Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan striden om industriområde på jordbruksmark avgöras – efter tio år

Publicerad:
Här står striden om jordbruksslätten och skogen. I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot ett industriområde vid Runnevål i Kil. Sven Arne Andersson, 74, från motståndarsidan.
Här står striden om jordbruksslätten och skogen. I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot ett industriområde vid Runnevål i Kil. Sven Arne Andersson, 74, från motståndarsidan. Foto: Fredrik Samuelson

Striden om det ska bli ett industriområde på jordbruksmark i Kil har pågått i tio år. Kommunstyrelsen väntas nu be fullmäktige säga ja till planerna.

– Än är slaget inte förlorat, säger Sven Arne Andersson från motståndarsidan.

I tio år har en aktionsgrupp kämpat mot kommunens planer på ett stort industriområde på jordbruksmark vid bostadsområdet Runnevål i Kil.

Två motioner från V och SD samt ett medborgarförslag – som vill stoppa planerna – tas den 7 mars upp i kommunstyrelsen. Politikerna väntas föreslå fullmäktige den 23 mars att säga ja till industriområdet.

– Två intressen står mot varandra – företagsetableringar eller glada Runnevålsbor, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (S), som tillsammans med C drivit frågan och sagt att ett tiotal företag visat intresse för platsen.

Sven Arne Andersson vid nedhuggna träd på området i Runnevål som kan bli industriområde.
Sven Arne Andersson vid nedhuggna träd på området i Runnevål som kan bli industriområde. Foto: Fredrik Samuelson

Oro för förstörd miljö

Motståndarsidan – Runnevålsgruppen – anser att värdefull jordbruksmark skulle försvinna för gott. Dessutom skulle miljön förstöras för de boende intill slätten med buller, miljöstörningar och fallande villapriser, menar de.

– Än är slaget inte förlorat, säger Sven Arne Andersson från Runnevålsgruppen, som har 261 medlemmar i en Facebookgrupp.

S och C samlar med L – som närmat sig ett ja – 20 röster i fullmäktige, där det krävs 21 för majoritet. M har velat avvakta med ett besked och övriga partier har tidigare sagt nej.

Läs mer:

L kan bryta vallöfte om att stoppa industriområde på åkermark i Kil

Artikeltaggar

KilKils kommunKils kommunKommunstyrelsenMedborgarförslagPolitikRunnevålsgruppen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.