Hoppa till huvudinnehållet

Över 9 000 timmars övertid: ”Det kan vara ett bevis på att det inte finns folk”

Publicerad:
Kommunhuset i Filipstad.
Kommunhuset i Filipstad. Foto: Göran Persson

Under förra året blev det totalt 9 125 timmars övertid inom vård och omsorg i Filipstads kommun. Det är nästan dubbelt så mycket övertid som året innan. Fackförbundet Kommunal menar att detta kan vara ett tecken på att det är för lite personal anställd inom vård och omsorg.

År 2019 låg övertiden inom vård- och omsorg på 1 643 timmar och år 2021 var det 4 937 timmar. Den här övertiden gäller bara personal inom socialförvaltningen.

– Vi har många övertidstimmar för 2022 i vård och omsorg och det beror på att vi har utmaningar i att bemanna våra verksamheter. Restriktionerna som funnits att medarbetare måste stanna hemma vid minsta förkylningssymtom har gjort att frånvaron ökat. Vi kan också konstatera att många medarbetare är slitna efter de här åren med pandemin, säger Sandra Höjd, HR-chef i Filipstads kommun.

Det är framförallt svårt att bemanna under sommaren.

– Den nationella utmaningen gällande kompetensförsörjning inom vård och omsorg är ett faktum även i Filipstad och har gjort att vi framför allt har svårt att bemanna på sommaren. Det är på sommaren mycket av övertiden finns. Konsekvenserna av att ta in medarbetare på övertid under lång tid är att medarbetarna blir slitna och det är också väldigt kostsamt. Då vårt yttersta ansvar är att bedriva vård och omsorg så har det ändå varit nödvändigt, säger Sandra Höjd.

Hon förklarar att det pågår ett arbete för att bland annat försöka förbättra arbetsmiljön.

– Vi jobbar med kompetensförsörjningen med bland annat arbetet kring heltid som norm. Vi jobbar också intensivt med sjukfrånvaron genom att under 2023 jobba mer riktat med arbetsmiljön i arbetsgrupperna men också med FFK (Friskare Filipstad Kommun) för att hjälpa medarbetare som vill förbättra sin hälsa få hjälp och möjlighet till det. Vi förväntar oss att läget förbättras dels genom de insatser vi gör men också genom att restriktionerna som varit efter pandemin lättar, säger hon.

Facket kritiskt

Dan Stjernlöf, sektionsföreträdare på fackförbundet Kommunal i Filipstad, menar att den omfattande övertiden kan vara ett bevis på att det inte finns tillräckligt med anställd personal inom vård och omsorg i kommunen.

– Man lägger enormt mycket pengar på övertid, det kan vara ett bevis på att det inte finns folk. Man skriker efter folk, särskilt inom vården. Det saknas folk, speciellt inom hemtjänsten där det är väldig kris ibland. Många tillsvidare anställda får jobba mycket övertid, säger Dan Stjernlöf.

Många slutar

Han uppger också att många personer väljer att sluta inom vården och börjar arbeta inom någon annan bransch, på grund av den ansträngande arbetsmiljön.

– Det är brist på personal inom särskilt boende också. Men det kan nog märkas mest inom hemtjänsten. Det är där vi får mest rapporter från personal som tycker att det är jobbigt, att det inte finns luft mellan besöken. De hinner inte med. Vi har haft möten med chefer på kommunen och de lyssnar på vad vi säger. Chefer rättar till saker efter vägen.

Samtidigt konstaterar han att personalen har behövt vara hemma för minsta symtom under coronapandemin. Dessutom har pandemin slitit väldigt mycket på personalen.

– Man borde kunna anställa mer folk istället för att tillsvidareanställda ska jobba häcken av sig.

Finns begränsning

Enligt avtalet får personalen arbeta högst 200 timmar övertid.

– Arbetsgivaren behöver söka dispens om det är över 200 timmar, men man har inte gjort det utan sprider ut det.

Sedan år 2019 pågår projektet heltidsresan i Filipstad, där alla som vill ska kunna gå upp till en heltidstjänst – inte minst för att kunna få en pension som de kan leva på.

– Det är inte alla som vill gå upp till heltid, de anger att de inte orkar. Det krävs en bra arbetsmiljö för detta.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFilipstads kommunHemtjänstKommunalOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.