Hoppa till huvudinnehållet

Christer Lindarw, 70: ”Jag är tacksam för allt jag fått”

Publicerad:
Christer Lindarw hemma i bostaden på Lidingö. 70-årsdagen firar han stort på Vasateatern, men det är viktigt att gästerna ska njuta, inte prestera, menar han.
Christer Lindarw hemma i bostaden på Lidingö. 70-årsdagen firar han stort på Vasateatern, men det är viktigt att gästerna ska njuta, inte prestera, menar han. Foto: Jessica Gow/TT

Även om publiksuccéerna har avlöst varandra har artisten Christer Lindarw alltid behållit fötterna på jorden. Värderingarna från en uppväxt under små förhållanden är kvar trots klassresan.

Christer Lindarw sitter hemma på Lidingö med en kopp kaffe och tar en paus från fixandet med de drygt hundra inbjudningskorten till 70-årsfesten.

–  Jag har skrivit att jag inte vill ha tal och presenter och sånger. För du vet när artister fyller jämnt blir det alltid ett jäkla jobb för gästerna. Det ska vara festkommittéer och det ska skrivas sånger och ”vem kan sjunga med vem?”. Nej, jag vill att alla ska kunna koppla av.

Senare den här dagen ska han åka till Vasateatern för att vara med när After Dark ger sin show. Han står inte själv på scenen men har producerat föreställningen och designat kläderna.

–  Många artister kan inte sluta uppträda, de måste fortsätta få applåder. Jag är glad och tacksam för allt jag fått, jag behöver inte mer bekräftelse. Samtidigt får jag mer än någonsin av det nu när jag går omkring och minglar bland borden.

När vi började var det först bara gaypubliken som kom. Men det spreds snabbt till bredare kretsar och vi blev folklig underhållning som gick på tv.
Christer Lindarw

Han gillar att träffa folk på det där direkta sättet och det verkar vara ömsesidigt. Många vill ta selfies och prata gamla minnen. Publiken på hans shower är i hans egen ålder och har följt dragshow-gänget After Dark sedan starten på 1970-talet. Ibland har de både barn och barnbarn med sig.

–  När vi började var det först bara gaypubliken som kom. Men det spreds snabbt till bredare kretsar och vi blev folklig underhållning som gick på tv. Sedan kom en ny publik med ”La dolce vita”, de är vuxna nu. Helt sjukt vad tiden går.

Låten framfördes av After Dark-duon Christer Lindarw och Lasse Flinckman i Melodifestivalen 2004. Christer har på senare år fått ytterligare något av ett publikgenombrott med rollen som Danny i tv-serien ”Bonusfamiljen”, som nu också blivit film.

När han tillfrågades om rollen hade han några krav. Bland annat att Danny skulle vara en bitchig och vass sanningssägare.

–  Och jag ville att det skulle kännas som nutid. Inte att jag skulle göra en parodi av en fjolla som man kanske hade gjort för 30 år sedan.

”Man låter väl snäll och trevlig”, säger Christer Lindarw om sin Eskilstunadialekt.
”Man låter väl snäll och trevlig”, säger Christer Lindarw om sin Eskilstunadialekt. Foto: Jessica Gow/TT

En agent har uppmanat honom att satsa på fler film- och tv-roller. Och det vore väl inte helt otänkbart, men det finns en hake – filmteamens förkärlek för tidiga morgnar. Christer Lindarw är en kvälls- och nattmänniska och undviker aktiviteter före klockan tolv på dagen.

–  Det var roligt att göra ”Bonusfamiljen”, men när de kommer och hämtar dig klockan fem på morgonen – hemskt!

Precis som sin rollfigur kan han komma med dräpande pikar, och så har jargongen alltid varit i After Dark-gänget. Samtidigt har det hela tiden funnits en kärvänlighet i botten.

Christer Lindarw ger hur som helst ett snällt intryck. Här bidrar kanske Eskilstunadialekten som inte har filats bort trots alla år i Stockholm.

–  Ja, man låter väl snäll och trevlig. Och folk tycker säkert om det där att man inte blir något märkvärdigt bara för att man kommer till Stockholm.

Fakta

Christer Lindarw

Fyller: 70 år den 3 mars.

Aktuell: Hans show med After Dark går just nu på Vasateatern i Stockholm.

Gör: Artist och producent.

Bor: Lidingö.

Familj: Singel.

Om att fylla 70: ”I dag ser ju folk sällan så gamla ut som de är. På ett sätt gör det att det blir jobbigare att åldras, för när åldern inte syns ställs det högre krav på att hålla uppe fasaden."

Så firar han födelsedagen: Med fest på Vasateatern i Stockholm.

Kuriosa: ”Under pandemin blev jag ganska stillasittande med ostbågar och Netflix. Det slog mig hur mjukt och skönt det var att lägga händerna på magen. Men herregud, vilken mage! Jag hade gått upp sju kilo. Jag kämpar fortfarande med att komma ned till min normalvikt.”

För den som vill se mer av Lindarw: Dokumentärfilmen ”Christer Lindarw – ett porträtt” finns tillgänglig på SVT Play.

Har dina grundvärderingar följt dig genom livet?

–  Ja, absolut. Jag växte upp i en arbetarklassfamilj, en miljö där alla var lika mycket värda. Där formades min känsla för solidaritet och jämlikhet och det kan jag inte överge bara för att jag råkar bli känd och får det bra.

–  Det finns fortfarande ensamstående mammor, som min mamma var, som behöver de bidrag de kan få och då ska inte jag försöka komma undan så mycket skatt som möjligt och tjäna ännu mera pengar.

Björn och Benny ville satsa på mig när de just lagt ned Abba. Men jag gillade inte låten de presenterade så det rann ut i sanden.
Christer Lindarw

När Christer Lindarw får frågan vad han är mest stolt över tänker han efter. Sedan gör han några nedslag i karriären: Imitationerna av drottning Silvia, ”La dolce vita”, den mimande städerskan med skurhinken i showen 2010 och naturligtvis ”This is my life”, låten där han i slutet river av sig klänning och peruk, och sjunger ”Det här är mitt liv”.

–  Men egentligen hela After Dark-grejen och vad den har åstadkommit när det gäller förändrade attityder till gayvärlden. Trots att vi själva aldrig hade de ambitionerna. Vi gjorde bara det vi tyckte var kul.

Ångrar du något?

–  Björn och Benny ville satsa på mig när de just lagt ned Abba. Men jag gillade inte låten de presenterade så det rann ut i sanden. Där kan jag tänka, vad hade hänt om jag börjat jobba med dem?

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

AbbaAfter DarkArtisterChrister LindarwFamiljFilmerFödelsedagarLidingöNöje/KulturShowerStockholmSVT Play

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.