Iivo Niskanen lämnade övriga medaljkandidater nästan 40 sekunder bakom sig.

I guldlaget åkte förutom Holund också Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger och Johannes Høsflot Klæbo. Norge vann 46,9 sekunder före Finland och har tagit samtliga fem VM-guld på herrsidan.

Det svenska landslaget har samtidigt tagit nio medaljer – tre av varje valör – så här långt i VM. Enbart tack vare damernas framfart i spåren i Planica.

Svensk konflikt om skidorna efter VM-stafettbrons: "Fel väg att gå"

Artikeltaggar

Calle HalfvarssonFinlandLängdskidåkningMedaljerNorgeSportStafettTysklandViaplay

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.