Hoppa till huvudinnehållet

Replik: ”Sverigepriser” är ett populistiskt trollspö

Publicerad:
El som produceras i norra Sverige, där den stora produktionen och överproduktionen äger rum, kan inte magiskt skickas till södra Sverige där den behövs, skriver Anton Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Konsekvensen är att priset blivit högt, men det gäller både export och import. Sverige importerar alltså dyrt, men vi säljer också dyrt, skriver Anton Sjöstedt.

Svar till Håkan Svenneling (NWT 17/2).

Håkan Svenneling framför Vänsterpartiets populistiska argument om ”Sverigepriser” på el, men Vänsterpartiet argumenterar återigen utan att förklara grundproblemet bakom de höga elpriserna eller hur deras ”Sverigepriser” ska gå till och faktiskt lösa problemet.

SVT Nyheter gjorde ett pedagogiskt reportage om elpriserna. De skilde på energi, effekt och elpriset. Energi är hur mycket vi producerar. Det stämmer att Sverige producerar mer el än vad vi behöver. Problemet är dock effekt, det vill säga att elen inte produceras där den behövs.

El, oavsett vad vissa verkar tro, kan inte magiskt skickas från ett ställe till ett annat. El som produceras i norra Sverige, där den stora produktionen och överproduktionen äger rum, kan inte magiskt skickas till södra Sverige där den behövs. Därför är det bättre att sälja den dyrt till andra länder i närheten. Så länge vi inte har tillräcklig energiproduktion i södra Sverige (nedlagda kärnkraftverk spelar absolut in här), inte har kablar mellan norr och söder samt saknar batterier att transportera elen med kommer vi behöva importera el.

Så skriver du en debattartikel

I dagsläget påverkas elpriset av Ukrainakriget. Konsekvensen är att priset blivit högt, men det gäller både export och import. Sverige importerar alltså dyrt, men vi säljer också dyrt. Elstödet kommer att finansieras tack vare detta. Vänsterpartiet däremot vill vifta med ett trollspö och ”bibbidi-bobbidi-boo” så ska Sverige magiskt få sälja elen dyrt till och importera den billigt från andra länder.

Hur menar Vänsterpartiet att detta ska gå till? Varför skulle andra länder acceptera att Sverige får sälja elen dyrt till dem eller köpa den billigt från dem? Vad händer om andra länder vill införa sina egna nationella priser och hur skulle Vänsterpartiet reagera på det?

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och generaldirektör på Energimyndigheten 2008-2011, skrev en briljant replik på temat ”Prisreglering inte bättre för att fördela elen” i NWT för ett tag sedan (13/2). Där redogjorde han för hur den europeiska elmarknaden gör det möjligt för Sverige att hjälpa andra länder med el (solidaritet som Vänsterpartiet tydligen inte vill veta av) samtidigt som de höga importpriserna mildras av de höga exportpriserna.

Avslutningsvis skrev Kåberger att ”Om man försöker reglera priset måste man ändå bestämma vem som skall få tillgång till elen. Den planekonomiska fördelningen är svår”. Ingen bör dock vara förvånad över att Vänsterpartiet mer än gärna vill ägna sig åt en planekonomisk fördelning av någonting.

Anton Sjöstedt (L)

Kommunfullmäktigeledamot, Arvika

Artikeltaggar

Anton SjöstedtChalmersDebattElEnergiEnergiförsörjningEnergimyndighetenExportHåkan SvennelingImportKärnkraftLiberalernaVänsterpartiet