Hoppa till huvudinnehållet

Efter ideella initiativet – de ukrainska flyktingarna tvingas lämna hotellet

Publicerad:
David Rönneke och hans fru Hanna Lind Rönneke har köpt Forshaga hotell. Här tar de emot ukrainska flyktingar. Foto: Pia Holmström

Paret Hanna och David Rönneke har gratis öppnat upp sitt hotell i Forshaga för ukrainska flyktingar. Om cirka två veckor slår de också upp dörrarna för ett soppkök och kafé i hotellets restaurang, där ukrainarna ska kunna jobba och öva upp sina kunskaper i svenska.

Men nu sätter reglerna för kommunplacering käppar i hjulet och gör att flyktingarna måste flytta därifrån.

NWT rapporterade för snart en månad sedan om paret Rönneke som köpte Forshaga hotell för drygt ett år sedan med syfte att göra lägenheter i fastigheten.

Men den tilltagande lågkonjunkturen har satt ombyggnadsplanerna på paus. Istället har paret sedan januari tagit emot flyktingar från Ukraina som får bo på hotellet gratis.

– Det är lite av ett vakuum för många av dem fram tills att de behärskar språket och kan ta sig vidare. Här har de en trygg plats att göra det på, säger David Rönneke.

Idag bor 13 ukrainare på Forshaga hotell.

– Det är fler som hör av sig, men ekonomin tillåter inte att vi hjälper fler än de 13 som har kommit till oss. Jag måste ju sköta mitt arbete också och vi lägger in privata pengar i det här. För att hotellet ska gå runt får vi ta ifrån familjeekonomin helt enkelt för att betala el och värme på hotellet, säger han.

Ukrainarna har börjat ta svenskakurser vid Equmeniakyrkan.

Kafé och soppkök

Om två veckor öppnar paret restaurangen i hotellet för allmänheten med soppkök och kafé. Syftet är att ukrainarna ska kunna jobba här.

–Förhoppningen är att restaurangen och caféet blir självfinansierat. Tanken med projektet är att människor ska bli självständiga och integreras i samhället snabbare.

David Rönneke berättar att restaurangen i praktiken redan är färdiginredd inför starten med antika möbler, kristallkronor och biljardbord. Tanken är också att detta ska bli en given mötesplats för Forshagabor i alla åldrar.

Men det har kommit in grus i maskineriet.

David Rönneke har precis fått veta att flyktingarna ska kommunplaceras och skingras till olika lägenheter i kommunen.

– De har inga bilar, då kommer de långt ifrån varandra. Den här synergieffekten som människor kan få av varandra och motivationen, den förloras. Om de tackar nej till platsen som kommunen erbjuder får Migrationsverket tillbaka ärendet och då kan de därefter bli tvångsplacerade i vilken kommun som helst som fortfarande har en öppen kvot.

Han tillägger:

– Det är märkligt. Kommunen kan välja att låta dem bo hos oss om de ville det. Migrationsverket har inga krav på kommunen. När kommunen fått en anvisning får kommunen erbjuda de boenden som de tycker är lämpliga.

Han berättar att en äldre ukrainsk kvinna som bor på hotellet kommunplacerats till en stad i Västergötland.

– Men hon vill absolut inte vara ensam. Hon vill så gärna vara på en plats där det finns andra ukrainare. Hon har ett stort behov av gemenskap och henne passar det väldigt bra att bo så här.

Kommer ni att öppna restaurangen även om inga ukrainare bor kvar?

– Det kan ta upp till tre till fyra månader innan de sista ukrainarna har fått anvisning. Vill de jobba i restaurangen så får de ju det. Vi stänger så klart inte bara för att ukrainarna tvingas flytta från hotellet för att få en bostad finansierad av kommunen. Jag kör på med detta så länge jag ser att det finns behov för människor att ha en plats att träffas på i Forshaga, säger David Rönneke.

NWT har sökt flera företrädare från Forshaga kommun för en kommentar.

Paret Rönneke välkomnar ukrainare till sitt hotell helt gratis

Artikeltaggar

FlyktingarForshagaHotellLägenheterMigrationsverketRestaurangerSamhälleTorbjörn FalkUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.