Hoppa till huvudinnehållet

Från Arvika till Abba: Mia är en av världens viktigaste i musikbranschen

Publicerad:
Mia Segolsson jobbar nära Benny Andersson och de andra abborna sedan drygt 20 år.
Mia Segolsson jobbar nära Benny Andersson och de andra abborna sedan drygt 20 år. Foto: Privat

Hon mimade till Abba framför spegeln som barn, nu arbetar hon nära Björn, Agnetha, Benny och Anni-Frid och förvaltar Abbas musik och varumärke.

NWT möter Mia Segolsson från Arvika som nyligen hamnade på listan av världens mest inflytelserika kvinnor inom den internationella musikbranschen.

För 60 år sedan bildade Stikkan Anderson skivbolaget Polar Music. Där kom akter som Abba, Ted Gärdestad, Tomas Ledin och Hellacopters att släppa skivor. För Abba blev Stikkan Anderson något av en femte medlem.

Musik blev en stor del av Stikkan Andersons liv under åren på musikskolan Ingesund i Arvika. I en tidigare intervju med NWT berättade hans dotter Marie Ledin om den enorma påverkan Ingesund hade – "Det var där som musiken blev på riktigt för honom". Med Abba gjorde Stikkan Anderson avtryck i hela världen och han prisades tidigt som "trendsetter" av den amerikanska branschorganisationen Billboard, en utmärkelse som även getts till The Beatles manager Brian Epstein.

Polar Music är i allra högsta grad fortfarande igång, inte minst med anledning av att Abba häromåret släppte sitt första album på 40 år. I dag är det Mia Segolsson som sedan drygt 20 år axlar ansvaret för Polar Music som numera är en del av världens största skivbolag Universal Music. Lustigt nog kommer hon från Arvika och precis som Stikkan har hon uppmärksammats av Billboard. Nyligen fanns hon med när Billboard listade världens mest inflytelserika kvinnor i den globala musikindustrin. Det är första gången en svensk är med på den listan.

– Det känns både knasigt och otroligt häftig, säger Mia Segolsson.

– Jag har nog inte fattat hur stort det är, men det börjar sjunka in nu. Först trodde jag att det var fake, att någon skojade med mig.

Hon lämnade Arvika i slutet på 80-talet och började arbeta på ett skivbolag i Stockholm. Hon började som receptionist och kom med tiden att arbeta med både klassisk och svensk musik innan hon började på den internationella avdelningen. Hon minns arbetet med Metallicas svarta album, nya releaser med Björk och Bryan Adams varpå hon bytte bolag och fick jobba med bland annat Guns 'N Roses.

– Sedan lämnade jag faktiskt musikbranschen och jobbade på magasinet Café en tid. Men jag insåg att musiken är mitt allt och när jag fick erbjudandet att jobba med Polar och Abba så fanns det ingen tvekan.

Detta var 2001. Benny Andersson och Björn Ulvaeus hade hon träffat tidigare – det var Mia Segolsson som fick äran att dela ut en guldskiva till Abba för försäljningssuccén "Abba Gold" som släpptes 1992. Nyligen delade hon ut ytterligare en guldskiva till gruppen, den här gången för det senaste albumet ”Voyage" som sålts i 2,5 miljoner exemplar.

Viktig tid i Värmland för den femte Abban: ”En enorm påverkan”
Här möter Mia Segolsson Benny och Björn för första gången. Hon delar ut en guldskiva till Abba för framgångarna med samlingsalbumet ”Abba Gold” som släpptes 1992.
Här möter Mia Segolsson Benny och Björn för första gången. Hon delar ut en guldskiva till Abba för framgångarna med samlingsalbumet ”Abba Gold” som släpptes 1992. Foto: Privat

Benny Andersson: ”Mia har blykoll”

– Alla som jobbar med oss har varit med i mellan 15 och 48 år. Vi känner varandra rätt bra, det hjälper upp vardagen. Mia gör ett fantastiskt jobb, hon har skött Polar i många år. Hon är lugn, fin och värmländsk. En viktig länk i vårt arbete. Hon kommer inte bara med tankar och idéer om vad vi kan göra kring våra gamla skivor, hon håller också rent. Folk runt hela klotet försöker lägga beslag på namnet Abba och göra saker de inte får. Mia har blykoll, det är väldigt viktigt för oss.

"Slungas tillbaka till uppväxten och Arvika”

Under sin uppväxt var musiken en del av vardagen, Mia Segolsson berättar om en musikalisk familj och när hon nådde tonåren började hon jobba extra på skivaffären Skivforum i Arvika. På födelsedagar brukade hon få skivor, ofta med Abba.

– För några år sedan visade mamma mig en massa tidningsklipp med Abba som jag hade samlat som barn. Jag hade faktiskt glömt bort att jag var ett sååå stort fan.

Hon ler och dröjer kvar vid minnet.

– Jag mimade med hopprep framför spegeln till "Dancing Queen" och "Mamma Mia". När jag hör många av de där äldre låtarna slungas jag tillbaka till uppväxten och Arvika.

När Mia Segolsson börjar berätta om sin vardag med Abba är det en mångfacetterad arbetsuppgift hon beskriver.

– Efter många år med det här jobbet har jag byggt upp en relation med Björn, Benny, Agnetha och Frida och deras manager Görel Hanser. Görel var med redan på Stikkan Andersons tid, innan Abba blev Abba. Hon är min stöttepelare och mentor.

Görel Hanser, Abbas manager, och Mia Segolsson arbetar mycket tillsammans.
Görel Hanser, Abbas manager, och Mia Segolsson arbetar mycket tillsammans. Foto: Abba The Museum

Mia Segolssons arbete består av att förvalta Abba-katalogen både vad gäller musik och varumärke.

– Jag får förfrågningar från hela världen. Allt du ser som är kopplat till Abba går genom mig och Görel och via oss till Abbamedlemmarna för godkännande. Det kan röra skivutgivningar, "Abba The Voyage"-showen i London eller att de ska ha Abba-tema i "Masked Singer" i USA. Min största uppgift är att vårda varumärket Abba.

En stor del av arbetet handlar om att skydda musiken från intrång – det kan röra sig om remixer av låtar eller användande av Abbas musik i film- eller tv-sammanhang.

– Abba tillåter inte piratkopior av merchandise eller skivor. Och musiken får aldrig användas i reklam. Det är ett ständigt arbete, som tur är har Abba världens bästa fans. De är måna om bandet och mejlar mig så fort de ser något som inte verkar ok.

Hon beskriver fansen som magiska.

– Det märker jag också genom Abbas officiella sociala plattformar, från Facebook till Tiktok. Abborna har en väldigt fin relation med sina fans.

Guldskiva för ”Voyager”. Joakim Johansson (VD Universal Music Sweden), Benny Andersson, Görel Hanser (Abbas manager) och Mia Segolsson (GM Polar Music International AB)
Guldskiva för ”Voyager”. Joakim Johansson (VD Universal Music Sweden), Benny Andersson, Görel Hanser (Abbas manager) och Mia Segolsson (GM Polar Music International AB) Foto: Universal Music

Kvartettens musik ska också hållas à jour. Dels utvecklas tekniken hela tiden och dels tillkommer ständigt nya fans. Musiken ska vara tillgänglig.

– Det ska ligga rätt versioner av alla låtar på samtliga digitala plattformar till exempel. Jag jobbar även med att ta fram nya produkter. Nu i mars kommer en specialutgåva med anledning av att det är 50 år sedan albumet "Ring, ring" släpptes. Det släpps bland annat en box med singlarna från den tiden på färgad vinyl.

Vilken är den märkligaste förfrågan rörande Abbas musik du har fått?

– Oj, det är så mycket. Men en sak som är lite lustig är att folk hör av sig och tycker att Abba "kan väl komma och spela några låtar" för att det är någon som fyller år.

Fem snabba

Men anledning av att du är med på listan över de mest inflytelserika kvinnorna i den globala musikbranschen – känner du dig som en person med makt?

– Verkligen inte. Men jag känner en stolthet över att vara med på listan.

Musikbranschen har alltid varit mansdominerad – har du upplevt någon förändring under dina år?

– Det har blivit bättre, men det är en lång bit kvar. Speciellt i det äldre gardet. Men det är allt flera kvinnor på höga positioner. Jag är optimistisk.

Hur vill du beskriva storheten i Abbas musik?

– Musiken är ett oslagbart hantverk. Från melodi till text, det är inga hastverk. De är otroligt noga med minsta detalj. Det är musik som aldrig går ur tiden.

Vilken är din favoritlåt?

– Oj! Det beror på vilken dag du frågar. Just i dag är det "The Winner Takes it All". Och "Voulez Vouz".

Många hoppas på ännu ett nytt album med Abba, vad tror du om det?

– Det tror jag inte kommer att ske. Men innan "Voyage" skulle det ju aldrig komma någon ny musik heller så vem vet? Man kan alltid hoppas.

Meryl Streep och Rock and Roll Hall of Fame

Arbetet med Abba har lett till flera omtumlande upplevelser.

– Jag reste med Benny och Frida när Abba valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2010. Det var i New York och Bee Gees introducerade Abba. Det var makalöst häftigt. En sal med bara kändisar – artister och skådisar. Meryl Streep kom fram och pratade, minns jag.

Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låt

Allt blir vardag med tiden, men visst måste flickan i dig – hon med hopprepet framför spegeln – tycka att det är speciellt att du arbetar med Abba?

– Absolut. Det blir aldrig blasé. När jag var med Björn och Benny på invigningen av "Mama Mia - The Party" i London satt vi och käkade vid samma bord. Plötsligt spelades Abba-låtar i högtalarna och jag bara fastnade med blicken på Björn och Benny – "Det är ju ni som har gjort det här".

Hon skrattar lätt åt sin reaktion.

– Det är fortfarande svårt att ta in. Att vara i samma rum som dem och höra deras musik, det är stort. Jag kommer aldrig att vänja mig vid det.

För Mia Segolsson innebär arbetet till stor del av att bevara och skydda Abbas musik.
För Mia Segolsson innebär arbetet till stor del av att bevara och skydda Abbas musik. Foto: Torbjörn Calvero/POLAR

Trots att Abba är en världsangelägenhet och en stor industri verkar kärnan av verksamhet drivas på ett familjärt sätt?

– Det kan jag skriva under på. Åker du med en stor artist i dag är den i regel omgiven av minst 20 personer med olika funktioner. När vi reser med Abba gör vi det själva. Vi jobbar nära varandra och det känns som en familj. Det är väldigt fint. Alla fyra är så "vanliga". Jordnära och otroligt gulliga. Det är tryggt att jobba med dem. Jag har deras stöd.

FAKTA: Mia Segolsson

Mia Segolsson, 54, från Arvika. Bor i Nacka.

Familj: Barnen Lisa 20, Gustav 15 och Pelle 14. Mamma Liv och bror Anders.

Lyssnar på:

– Reggae gillar jag. Bob Marley är bäst, hans "Sun is Shining" är en favoritlåt. Och så lyssnar jag såklart på Abba.

Tittar på:

– "Succession" på HBO. Svinbra, med oväntade tvister. Väntar på nästa säsong.

Läser:

– Jag läser Billboard och Musikindustrin. Plus artiklar som rör mitt arbete.

Kuriosa: Mia Segolsson var under några år med i THQ:s styrelse, som sedan blev Embracer.

Artikeltaggar

AbbaAgnetha FältskogAnni-Frid LyngstadArvikaBee GeesBenny AnderssonBjörn UlvaeusFacebookFamiljKändisarKonserterLondonMetallicaMusikNöje/KulturPopStikkan AndersonStockholmThe BeatlesTomas LedinUniversal Music Group

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.