Hoppa till huvudinnehållet

Aida sågas och hyllas – så tycker recensenterna om Wermland operas storsatsning

Publicerad:
Applådtack efter premiären på Aida på Wermland opera. När riksmedia kommit med sina recensioner blir det dock inte bara hyllningar. Foto: Lena Richardson

Dagens Nyheters recensent skriver om förnedringsregi och tondöv smaklöshet. Svenska Dagbladet ser en skarp udd mot samtiden.

Riksmedias recensioner av Aida på Wermland opera bjuder sannerligen på ömsom vin, ömsom vatten.

Dagens Nyheters recensent Sofia Nyblom hade ingen rolig dag på jobbet när hon såg Aida i Karlstad, av recensionen att döma. Hon anser Claes Fellboms regi som problematisk, ”pendlande mellan buskis och melodram” och tycker att hans ”förnedringsregi” gör Martina Dikes tolkning av prinsessan Amneris till en ”hetsätande, manipulativ bitch som mobbar Aida med sparkar och slag”. Musikaliskt tycker hon att det ”skriks för mycket” men värst betyg får triumfscenens dansinslag, som hon tycker bjuder på ”tondöv smaklöshet”.

”Här är jag på vippen att resa mig och gå”, skriver hon - men anser i vart fall att kostym och scenbild gör en ”rasande vacker” Aida.

”Krig saknar hjältar”

Svenska Dagbladets recensent Loretto Villalobos tycker däremot att orkestern låter ”förträffligt” och att triumfscenen ”ger ett chockerande nedslag i samtiden”. De dansande soldaterna ”väcker associationer till Abu Ghraib och påminner om att krig saknar hjältar”. Sångmässigt noterar SvD:s utsända en viss ojämnhet, där Ole Aleksander Bang beröms för ”jämn och säker klang” i sin tenor, medan AnnLouice Lögdlund fångar Aidas inre slitningar fint men ”inte når ut över orkestern i recitativen”. Martina Dike stjäl showen, skriver Villalobos också.

”Se - och hörvärd Aida”

Lennart Bromander i Aftonbladet hyllar däremot AnnLouice Lögdlund i titelrollen redan i rubriken och sätter även plustecken för Anton Ljungqvist som kungens far, medan han tycker att både Ole Aleksander Bang som Radamès och Martina Dike som Amneris har ”klara problem” med Wermlandsoperans besvärliga akustik.

Regissören Claes Fellbom har enligt recensenterna gjort antingen en stilig och prunkande produktion eller ”förnedringsregi”.
Regissören Claes Fellbom har enligt recensenterna gjort antingen en stilig och prunkande produktion eller ”förnedringsregi”. Foto: Lena Richardson

Hans recension är positiv, med en stor invändning: att operan sjungs på svenska. ”Italienska språket är så integrerat med Verdis musik, att det skär sig ideligen med den i detta sammanhang knöliga svenskan”, tycker han. ”En förutom språkvalet se- och hörvärd Aida” är hans sammanfattning.

Sensationell rolldebut

I SVT blir det också överlag positivt. Kulturnyheternas Camilla Lundberg imponeras av alla sångarna: ”Mångåriga Karlstadsopranen Annlouice Lögdlund med en arbetsseger, ståtlige Ole Aleksander Bang med häftig, lite råslipad tenorglans och mezzon Martina Dike i en smått sensationell rolldebut som den farliga Amneris”, skriver hon.

Hon berömmer även Anna Ardelius flotta kostymer och dirigenten Eric Soléns ”fasta grepp om Verdis rika partitur." Hennes slutsats är att Aida på Wermland opera är ”en prunkande produktion, visuellt och musikaliskt stilig, med övertydliga paralleller till dagens oroliga världsläge”.

Aida spelas på Wermland opera fram till den 5 april.

Mörk Aida på Wermland opera i krigets skugga: Triumfens glädje fastnar i halsenDe klär upp Aida för Wermland opera: ”Det blir Egypten 2.0, väldigt skruvat”

Artikeltaggar

AftonbladetAnnLouice LögdlundClaes FellbomKarlstadKulturMartina DikeMusikNöje/KulturOle Aleksander BangOperaSvenska DagbladetSVTTeaterVärmlandWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.