Kvinna fick fel covid-vaccin – regionen får kritik av Ivo

Publicerad:
En kvinna fick Astrazenecas vaccin mot covid-19, trots läkarordination på att hon inte skulle ha det. Nu får Region Värmland kritik av Ivo. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan fick Astrazenecas vaccin, trots att hon hade läkarordination på att hon skulle ha ett annat.

Nu får Region Värmland kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det var för två år sedan som kvinnan skulle vaccineras mot covid-19 i Karlstad. Hon hade läkarordination på att hon skulle få Pfizers vaccin, men ordinationen uppmärksammades inte och hon fick i stället Astrazenecas vaccin.

Kvinnan anmälde händelsen till Ivo, som nu har fattat beslut i ärendet.

Ivo anser att Region Värmlands organisation har brustit i att säkerställa rutiner för läkarordinationer vid vaccinationsenheten.

Det visade sig också att det inte gick att ta reda på i efterhand vilken sjuksköterska som vaccinerat kvinnan.

Eftersom det som hänt rör flera medarbetare anser Ivo att felet inte ligger hos dem utan i att rutinerna inte har varit tillräckligt bra och att personalen inte känt till dem.

Ivo:s slutsats är att regionen inte har tagit det ansvar man ska enligt lag för att planera, leda och kontrollera verksamheten.

Gör annorlunda nu

Regionen skriver i sitt yttrande till Ivo att man efter att kvinnan fått fel vaccin ändrat arbetssätt i hela den regionala vaccinationsenheten för att något liknande inte ska hända igen. I dag ansvarar den sjuksköterska som ger vaccinet för att all information skrivs in och signerar hälsodeklaration och vaccination.

Efter vaccinationen drabbades kvinnan av kraftig ledvärk och behövde vara delvis sjukskriven. Ivo skriver i sitt beslut att man inte kan avgöra om vaccinationen var orsak till det och bedömer att det inte går att utreda. Även regionen anser att det är svårt att avgöra vad som orsakade ledvärken.

Artikeltaggar

Astra ZenecaCoronavirusetIvoKarlstadOmsorgPfizerRegion VärmlandVaccinationVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare