Hoppa till huvudinnehållet

Oansvarigt att köpa in konst för 40 miljoner i dessa tider

Publicerad:
Vi ser dock inte vad detta ger för konkret nytta för de patienter som väntar i oändliga operationsköer, som inte når fram till sin vårdcentral eller väntar på hjälp inom psykiatrin, skriver Mikael Strandman.
Vi ser dock inte vad detta ger för konkret nytta för de patienter som väntar i oändliga operationsköer, som inte når fram till sin vårdcentral eller väntar på hjälp inom psykiatrin, skriver Mikael Strandman. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I en situation av vårdkris och galopperande kostnadsökningar inom alla områden är det varken rätt tid eller plats att lägga 40 miljoner på ”konstnärlig gestaltning” för nya CSK samtidigt som vårdpersonalen sliter, skriver Mikael Strandman.

Vad är det här för fuula tavlor, utbrast Mommo upprört. Min far instämde tyst medlidande. Jag var tio år och hemma hos min bästis vars föräldrar hängt upp en serie tavlor av Rolf Lidberg i matsalen. Bilder av trollfamiljer i norrländska skogsmiljöer. Troll som fiskade gädda, plockade lingon och hade utflykt med ostmackor och prickig korv. Min bästis finlandssvenska mormor lät svärsonen veta att dessa tavlor var vulgära och passade sig inte i ett borgerligt hem. Men vi barn glodde storögt, fascinerade av naturalismen och lekfullheten.

Minnet av denna episod har etsat sig fast och får mig att fundera över vad som är ”bra konst”. Vem bestämmer det? Och varför ska andra bestämma det? Vem bestämmer att en svindyr obegriplig tavla av en samtidskonstnär skänker allmänheten mer uppskattning än en vacker 500-kronors litografi av Lars Lerin? Dessa funderingar blev högaktuella på regionstyrelsens möte nyligen.

Alla partier utom SD var rörande överens om att regionens riktlinjer för ”konstnärlig gestaltning” fortfarande ska gälla och vara en procent av kostnaden för all offentlig nybyggnation. I fallet med nya CSK bestämdes det dock att 57 miljoner blev lite väl i överkant så för att vara lite ”återhållsamma” fick 40 miljoner räcka till konstinköpen. Vi sverigedemokrater anser detta absurt – och troligtvis också en helt överväldigande majoritet av värmlänningarna.

Så skriver du en debattartikel

Visst är det fint att prata om värdegrund, ta fram fina program för ”konstnärlig gestaltning”, ha kurser i Agenda 2030, anställa jämställdhetsstrateger eller marknadsföra och sprida sitt varumärke om hur god, fin och bra man är som region. Vi ser dock inte vad detta ger för konkret nytta för de patienter som väntar i oändliga operationsköer, som inte når fram till sin vårdcentral eller väntar på hjälp inom psykiatrin? Vad gör det för nytta för de vårdanställda som sliter i verksamheter där det hela tiden läggs på dem mer arbetsuppgifter?

I en situation av vårdkris och galopperande kostnadsökningar inom alla områden är det varken rätt tid eller plats att lägga 40 miljoner på ”konstnärlig gestaltning” för nya CSK samtidigt som vårdpersonalen sliter för 58 kronor extra för obekväm arbetstid helger som nätter. Samtidigt som vi har landets näst längsta vårdköer. Samtidigt som ingångslönen och arbetsbelastningen skrämmer bort allt och alla från vården.

Regionstyret och Värmlands borgerliga allians visar med all tydlighet att de fortfarande inte förstått vad det innebär att prioritera kärnuppdraget: Vården. De flummiga trender som breder ut sig inom offentligfinansierade verksamheter måste kraftigt prioriteras ner för att ge plats och ekonomi till verklighetsbundet arbete som gör verklig nytta för regionens medborgare. Det innebär bland annat att skära ned på till exempel konstinköp.

Den absoluta majoriteten av oss invånare skulle inte märka någon större skillnad om budgeten för konstinköp sänktes till 14 miljoner, som var SD:s förslag, istället för som nu beslutade 40 miljoner. Det förra kanske till och med skulle uppskattas mer.

Mikael Strandman (SD)

Regionråd

Artikeltaggar

BudgetarCentralsjukhuset i KarlstadDebattKarlstadLars LerinMikael StrandmanRegion VärmlandSjukvårdSverigedemokraternaVårdVårdcentralerVärmlands län