Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärspar i Värmskog gör Vasaloppets vinnarskulpturer: ”Det är vintergudar”

Publicerad:
Synnöve Orebjörk och Robin Lindström har skapat två tungt vägande vinnarskulpturer, som ska delas ut till Vasaloppsvinnarna i dam- och herrklassen på söndag.
Synnöve Orebjörk och Robin Lindström har skapat två tungt vägande vinnarskulpturer, som ska delas ut till Vasaloppsvinnarna i dam- och herrklassen på söndag. Foto: Kristina Öijeberg, Koi Produktionsbyrå

När Vasaloppssegrarna skidar i mål i Mora på söndag väntar inte bara lagerkransar och medaljer. Också två gudar står redo – i form av två mäktiga stenskulpturer, skapade i Värmskog.

– Det är en ära, säger Robin Lindström, som rodde hem konstnärsuppdraget tillsammans med sambon Synnöve Orebjörk.

De två skulpturerna är beställda av Vasaloppet och ska ges till vinnarna i dam- respektive herrklassen i loppets huvudlopp.

Och nej, vinnarna kommer inte att få sina konstverk på upploppsrakan, där får det räcka med segerkransar. Förhoppningsvis kommer de efter nio mils skidåkning heller inte att behöva bära hem sina vinnarkonstverk själva från prisceremonin:

– Den ena väger 15 kilo och den andra 8 kilo. De är i Älvdalsporfyr och Värmlands landskapssten kyanitkvartsit, berättar Robin Lindström.

Vintergudar

Skulpturerna som han och Synnöve skapat föreställer två gudar ur den nordiska mytologin. Det är Skade, som är jaktens och vildmarkens gudinna, och Ullr, skidåkningens gud som också beskrivs som en god skytt.

– Det är vintergudar, upplyser Robin Lindström.

Till konstverken hör också en musikkomposition av artisten Karin Park från Djura, vilket kommer att ge dem en extra dimension.

”Kom hit för kärleken”

Robin Lindström har arbetat länge med både trä och sten. I Charlottenberg står skulpturen Syndabocken, som han skapade 2010 med motorsåg ur en ekstock.

Robin har sina rötter i Leksand, men flyttade därifrån till Värmskog för snart två år sedan, av den bästa av anledningar.

– Jag kom hit för kärleken, berättar han.

Syndabocken står i järnvägsparken i Charlottenberg och skapades av Robin Lindström, med utgångspunkt från ett träd som skulle fällas.
Syndabocken står i järnvägsparken i Charlottenberg och skapades av Robin Lindström, med utgångspunkt från ett träd som skulle fällas. Foto: Lars Swanö

Nu jobbar de båda med konsten och är högst delaktiga när stenfigurerna växer fram.

– Vi står tillsammans och mejslar och hjälps åt, säger Robin.

Hårt arbete

De senaste veckorna har det varit ett i dubbel mening hårt arbete att lotsa ut de två vintergudarna ur stenstyckena. Först för två veckor sedan kom det definitiva beskedet från Vasaloppsarrangörerna att deras förslag om prisskulptur antagits.

Lokalproducerad konst: skulpturerna har Robin och Synnöve gjort i sin verkstad och här tas stålfötterna de ska stå på fram i en verkstad i Ekshärad.
Lokalproducerad konst: skulpturerna har Robin och Synnöve gjort i sin verkstad och här tas stålfötterna de ska stå på fram i en verkstad i Ekshärad.

De hade visserligen fått positivt mottagande redan tidigare för idén, men efter den förödande branden i Vasaloppsarrangörernas centrallager blev det lite uppehåll i processen.

– Så vi har jobbat intensivt nu, säger Robin, men konstaterar att de som tur var hade börjat lite i förväg.

”Känns jättebra”

Första steget till Vasaloppsuppdraget togs dock redan i somras. Då hade paret en utställning i Dalarna och mötte representanter för Vasaloppet, vilket ledde till en förfrågan.

– Det känns jättebra. Det är en ära, säger Robin Lindström om uppdraget.

Norges Astrid Øyre Slind vann damklassen i Vasaloppet 2022. Kransmasen Edvin Nilsson var beredd med kransen. Årets vinnare kommer att få krans, men också en stenskulptur från Värmland.
Norges Astrid Øyre Slind vann damklassen i Vasaloppet 2022. Kransmasen Edvin Nilsson var beredd med kransen. Årets vinnare kommer att få krans, men också en stenskulptur från Värmland. Foto: Ulf Palm/TT

Nu börjar leveransen av verken närma sig, men kanske är inte projektet helt slutfört ändå.

– Vi har pratat om en fortsättning, att få göra samma skulpturer men med nya stenar, avslöjar han.

Han och Synnöve har tillstånd att leta efter lämpligt råmaterial på flera spännande platser, så de har stora chanser att komma med nya skulpturer med nya uttryck.

Lars Persson hjälper till med stålet som skulpturerna ska stå på.
Lars Persson hjälper till med stålet som skulpturerna ska stå på.

Värmskogsbon tillägger också att att det finns ytterligare en Värmlandskoppling i de nu aktuella verken:

– De står på en fot av rostfritt stål, som Lars Persson som jobbar med vattenskärning på ett företag i Ekshärad har skurit ut.

Till sist: Har någon av er åkt Vasaloppet?

– Nej, det har vi inte, men vi tycker om att åka skidor, säger Robin.

Artikeltaggar

GudKarin ParkKonstMoraSamhälleSkulpturerVärmlands länVärmskogVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.